× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γεωδιατήρηση στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Μεθοδολογίες και τεχνικές ανάδειξης και συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων στο 11ο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/6/2019

Γεωδιατήρηση στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Με μεγάλη ικανοποίηση και πολλές εμπειρίες οι συμμετέχοντες του 11ου Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων 2019 επισκέφτηκαν την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα έργα ανάδειξης, συντήρησης και προστασίας που βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης. Βρέθηκαν επίσης στο Σίγρι και την Ερεσό, όπου γνώρισαν τις ενδιαφέρουσες δομές που δημιούργησε η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην πατρίδα της Σαπφώς και του Θεόφραστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Μπαλή Αλώνια, όπου ενημερώθηκαν αναλυτικά από το Διευθυντή του Μουσείου Καθηγητή Νίκο Ζούρο για τις μεθοδολογίες και τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο εκτεταμένο πρόγραμμα ολοκληρωμένης συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των απολιθωμάτων που πραγματοποιείται για πρώτη φορά,  μετά από 23 χρόνια λειτουργίας του Πάρκου και αφορά εργασίες συντήρησης των απολιθωματοφόρων θέσεων.

Η γνωριμία με τις δράσεις συντήρησης απολιθωμάτων και γεωδιατήρησης που πραγματοποιούνται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίσθηκε στις εγκαταστάσεις του, όπου ενημερώθηκαν για το εξελισσόμενο πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων που προέρχονται από τα έργα κατά μήκος του Οδικού Άξονα Καλονής – Σιγρίου. Από τις ανασκαφές αυτές έχει προκύψει ένα ιδιαίτερα μεγάλο πλήθος απολιθωμάτων που διατηρούνται με ειδική τεχνική κατά μήκος του δρόμου ή έχουν μεταφερθεί για συντήρηση και αποκατάσταση στα εργαστήρια του Μουσείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν στη συνέχεια σε ειδικό εργαστήριο συντήρησης απολιθωμάτων στην περιοχή του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις καινοτόμες εργασίες συντήρησης που πραγματοποιούνται από το Μουσείο.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου παρουσιάστηκε αναλυτικά η διαδικασία συντήρησης ενώ στη συνέχεια και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε τεχνικές εργασίες συντήρησης επιλεγμένων απολιθωμάτων για εκπαιδευτικούς λόγους. Ακολούθησε συζήτηση επάνω στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συντηρητές στο να διαφυλλάξουν τα απολιθώματα και τα μνημεία της φύσης και της γεωλογικής μας κληρονομιάς λόγω καιρικών συνθηκών και φυσικών καταστροφών.

Ειδικότερα, το εργαστήριο συντήρησης απολιθωμάτων περιλάμβανε:
•    Συμμετοχή σε εργασίες καθαρισμού απολιθωμάτων
•    Συμμετοχή σε εργασίες συντήρησης απολιθωμάτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βιωματική δράση περιλάμβανε της συμμετοχή τους στον καθαρισμό των απολιθωμάτων και την τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησής τους, τη στερέωση των θραυσμάτων και των επισφαλών περιοχών του απολιθωμένου ξύλου, τη δομική αποκατάσταση, την απομάκρυνση των φθοροποιών παραγόντων και τον καθαρισμό από βιολογικές επικαθήσεις και άλατα.
Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία στον καθαρισμό και τη συντήρηση απολιθωμένων κορμών δέντρων και φυλλοφόρων ορίζοντων και ανακάλυψαν τα μυστικά της επιστήμης συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, και ο Δρ. Ηλίας Βαλιάκος κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου συντήρησης απολιθωμάτων αναφέρθηκαν αναλυτικά σε θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας στον τομέα της συντήρησης απολιθωμάτων. Παράλληλα παρουσίασαν τα προγράμματα συνεργασίας του Μουσείου, που μεταφέρουν την τεχνογνωσία του Μουσείου στη συντήρηση απολιθωμάτων σε άλλες χώρες.

Το 11ο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων πραγματοποιείται στη Λέσβο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Γεωγραφίας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την UNESCO και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Η διοργάνωση έχει την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Θλίψη Βέρρου για το Πνευματικό Κέντρο της Καλλονής

«Στερεί από τις γενιές του σήμερα και του αύριο ένα κομμάτι ιστορίας που έγινε στάχτη»
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει ο Ταξιάρχης, γιορτάζει η Λέσβος

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετουργιών προς τιμή του Αρχαγγέλου που ξεκινούν το Σάββατο 18 Μαΐου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Δια πυρός 2024» για καλύτερη αντιπυρική οργάνωση στη Λέσβο

Το σενάριο της άσκησης στην οποία συμμετείχαν η Πυροσβεστική, οι Δήμοι, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Δασική Υπηρεσία, περιλάμβανε φωτιά μεγάλης κλίμακας στους Λάμπου Μύλους
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψευδής αναγγελία για πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο

Περί τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή και επέστρεψαν
ΧΩΡΙΑ

Κάηκε το ιστορικό κτήριο της Λέσχης Αρίσβης

«Μόνο τα ντουβάρια μείνανε» λένε στο «Ν» κάτοικοι στην Καλλονή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Υποψήφιος ξανά στο Σύλλογο του νοσοκομείου ο Στρατής Κλεάνθης

Στη συνέντευξή του αναφέρεται στα διαχρονικά αιτήματα των εργαζομένων, στις προτάσεις της παράταξής του, αλλά και στα επεισόδια που έγιναν στα εγκαίνια του ΕΚΑΒ με τον Άδωνι
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ