× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ποιος νίκησε στη Μυτιλήνη;

Η ακτινογραφία των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Κοινότητα Μυτιλήνης με τα 2249 άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 6/6/2019

Ποιος νίκησε στη Μυτιλήνη;

Από τους 26.399 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους της Κοινότητας Μυτιλήνης στις εκλογές της 26ης Μαΐου ψήφισαν μόλις 11.454 άτομα. Ποσοστό δηλαδή συμμετοχής μόλις 43,38%. Κι από αυτά τα 11.454 ψηφοδέλτια που έπεσαν στην κάλπη των εκλογικών τμημάτων της Κοινότητας τα 2.249 ήταν άκυρα και λευκά! Σχεδόν δηλαδή το 20% των ψηφοφόρων ψήφισαν συνειδητά ή κατά λάθος με άκυρη ή λευκή ψήφο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντυπωσιακό είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των άκυρων ή λευκών ψήφων ήταν μάλλον συνειδητές λευκές. Τα επίσημα αποτελέσματα που εξέδωσε χθες το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης δείχνουν ότι στις κάλπες της δημοτικής Κοινότητας έπεσαν 1474 λευκά ψηφοδέλτια και 775 άκυρα. Γεγονός που στην καλύτερη των περιπτώσεων δείχνει ότι μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων εξέφρασε με τη λευκή του ψήφο τη διαμαρτυρία του ή δήλωσε την άγνοια του σχετικά με το τι διαδραματίζονταν εκείνη τη μέρα.

Το μέγεθος του προβλήματος δείχνει το αν συγκριθεί ο αριθμός των άκυρων και των λευκών ψηφοδελτίων με τον αριθμό των ψήφων των παρατάξεων. Σε μια τέτοια περίπτωση τα άκυρα λευκά αποτελούν τον τρίτο σε δύναμη συνδυασμό πάνω από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» (1.660 ψήφους) και τη «Δημοκρατική Μυτιλήνη» (2.085 ψήφους) και κατάτι λιγότερες από τις ψήφους της δεύτερης σε δύναμη παράταξης των «Ελεύθερων Πολιτών» (2.326 ψήφους).

Η διαδικασία
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης στο Συμβούλιο της Κοινότητας Μυτιλήνης εκλέγονται κατά σειρά εκλογής; Οι Πάνος Πίτσιος, Αλέκος Κουζινόγλου, Πετρέλλη Λένα και Χατζημανώλης Βαγγέλης, από το συνδυασμό «Με συνέπεια και ευθύνη όλοι για τη Μυτιλήνη». Οι Παπαγιαννίδης Νίκος, Πουλέλλης Χρήστος και Αλβανόπουλος Κώστας από το συνδυασμό «Ελεύθεροι Πολίτες». Οι Μπαλάσκας Στρατής και Αδαλή Μίνα από το Συνδυασμό «Δημοκρατική Μυτιλήνη». Και οι Βενέτης Λάμπρος και Σκοπελίτης Γιώργος από το συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σύμφωνα με το νόμο ο Πρόεδρος της Κοινότητας θα εκλεγεί μεταξύ των δυο πρώτων σε σταυρούς συμβούλων από τον πρώτο και το δεύτερο σε ψήφους συνδυασμό. Δηλαδή μεταξύ των κ. Πάνου Πίτσιου και Νίκου Παπαγιαννίδη. Πάντως λόγω κωλύματος στην εκλογή του, ο κ. Πίτσιος δεν θα ανακηρυχθεί σύμβουλος της Κοινότητας και θα αντικατασταθεί από την πέμπτη κατά σειρά επιτυχίας στο συνδυασμό «Με συνέπεια και ευθύνη όλοι για τη Μυτιλήνη» κ. Μαριάνθη Πατρικοπούλου. Σε μια τέτοια περίπτωση η ανάδειξη του Προέδρου της Κοινότητας θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία μεταξύ των Αλέκου Κουζινόγλου και Νίκου Παπαγιαννίδη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Θλίψη Βέρρου για το Πνευματικό Κέντρο της Καλλονής

«Στερεί από τις γενιές του σήμερα και του αύριο ένα κομμάτι ιστορίας που έγινε στάχτη»
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει ο Ταξιάρχης, γιορτάζει η Λέσβος

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετουργιών προς τιμή του Αρχαγγέλου που ξεκινούν το Σάββατο 18 Μαΐου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Δια πυρός 2024» για καλύτερη αντιπυρική οργάνωση στη Λέσβο

Το σενάριο της άσκησης στην οποία συμμετείχαν η Πυροσβεστική, οι Δήμοι, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Δασική Υπηρεσία, περιλάμβανε φωτιά μεγάλης κλίμακας στους Λάμπου Μύλους
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψευδής αναγγελία για πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο

Περί τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή και επέστρεψαν
ΧΩΡΙΑ

Κάηκε το ιστορικό κτήριο της Λέσχης Αρίσβης

«Μόνο τα ντουβάρια μείνανε» λένε στο «Ν» κάτοικοι στην Καλλονή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Υποψήφιος ξανά στο Σύλλογο του νοσοκομείου ο Στρατής Κλεάνθης

Στη συνέντευξή του αναφέρεται στα διαχρονικά αιτήματα των εργαζομένων, στις προτάσεις της παράταξής του, αλλά και στα επεισόδια που έγιναν στα εγκαίνια του ΕΚΑΒ με τον Άδωνι
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ