× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κοινωνία υλοποιήθηκαν»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου ο βουλευτής του Νομού, Γιώργος Πάλλης

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 10/6/2019

«Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κοινωνία υλοποιήθηκαν»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου ο βουλευτής του Νομού, Γιώργος Πάλλης, κάνοντας έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου και της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας από το Σεπτέμβριο το 2015 ως και σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχικά, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Σε μια δύσκολη συγκυρία, αποφασίσαμε ότι αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα, να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια και να καλύψουμε ανάγκες που λιμνάζανε στον τόπο μας. Να καταφέρουμε αρμονικά με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικοί φορείς – συλλόγους - παράγοντες, σε συνεργασία με το υπουργείο, να αγγίξουμε, να προσδιορίσουμε και να τρέξουμε θέματα για τον τόπο μας».

Ο κ. Πάλλης στάθηκε στις επισκέψεις του πρωθυπουργού κατά την προηγούμενη τετραετία στα νησιά του Νομού Λέσβου, όλου του υπουργικού συμβουλίου και κυβερνητικών παραγόντων, αφού με αυτόν τον τρόπο είδαν από κοντά ζητήματα που αφορούσαν τον τόπο μας.

ΦΠΑ και Μεταφορικό Ισοδύναμο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν συνεχεία, αναφερόμενος στη στήριξη της νησιωτικότητας, επεσήμανε: «Μέχρι πρότινος είχαμε συνδέσει τη νησιωτικότητα μόνο με τον μειωμένο ΦΠΑ. Εμείς όμως δε μείναμε εκεί, διατηρώντας τους συντελεστές αυτούς στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Νομοθετήσαμε ως Κυβέρνηση ένα πλέγμα μέτρων, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο τόσο για επιβάτες, όσο και για εμπορεύματα, συμπεριλαμβάνοντας σταδιακά τα καύσιμα, αλλά και τα αεροπορικά εισιτήρια. Παράλληλα όμως, εφαρμόσαμε το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Βόρειο Αιγαίο, έχοντας εντοπίσει την αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης να αξιοποιήσει προγράμματα και να απορροφήσει κονδύλια. Στο Νομό Λέσβου εντάχθηκαν έτσι έργα περίπου 17 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων έργα 1 εκατ. ευρώ στον Άη Στράτη», σχολίασε.

Ακτοπλοϊκές συνδέσεις

Στάθηκε επίσης στη βελτίωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων συνολικά στο Βόρειο Αιγαίο, με την ταυτόχρονη αναβάθμιση των υπηρεσιών, που είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των νησιωτών, αλλά και να ανακάμψει εντυπωσιακά ο τουρισμός στη γειτονική Λήμνο. Έκανε παράλληλα αναφορά στην αύξηση των κινήτρων για τη μοριοδότηση των γιατρών του εθνικού συστήματος υγείας, ώστε να καλυφθούν θέσεις στο νευραλγικό αυτόν χώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κοινωνία υλοποιήθηκαν», ανέφερε ο κ. Πάλλης, τονίζοντας τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου, την οποία χαρακτήρισε «πρωτόγνωρη απόφαση». «Αξιοποιήσαμε το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου, πέρα και έξω από κόμματα, καθώς και το Δίκτυο Κοινοτήτων, θεσπίσαμε τη δικαιότερη κατανομή πόρων σύμφωνα με γεωγραφικά κριτήρια, δώσαμε δυνατότητες στις τοπικές κοινότητες να έχουμε την αυτοτέλειά τους, ενώ φέραμε και την απλή αναλογική», κατέληξε.

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Λέσβου μίλησε και για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο οποίο αυξήθηκαν οι διαθέσιμοι πόροι. «Συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Β. Αιγαίου τα διαθέσιμα κονδύλια από 1,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται πλέον σε 9 εκατ. ευρώ», σημείωσε. Αναφέρθηκε επίσης στην «εξασφάλιση πόρων για την αυτοδιοίκηση μέσα από τα προγράμματα Φιλόδημος Ι και ΙΙ και συγκεκριμένα σε έργα που έχουν ενταχθεί και προχωρούν στο νησί μας, όπως την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, τη βιώσιμη αστική ανάπλαση, την πρόσφατη ένταξη του βιολογικού καθαρισμού της νότιας πόλης, το κολυμβητήριο, αλλά και δεκάδες ακόμα παρεμβάσεις σε αθλητικές υποδομές, στα έργα οδικών αξόνων, στη νομιμοποίηση μιας σειράς λιμένων και καταφυγίων, καθώς και της πύλης της Πέτρας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μάστερ πλαν του λιμανιού της Μυτιλήνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Πάλλης στάθηκε επίσης στις παροχές υγείας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση της κοινωνικής δαπάνης για την πρόνοια, στο κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, το επίδομα στέγασης, στο κοινωνικό μέρισμα προς ανθρώπους είχαν ανάγκη, στη βελτίωση του συστήματος καταγραφής αναπηρίας ώστε να μη χρειάζεται η επανεξέταση τους, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις 120 δόσεις, αλλά και στην ακύρωση των μειώσεων των συντάξεων.

Προσφυγικό

Τέλος, αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Πάλλης χαρακτήρισε «μεγάλο ψέμα και προπαγάνδα, την άποψη όσων επικαλούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τους πρόσφυγες», επισημαίνοντας: «Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση το 2015 είχε να αντιμετωπίσει εδώ στη Λέσβο το πέρασμα 1 εκατ. ανθρώπων. Και έπρεπε να ανταποκριθεί σε ένα λάθος σχεδιασμό από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα, επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, γνωρίζοντας τις γεωπολιτικές εξελίξεις και σε αγαστή συνεργασία με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση είχε φροντίσει να δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών, όπως αυτό που σχεδίασαν και χτίστηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια στη Μόρια. Με πολλά προβλήματα που κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Δεν άκουγαν τότε για τη σύνδεση του βιολογικού καθαρισμού με το δίκτυο του ΚΥΤ, ωστόσο το έργο υλοποιείται τώρα, έστω και αργοπορημένα με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.»

Καταλήγοντας, ο κ. Πάλλης τόνισε: «Σε διεθνές επίπεδο καταφέραμε η χώρα μας να γίνει ο σταθεροποιητικός παράγοντας διαχείρισης με ασφάλεια του προσφυγικού ζητήματος στα θαλάσσια σύνορα, με συνεργασία τόσο με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, όσο και με την Τουρκία».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψευδής αναγγελία για πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο

Περί τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή και επέστρεψαν
ΧΩΡΙΑ

Κάηκε το ιστορικό κτήριο της Λέσχης Αρίσβης

«Μόνο τα ντουβάρια μείνανε» λένε στο «Ν» κάτοικοι στην Καλλονή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Υποψήφιος ξανά στο Σύλλογο του νοσοκομείου ο Στρατής Κλεάνθης

Στη συνέντευξή του αναφέρεται στα διαχρονικά αιτήματα των εργαζομένων, στις προτάσεις της παράταξής του, αλλά και στα επεισόδια που έγιναν στα εγκαίνια του ΕΚΑΒ με τον Άδωνι
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Opening fiesta για το Bracciera στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 17 Μαΐου με τον dj Bobito
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριήμερη επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης στη Λέσβο

Το πρόγραμμα συναντήσεων και η κεντρική ομιλία για τις ευρωεκλογές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ελλάδα να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος»

Ο πολιτικός φορέας ΚΟΣΜΟΣ και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Πέτρος Κόκκαλης και Βασιλική Γραμματικογιάννη έστειλαν ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία του Γραμματέα της Τ.Ε. του ΚΚΕ Κώστα Ρήγα στον Συνοικισμό

Η Σύσκεψη – συζήτηση με θέμα «Με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Μάη στις 7 το απόγευμα στην Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σε συνάντηση της ΚΕΔΕ ο Παναγιώτης Χριστόφας

Συμμετείχε σε συζητήσεις με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας