× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σχέδια επί χάρτου για το πρώην ΚΥΤ της Μόριας

Ανακοίνωση αγοράς του οικοπέδου από το Δ. Μυτιλήνης χωρίς απάντηση γιατί αυτό δεν έγινε, δυο χρόνια τώρα. Προαναγγελία ανέγερσης Μουσικού Σχολείου έτσι χωρίς πρόγραμμα και φοιτητικών εστιών «στο πουθενά», από μια απερχόμενη σε λίγους μήνες Πρυτανική Αρχή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/5/2022

Σχέδια επί χάρτου για το πρώην ΚΥΤ της Μόριας

Τη βούληση αξιοποίησης του οικοπέδου του πρώην στρατοπέδου της Μόριας όπου στεγάστηκε επί χρόνια το «αμαρτωλό» ΚΥΤ το οποίο καταστράφηκε το Σεπτέμβριο του 2020 από τη μεγάλη πυρκαγιά, εξέφρασαν για άλλη μια φορά σήμερα Τρίτη το μεσημέρι, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ο Δήμος Μυτιλήνης, σε συνέντευξη τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην παρουσίαση του σχεδίου αξιοποίησης του οικοπέδου συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Εμπλεκομένων Φορέων του Υπουργείου Μετανάστευσης Βαγγέλης Κωνσταντίνου, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ο καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του  Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρης Λέκκας και ο κοινοτάρχης της Μόριας Γιάννης Μαστρογιάννης.

Οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής Κύτελης και Χατζηγιάννης στην ουσία επανέλαβαν το σχεδιασμό από την πλευρά του Δήμου για αξιοποίηση του οικοπέδου το οποίο όπως ανέφεραν θα χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση Μουσικού Σχολείου ενώ θα παραχωρηθεί ένα τμήμα του και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίο για την ανέγερση συγκροτήματος φοιτητικών εστιών.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου ο Καθηγητής Περιβάλλοντος Δημήτρης Λέκκας, εξήγησε ότι μετά από μελέτη που έγινε στο έδαφος του πρώην ΚΥΤ καθώς και στα υπόγεια ύδατα της περιοχής προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν υποστεί οποιαδήποτε αλλοίωση μετά την πυρκαγιά του 2020, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως επιβάρυνση ή μόλυνση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επόμενο βήμα όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μετανάστευσης είναι η αποκατάσταση του οικοπέδου και των όμορων αγροτεμαχίων στο μέτρο του δυνατού και η απόδοσή τους στους ιδιοκτήτες αφού πρώτα βέβαια γίνει ο απαραίτητος διαχωρισμός.

Το Οικόπεδο του πρώην ΚΥΤ, σημείωσε ο Δήμαρχος και ο Γενικός Γραμματέας Μετανάστευσης ανήκουν σήμερα στο Υπουργείο Άμυνας και προκειμένου να περιέλθουν στα χέρια του Δήμου Μυτιλήνης θα πρέπει να γίνει αγορά με βάση τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής.

«Τα ακίνητα του Ταμείου Εθνικής  Άμυνας, σημείωσε ο κος Κωνσταντίνου, σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν μπορούν να παραχωρηθούν δωρεάν, μπορούν όμως να αγοραστούν με ένα συμβολικό τίμημα βάσει των αντικειμενικών αξιών της περιοχής. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν από τα ταμεία του Δήμου Μυτιλήνης σε πρώτη φάση και στη συνέχεια θα επιστραφούν μαζί με άλλες χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση του οικοπέδου από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση το στέλεχος του Υπουργείου Μετανάστευσης σημείωσε ότι συνολικά έχουν δοθεί με διάφορες μορφές χρηματοδότησης στο Δήμο Μυτιλήνης περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ, είτε για την κάλυψη των ανταποδοτικών του ΚΥΤ, είτε για διάφορα έργα που πραγματοποιούνται προς όφελος των κοινωνιών. Σημείωσε δε, ότι οι χρηματοδοτήσεις αυτές θα συνεχιστούν με στόχο να στηριχθεί ο Δήμος και να γίνουν έργα με κοινωνικό αποτύπωμα. Μάλιστα σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνου, το Υπουργείο Μετανάστευσης στηρίζει έμπρακτα όλους τους Δήμους που έχουν υποστεί τις συνέπειες του Μεταναστευτικού με σημαντικές ενισχύσεις μέσα από στοχευμένες δράσεις και προγράμματα που είναι σε εξέλιξη.

Ερωτήματα

Πόσο όμως έχει προχωρήσει η χωροθέτηση τουλάχιστον των υποδομών που σχεδιάζονται στη Μόρια. Καθόλου είναι η απάντηση που δόθηκε στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας το οποίο και ζητά σχετική χωροθέτηση προκειμένου να «πουλήσει» την ιδιοκτησία του πρώην στρατόπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα κατά πόσο ο σχεδιασμός της κατασκευής ενός σχολείου και φοιτητικών εστιών σε ελαιώνα τρία τουλάχιστον χιλιόμετρα μακριά από το τελευταίο σπίτι του οικισμού της Μόριας ή της Παναγιούδας είναι ένα ερώτημα που δεν επιδέχεται μικροπολιτικής απάντησης. Φέρνει ψήφους αλλά η υλοποίηση του σχεδίου απέχει χιλιόμετρα από την εφικτή πραγματικότητα. Πόσο μάλλον όταν οι φοιτητικές εστίες σχεδιάζεται να κατασκευαστούν 10 χιλιόμετρα μακριά από το πανεπιστήμιο!

Τέλος και μια και αναφέρθηκε. Αυτά τα 18 εκατομμύρια ευρώ που το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε γνωστό ότι έχουν δοθεί στο Δήμο Μυτιλήνης που αξιοποιήθηκαν ως τα τώρα; ένας απολογισμός του που αυτά τα χρήματα διατέθηκαν ίσως να δώσει απαντήσεις και στο ερώτημα του τι θα γίνει στο παλιό ΚΥΤ της Μόριας. Δυστυχώς η απάντηση αυτή μάλλον είναι... τίποτα! 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεχίζονται οι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ το Σάββατο

Ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Καλλονής

Διανύουμε την καλύτερη περίοδο για την παρακολούθηση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών από τη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά την παρέμβαση Κόκκαλη, συνεχίζεται το μπλόκο στο λαθρεμπόριο ρωσικού πετρελαίου

Ο γραμματέας του κόμματος «Κόσμος» έκανε αυτοψία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Στρατού Ξηράς

Από την Στρατιωτική Διοίκηση της Λέσβου στο στρατόπεδο της Παγανής
ΧΩΡΙΑ

Λένε «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού

Ανακοίνωση της «Κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο», της «Πρωτοβουλίας Ερεσού», και του Συλλόγου «Ο Θεόφραστός»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Γέμισε κλειστά καταστήματα η αγορά της Μυτιλήνης

Τα ακριβά ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους, οι απανωτές κρίσεις, οι αυξήσεις στην ενέργεια, τα χρέη και ο νέος νόμος μπαμπούλας για τους ελεύθερους επαγγελματίας βάζουν λουκέτο σε καταστήματα της πόλης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει ο Αγιος Θεράποντας της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από 13 ως 19 Μαΐου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H Jet2.com ενισχύει την παρουσία της στη Λέσβο για το 2025

Η εταιρεία έχει προσθέσει 35.000 θέσεις για το καλοκαίρι του 2025 προς μια σειρά από δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ανάμεσά τους είναι η Λέσβος και η Σκιάθος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αυτοκινητοπορεία για τη νίκη ενάντια στον φασισμό

Δράση της Ρωσικής Κοινότητας στη Μυτιλήνη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προγραμματική σύμβαση Μυτιλήνης ‑ ΔΕΔΑΠΑΛ για επεξεργασία απορριμμάτων

Για πρώτη φορά από την ίδρυση της εταιρείας, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου