× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Απογοήτευσε ο Μάιος, με προσδοκίες ο Ιούνιος!

Ενθαρρυντικές οι πρώτες αφίξεις Τούρκων ταξιδιωτών από τα απέναντι παράλια την πρώτη εβδομάδα του καλοκαιριού, μετά την ανοιξιάτικη καθίζηση

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 10/6/2019

Απογοήτευσε ο Μάιος, με προσδοκίες ο Ιούνιος!

Μπορεί τα πρώτα τσάρτερ από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης να καταφτάνουν εδώ και κάποιες εβδομάδες στο νησί μας, φέρνοντας μαζί ταξιδιώτες κάθε ηλικίας που πραγματοποιούν τις διακοπές τους στον τόπο μας, όμως μια ακόμα σημαντική τουριστική παράμετρος είναι και οι ακτοπλοϊκές επισκέψεις από τα απέναντι παράλια της Τουρκίας, τόσο στην πύλη της Μυτιλήνης όσο και σε εκείνη της Πέτρας. Από την οποία μάλιστα, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον κλάδο του τουρισμού έχουν προσδοκίες, αφού παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια η τοπική αγορά κινείται αρκετά και από τους Τούρκους ταξιδιώτες.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ασφαλώς, το 2018 δεν ήταν μια καλή χρονιά τουριστικά, σε ότι αφορά τους Τούρκους. Οι κάτι λιγότεροι από 35.000 συνολικά επισκέπτες στη Λέσβο σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ εξαετίας, σημειώνοντας μάλιστα πτώση της τάξης του 28% συγκριτικά με τις αφίξεις του 2017. Σχεδόν 14.000 λιγότεροι Τούρκοι ταξίδεψαν από στη Λέσβο πέρυσι απ’ ότι συνέβη ένα χρόνο πριν και όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα κρατούν δικαιολογημένα «μικρό καλάθι» και για φέτος.

Εξάλλου στο πρώτο πεντάμηνο του 2019, ως και το τέλος Μαΐου δηλαδή, τα στοιχεία παρέμεναν απογοητευτικά. Μόλις 1.166 ήταν οι Τούρκοι που ταξίδεψαν τον Μάιο στη Λέσβο, οι 67 εξ αυτών από την πύλη της Πέτρας. Η μείωση των Τούρκων από την περσινή κακή τουριστικά χρονιά, για το μήνα Μάιο, άγγιξε σχεδόν το 50% (είχαν αφιχθεί 2.203) και οι προσδοκίες παρέμεναν χαμηλά εν όψει του καλοκαιριού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντυπωσιακό το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου

Όλα αυτά βέβαια δείχνουν να ανατρέπονται με το που μπήκε ο Ιούνιος. Λίγο ο καλός καιρός, αφού το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν αρκετές μεταπτώσεις, λίγο η καλοκαιρινή διάθεση, οι Τούρκοι έκαναν εντυπωσιακή επάνοδο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την 1η Ιουνίου έως και χθες, Κυριακή (9/6) είχαν έρθει στη Λέσβο συνολικά 3.499 ταξιδιώτες, αριθμός που δημιουργεί ευφορία, αφού έχει καλύψει σχεδόν το 74% των συνολικών αφίξεων του περσινού Ιουνίου, που ανήλθαν σε 4.742. Και με τρεις εβδομάδες ακόμα ως το τέλος του μήνα αναμένεται όχι απλώς να τις ξεπεράσει, αλλά πιθανότατα να δημιουργήσει και ιστορικό ρεκόρ, αφού ο καλύτερος Ιούνιος ήταν εκείνος του 2017 με 6.315 Τούρκους επισκέπτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσδοκίες και στην Πέτρα

Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η πύλη της Πέτρας δείχνει να «πατάει» καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, με τις πρώτες αφίξεις να δημιουργούν προσδοκίες. Μέσα στον Ιούνιο έχουν έρθει ως τώρα 479 άτομα, όταν πέρυσι καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα αφίχθηκαν 545. Αν συνεχιστεί δηλαδή η αυξητική τάση με τέτοιο ρυθμό, ίσως στο τέλος Ιουνίου η πύλη της Πέτρας καταγράψει επιδόσεις που θα συγκρίνονται ακόμα και με τις περσινές ικανοποιητικές αφίξεις κατά το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου. Γεγονός αδιαμφισβήτητα ελπιδοφόρο, για τη γραμμή που συνδέει τη βόρεια Λέσβο με το Κουτσούκουγιου, έχοντας ανοίξει από πέρυσι μια καινούρια τουριστική αγορά, που έχει σίγουρα πολλά περιθώρια βελτίωσης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίρα και εκλογές στην Πόλη

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο αναφορικά με τους Τούρκους επισκέπτες είναι η ισοτιμία λίρας και ευρώ, που μπορεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά αποτελεί πλέον μια παγιωμένη κατάσταση, την οποία φαίνεται πως έχουν αποδεχθεί οι «γείτονες» στην καθημερινότητά τους. Με 6,56 λίρες προς 1 ευρώ, η ισοτιμία σήμερα δείχνει να βρίσκεται σε λίγο καλύτερο σημείο απ’ ότι τον Μάιο, όταν «άγγιξε» και το 6,82 προς 1, αλλά σίγουρα απέχει πολύ από τα καλύτερα φετινά της επίπεδα, όταν στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές του Φλεβάρη βρέθηκε ακόμα και κάτω από το ψυχολογικό όριο του 6 προς 1 (5,9).

Ασφαλώς, σε ότι αφορά τη Λέσβο και τον τουρισμό από τα απέναντι παράλια, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν πάντως οι επαναληπτικές εκλογές για το Δήμο της Κωνσταντινούπολης, που έχουν οριστεί από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της Τουρκίας για τις 23 Ιουνίου. Γεγονός που, αναμενόμενα, θα επηρεάσει τις αφίξεις Τούρκων ταξιδιωτών το συγκεκριμένο σαββατοκύριακο, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο ότι δεν υπάρχει όντως η δυνατότητα να καταγράψει ο Ιούνιος, ακόμα και έτσι, ιστορικά επίπεδα Τούρκων επισκεπτών στη Λέσβο το υπολειπόμενο διάστημα του μήνα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.115 ήταν οι αφίξεις με τσάρτερ τον Απρίλη

Χωρίς εκπλήξεις το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου του 2024 για τη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου

Μέτρια αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την ελαιοκομική περίοδο 2024 - 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξησε τις εξαγωγές τυριών η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Μικρή αύξηση της παραγωγής αναμένεται για το 2024, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την αγροτική οικονομία της Ε.Ε.
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παραγωγή ελαιολάδου με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Καινοτόμο πρόγραμμα παραγωγής ελαιολάδου από εκπυρηνωμένη ελιά πριν την έκθλιψη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην έκθεση ακινήτων οι μεσίτες της Λέσβου

Με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών- Νωρίτερα ο Σύλλογος Μεσιτών κάνει εκδήλωση και υπογράφει για τη δημιουργία νέας πανελλήνιας ομοσπονδίας του κλάδου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βάνδαλοι έβαλαν στόχο τα νέα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Μελανό σημείο της μεγάλης απήχησης των νέων εγκαταστάσεων από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας τους είναι οι ζημιές που προκάλεσαν άγνωστα άτομα πέντε φορές στον εξοπλισμό των λουτρών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Υποχρεωτική η δήλωση απασχόλησης για κάθε συνταξιούχο με αγροτικό εισόδημα

Στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 80.000 συνταξιούχοι που εργάζονται
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελίες εργασίας για το κέντρο «The Beauty House»

Αναζητούνται έμπιστοι συνεργάτες με όρεξη στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πλέκοντας ξερολιθιές – κεντώντας λιθόστρωτα»

Βιωματικό εργαστήριο με Δωρεάν Συμμετοχή στις 25 &26 Μαΐου , στην Ανεμώτια Λέσβου από την ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!