× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τα 37 δις από τις τεράστιες θυσίες του λαού θα δοθούν στους τραπεζίτες»

Συνέντευξη Τύπου στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 5/7/2019

«Τα 37 δις από τις τεράστιες θυσίες του λαού θα δοθούν στους τραπεζίτες»

Με συνέντευξη Τύπου είχαν εγκαινιάσει την προεκλογική εκστρατεία τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο και με τον ίδιο τρόπο επέλεξαν και την κλείσουν σήμερα Παρασκευή 5 Ιουλίου τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος Παναγιώτης Λαμπρόπουλος παίρνοντας τον λόγο επεσήμανε ότι όλο αυτό το διάστημα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν σε επαφή με πάρα πολλούς πολίτες ενημερώνοντας τους για τα όσα κατάφερε να πετύχει η Κυβέρνηση στα τέσσερα χρόνια που προηγήθηκαν.

Συγκεκριμένα ανάφερε «για το Μεταφορικό ισοδύναμο, για το ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και τα έργα που εντάχθηκαν σε αυτό, που αποτελούν προτάσεις των τοπικών φορέων, τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και επιχειρηματικών, εκπαιδευτικών και άλλων φορέων και καλύπτουν τομείς – από την ύδρευση και την αποχέτευση, την οδοποιία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση αλλά και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας».

Ο κ. Λαμπρόπουλος υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση αύξησε τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα, οι οποίες περιλαμβάνουν πλέον και μικρότερα νησιά. Επίσης αναφέρθηκε στα κίνητρα που δόθηκαν για γιατρούς του ΕΣΥ σε νησιωτικές περιοχές αλλά και το πρόγραμμα για την Καθολική Ψηφιακή Τηλεοπτική Κάλυψη. Ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στη διαίρεση του Δήμου Λέσβου που ήταν μια δέσμευση της Κυβέρνησης που έγινε πράξη αλλά και τα νέα κριτήρια για την πιο δίκαιη και ορθολογική κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και αξιοποίηση των προγραμμάτων χρηματοδότησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στη συνέντευξη Τύπου για την μεγάλη αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που είχε προϋπολογιστεί μόλις στο 1,5 εκατ. € για το 2015, ενώ το 2019 έχει φθάσει στα 9 εκατ.

Ο κ.Λαμπρόπουλος, στάθηκε αυτοκριτικά για το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα πολιτών της Λέσβου δεν γνωρίζουν τις κυβερνητικές αυτές παρεμβάσεις όπως το μεταφορικό Ισοδύναμο τονίζοντας «κατανοούμε ότι η επικοινωνία των επιτευγμάτων μας ήταν και είναι προβληματική». Παράλληλα συμπλήρωσε ότι «είδαμε βέβαια και το αμίμητο: Υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, να διεκδικεί για λογαριασμό του, τα μεγάλα έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει στο νησί.Οπως είναι το λιμάνι στο Σίγρι όπως η επικείμενη ολοκλήρωση του οδικού άξονα Καλλονής Σίγριου και η ένταξη του νέου δρόμου της Καλλονής – Πέτρας!Οσο και αν με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον παραδέχονται ότι επί διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν και γίνονται έργα στο νησί, τον προτρέπουμε να μην προετοιμάζει το κοστούμι των εγκαινίων. Θα του μείνει στο ράφι».

Ήταν δε ιδιαίτερα επικριτικός στη ΝΟΔΕ Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας για το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα και σήμερα απαντήσει στα καίρια ερωτήματα που μπήκαν από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την συνέχεια ή όχι των θετικών μέτρων που έχει πάρει η Κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια ο κ.Λαμπρόπουλος υπογράμμισε ότι αντί απαντήσεων, υπάρχουν μόνο μερικές γενικόλογες τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη που δηλώνουν ότι δεν θα υπερασπιστεί τον μειωμένο ΦΠΑ, αλλά και το ίδιο το ισοδύναμο τίθεται υπό αμφισβήτηση.

«Μαζί με την σιγουριά που από την αρχή είχαν οι πολίτες, οτι δηλαδή στο πρόγραμμα της ΝΔ είναι το 7ωρο η ασυδοσιών των κακών επιχειρηματιών κλπ, προστέθηκαν στην συνέχεια αυτό που όλοι και όλες μάθαμε τις τελευταίες ημέρες:

Η κατάργηση, ουσιαστικά των επικουρικών, μέσω τις ιδιωτικοποίησης της ασφάλισής, η κατάργηση της 13 σύνταξης, που είναι πια νομοθετικά κατοχυρωμένη, μέσω της σύνδεσης της με μαξιμαλιστικούς στόχους ανάπτυξης, ότι η περίφημη μείωση των φόρων που από προϋπόθεση της ανάπτυξης τώρα γίνεται αποτέλεσμα της, ότι το μαξιλάρι των 37 δις, αυτό δηλαδή που με τις τεράστιες θυσίες του λαού μας έχει μαζευτεί, προκειμένου να εξασφαλίζει την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά του, θα το δώσουν στις τράπεζες, η ασάφεια για το αφορολόγητο κλπ»,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Κλείνοντας την τοποθέτηση του στη συνέντευξη Τύπου ο κ.Λαμπρόπουλος δήλωσε αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής αναφέροντας συγκεκριμένα ότι η ανατροπή στη Λέσβο είναι εφικτή και ότι ο Δημοκρατικός κόσμος του νησιού, «όλοι οι άνθρωποι καλής θέλησης, αντιλαμβάνονται πολύ καλά, ποιο είναι το διακύβευα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης».

Ο Στρατής Νικολάου
Από την μεριά του ο συντονιστής του Αγροτικού Γραφείου της Ν.Ε. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Στρατής Νικολάου στην τοποθέτηση του υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει συμβάλει στον διάλογο προσπαθώντας με παλαιοκομματικούς τρόπους να κερδίσει τις εκλογές. Σε σχέση με τις χαμηλές τιμές γάλακτος εκτίμησε ότι από του χρόνου η τεράστια προσπάθεια που έχει καταβάλει η Κυβέρνηση με συνεχείς ελέγχους από μεικτά κλιμάκια ΟΣΔΕ, ΕΦΕΤ, Αστυνομία κτλ θα φέρει καρπούς επιστρέφοντας τις τιμές στα παλιά επίπεδα.«Σύντομα φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα.Ενώ περίμεναν όλοι το γάλα να πέσει. Όχι μόνο δεν έπεσε αλλά παίρνει και προς τα επάνω και υπάρχουν σαφής ενδείξεις ότι του χρόνου θα επιστρέψει τα παλιά επίπεδα».

Παράλληλα τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει την αναγραφή σε όλα τα προιόντα την ονομασία προέλευσης, την ιχνηλασιμότητα για να χτυπηθούν οι ελληνοποιήσεις, έχει μείωση τις μέρες που λήγει στα ράφια το φρέσκο γάλα για να μειώσει τις εξαγωγές. «Όλα αυτά δείχνουν ότι αυτή η Κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν συνεχή και διαρκή πόλεμο με τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες και τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που υπάρχουν στην Αγορά».

Για το ζήτημα με την πληρωμή των ενισχύσεων για το ποιοτικό παρακράτημα ο κ.Νικολάου επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι αυτό θα δοθεί σε όλους και σ εκείνους που δίνουν το γάλα εκτός Λέσβου, σύμφωνα με τα όσα είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες πληρωμής και σ αυτούς που το βγάλανε εκτός νησιού. Ο υπολογισμός έχει γίνει με 8 λεπτά για όλους. Τα χρήματα υπάρχουν, έχουν μπει στην άκρη και θα δοθούν στους κτηνοτρόφους. Η δέσμευση της Κυβέρνησης και σ αυτό τον τομέα θα τηρηθεί».

Η Εριφύλη Χιωτέλλη
Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου τον λόγο πήρε η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Μυτιλήνης και εκπαιδευτικός Εριφύλη Χιωτέλλη η οποία στάθηκε στα όσα έχει κάνει η Κυβέρνηση για την παιδεία και τους εκπαιδευτικούς. Η κ.Χιωτέλλη περιέγραψε την κατάσταση που υπήρχε στην εκπαίδευση πριν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι οι εκπαιδευτικοί ήμασταν με την αγωνία της απόλυσης, υπήρχε κλίμα φόβου μέσα στα σχολεία, τις φωτοτυπίες αντί για βιβλία, τους εράνους των γονιών για να μαζέψουν χρήματα για την θέρμανση, τα σχολεία με το ελάχιστο προσωπικό κτλ».

Επιπρόσθετα η κ.Χιωτέλλη έδωσε στοιχεία για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών την περίοδο διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι οι αναπληρωτές από 4.500 έγιναν 9.000. «Θέλω να θυμίσω ότι σε όλες τις τάξεις υπήρχε δεύτερη ξένη γλώσσα, υπήρχε πληροφορική, υπήρχε μουσική, εικαστικά, θεατρική αγωγή». Η κ.Χιωτέλλη δεν παρέλειψε να αναφέρει την θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής σχολικής αγωγής αλλά και παραλαβή των σχολικών βιβλίων μόλις κλείνουν τα σχολεία όπως επίσης και την τακτοποίηση των ζητημάτων που είχαν να κάνουν με την πληρωμή λειτουργικών εξόδων των σχολείων που γινόταν στην ώρα τους. «Για πρώτη φορά είδαμε παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με τα σχολικά κτίρια καθώς βρίσκονται σε διαδικασία επισκευής. Επίσης σε πολλά κτίρια γίνονται δημοπρατήσεις για να γίνει ενεργειακή αναβάθμιση στα σχολικά κτίρια».

Στη συνέχεια η κ. Χιωτέλλη υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά από το Σεπτέμβρη θα διοριστούν 4.500 μόνιμοι εκπαιδευτικοί και συνολικά 15.000 σε βάθος τριετίας. «Αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν σ ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο. Είναι όμως τόσες όσες δεν έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια όπου δεν υπήρχε κανένα οικονομικό πρόβλημα».

Τέλος, δήλωσε σίγουρη ότι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να καταλάβουν την διαφορά και ξέρουν τι πρέπει να στηρίξουν για να συνεχίσουν να έχουν ένα αξιοπρεπές δημόσιο σχολείο. « Είμαι σίγουρη ότι η προτίμηση στην Κυβέρνηση και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καθολική».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Στο μέλλον» της Ντέπης Χατζηκαμπάνη ανεβαίνει στο Artοποιώ

Σε σκηνοθεσία του Ιωάννη Παπλωματά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Λέσβου

Σήμερα Τετάρτη το πρωί
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στους «Blue Champions» της Ευρώπης η εταιρία του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η SciDrones IKE αναπτύσσει ένα πρωτοποριακό σύστημα εντοπισμού θαλάσσιων απορριμμάτων με την χρήση drones και τεχνητής νοημοσύνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αποζημίωση 45.000 ευρώ για το κολυμβητήριο στα Θέρμα που δεν έγινε ποτέ!

Ο Δήμος Μυτιλήνης μετά τη διάλυση της εργολαβίας το Νοέμβριο του '22 με υπαιτιότητά του, θα πληρώσει αποζημίωση στην τεχνική εταιρεία που εκτελούσε το έργο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπυρόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε

Με την συμμετοχή πολλών τοπικών στελεχών και μελών του κόμματος η ομιλία του υποψήφιου ευρωβουλευτή του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλου στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα στηρίζει τον ΚΟΣΜΟ για τις ευρωεκλογές

Όπως τονίζει το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, «αυτές οι εκλογές είναι το κλειδί για μια πιο πράσινη, δικαιότερη και πιο δημοκρατική Ευρώπη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης ταξίδεψε Ισπανία

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και e-twinning
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην έκθεση ακινήτων οι μεσίτες της Λέσβου

Με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών- Νωρίτερα ο Σύλλογος Μεσιτών κάνει εκδήλωση και υπογράφει για τη δημιουργία νέας πανελλήνιας ομοσπονδίας του κλάδου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κλειστό λόγω ψύλλων το Δημοτικό Σχολείου Μεγαλοχωρίου

Την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε απεντόμωση και το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά από την Πέμπτη 16 Μαΐου
ΧΩΡΙΑ

Ζωντανεύει η Βατούσα με Κέντρο Εκπαίδευσης για το περιβάλλον

Μετά από ενέργειες του Δήμου Δυτικής Λέσβου και σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβούλίου. Η ίδρυσή του δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως