× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ειδικά μέτρα για την προστασία των νησιών από την ακρίβεια

Δήλωσή του βουλευτή Χίου και αναπληρωτή τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέα Μιχαηλίδη

Δημοσίευση 4/5/2022

Ειδικά μέτρα για την προστασία των νησιών από την ακρίβεια

Την εφαρμογή ειδικής δέσμης μέτρων για τα νησιά, ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας, ζητά ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Μιχαηλίδης. Στην πρότασή του περιλαμβάνει την ενίσχυση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, την επιδότηση των καυσίμων για όλους τους νησιώτες, την άμεση μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και τη ρύθμιση χρεών της πανδημίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά στη δήλωσή του αναφέρει:

«Η ραγδαία επιδείνωση του προβλήματος της ακρίβειας πλήττει με ιδιαίτερη ένταση τα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Τα νησιά, λόγω των ίδιων των γεωγραφικών χαρακτηριστικών τους, αντιμετωπίζουν πρόσθετα βάρη τα οποία απειλούν άμεσα τη στοιχειώδη οικονομική ασφάλεια εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά, η άνοδος του πληθωρισμού πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, όπως ανακοινώθηκε από τη Eurostat για τον Απρίλιο, ενδεχομένως να πλήξει την ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών τουριστικών προορισμών το προσεχές καλοκαίρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τιμές των καυσίμων έχουν ανέλθει σε πρωτοφανή ύψη, συμπαρασύροντας ασφαλώς πλήθος άλλων αγαθών και υπηρεσιών, όπως οι μεταφορές.

Την ίδια ώρα, οι νησιωτικές επιχειρήσεις μετά από μια δεκαετία κρίσης και πανδημίας δεν στηρίζονται επαρκώς στο να ανακάμψουν και να ελαφρυνθούν από το μόνιμο βραχνά των χρεών που έχουν συσσωρευτεί.

Σε κάθε περίπτωση, οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών αντιμετωπίζουν πολύ οξύτερα απ’ ό,τι συνήθως το ζήτημα των ακριβότερων τιμών σε όλο σχεδόν το φάσμα των συναλλαγών τους, από τις καθημερινές απαραίτητες αγορές, έως τις κατασκευές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντιμετώπιση και διαχείριση των ειδικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα νησιά καθίσταται αδύνατη χωρίς στοχευμένη παρέμβαση από την πολιτεία, τη στιγμή μάλιστα που οι πληθωριστικές πιέσεις προβλέπεται να εμμείνουν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αρχικά εκτιμούνταν.

Μια τέτοια ειδική δέσμη μέτρων θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα όπως η γενναία ενίσχυση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, μεταξύ άλλων και με επιδότηση των καυσίμων για όλους τους νησιώτες, η απτή ενδυνάμωση των μηχανισμών παρακολούθησης των τιμών στα νησιά, η άμεση μείωση των συντελεστών ΦΠΑ  ανεξάρτητα και πέρα από το σχεδιασμό που υπάρχει για το 2025, και η παροχή δυνατότητας σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ρύθμιση – και διαγραφή μέρους - των χρεών της πανδημίας.

Φυσικά, ένα τέτοιο πακέτο μέτρων ειδικά για τα νησιά δεν απαιτεί μόνο συγκροτημένη Νησιωτική Πολιτική, αλλά και πολιτική βούληση για άρση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κοινωνική πλειοψηφία. Δυστυχώς, και τα δύο αυτά απουσιάζουν από την κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ειδικότερα.».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.