× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένας Δήμος σε εκκρεμότητα

Εν όψει αναδιάρθρωσης των αυτοδιοικητικών της Λέσβου

Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Δημοσίευση 6/2/2019

Ένας Δήμος σε εκκρεμότητα

Εδώ και δυο τουλάχιστον χρόνια, και ισχύοντος του Καλλικράτη  για την τοπική αυτοδιοίκηση, υπουργούντος εσωτερικών του Πάνου Σκουρλέτη, η παρούσα κυβέρνηση εξάγγειλε «οριακές» παρεμβάσεις - διορθώσεις στο νόμο, προκειμένου να εξορθολογισθούν ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η Λέσβος.

Ορισμένοι δέχθηκαν την εξαγγελία με ενθουσιασμό και άρχισαν τις προετοιμασίες για την (πολιτική) στελέχωση του Δήμου, της δυτικής Λέσβου με βέβαιη πρωτεύουσα την Καλλονή. Ανάμεσα στους ενθουσιώδεις υποστηρικτές του εγχειρήματος και μάλιστα της δημιουργίας αποκλειστικά δύο Δήμων, συγκαταλέγεται και η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, στην  οποία δεν εκπροσωπούνται όλες οι επαρχίες του νησιού, όπως παλαιόθεν έχουν χαρακτηρισθεί και έχουν υπάρξει.

Είναι βέβαια γνωστό το πρόβλημα με την διοίκηση του εκτεταμένου και με πάρα πολλούς οικισμούς  Δήμου και ιδιαίτερα με εκείνο του δυτικού μέρους, από την Καλλονή και μετά, όμως μετά από σοβαρή και επισταμένη εξέταση το όλο θέμα, θα μπορούσε να λυθεί. Με την δημιουργία π.χ. ενός καλά οργανωμένου και στελεχωμένου διοικητικού κέντρου στην Καλλονή, που θα μπορούσε να πάρει την μορφή της γεωγραφικής αντιδημαρχίας , στον ή την επικεφαλής της οποίας να εκχωρήσει ο δήμαρχος όλες εκείνες τις αρμοδιότητες,  που θα το καθιστούν, πραγματική πηγή εξουσίας και διοίκησης. Με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών της περιοχής εκείνης.

Αντί της αναζήτησης και εξεύρεσης άλλων λύσεων, προκρίθηκε η διχοτόμηση του Δήμου, χωρίς φοβούμαι να έχουν μελετηθεί και αντιμετωπισθεί όλα τα ζητήματα που θα ανακύψουν από την δημιουργία ενός νέου Δήμου, πέραν μιας κάθετης διαχωριστικής γραμμής , που θα τραβηχτεί πάνω σ’ έναν χάρτη.
Για παράδειγμα πώς θα αντιμετωπισθούν οι υπάλληλοι, που με την δημιουργία του Δήμου Λέσβου συγκεντρώθηκαν στη Μυτιλήνη,  πώς θα διατεθούν τα στελέχη και οι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών, που όλοι επιθυμούν διακαώς να παραμείνουν στην πρωτεύουσα του νησιού, πώς θα διχοτομηθεί η ΔΕΥΑΛ, που τώρα ακόμα προσπαθεί να βρει  τον βηματισμό της, με ποιο τρόπο θα διαχειρίζονται και θα διοικούνται οι προνοιακές δομές και πάρα πολλά άλλα που θα προκύπτουν καθημερινά.

Απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, επιφυλακτικός στην τέτοια διάσπαση ή διχοτόμηση ήταν και είναι ο νυν δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, που διατείνεται ότι με σωστή και επιμελημένη διοίκηση, μπορεί ο Καλλικράτης, όπως διορθώθηκε με το νέο νόμο περί Τ.Α., να αποδώσει θετικά αποτελέσματα. Και ο οποίος κατά την πρόσφατη ανακοίνωση της νέας υποψηφιότητάς του, βρίσκονταν πολύ κοντά με τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Γιώργο Πάλλη.

Βρισκόμαστε ήδη λίγους μήνες  πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και δεν έχουμε δει ακόμα την σχετική διάταξη νόμου ή κάποιο νομοθέτημα τέλος πάντων που να  λύνει το θέμα και να αίρει την εκκρεμότητα.
Υποψήφιοι δήμαρχοι ανακοινώνονται χωρίς κι αυτοί να μπορούν να διευκρινίσουν αν η υποψηφιότητά τους αφορά τον Δήμο Λέσβου ή τον μελλογεννηθησόμενο  Δήμο Μυτιλήνης, προγράμματα και εξαγγελίες δεν μπορούν να διατυπωθούν αφού δεν ξέρουν ποια θα είναι η μελλοντική, μετεκλογική, δικαιοδοσία τους,  υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι βολιδοσκοπούνται  χωρίς να γνωρίζουν αν θα ανήκουν στον σημερινό ενιαίο Δήμο ή στον συντετμημένο μελλοντικό.   

Με δεδομένο ότι η σημερινή κυβέρνηση και ελπίζω ο εξαίρετος υπουργός Εσωτερικών  Αλέξης Χαρίτσης,  δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον μέλλοντα να προκύψει αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, με ποια λογική θα προχωρήσουν στη διάσπαση ενός Δήμου που βρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση διοργάνωσης και διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων, δημιουργώντας προβλήματα και ζητήματα  από την εκ νέου δημιουργία και συγκρότηση δύο δήμων, που θα αρχίσουν απ’  το Α.

Και εδώ μπαίνει ακόμα ένα ζήτημα. Πώς θα κατορθώσουν οι δύο δήμοι να διαχειρισθούν και να δραστηριοποιήσουν το δημοτικό υπαλληλικό  δυναμικό, που κατά την προσωπική μου, δεν επιθυμεί την προς τα εμπρός ενεργοποίησή του. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ