Μεγάλες ελλείψεις στα λιμάνια
Εκτεταμένες παρεμβάσεις προτείνει η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων στην ετήσια έκθεση της για Μυτιλήνη, Χίο, Μύρινα και Αϊ Στράτη
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 13/5/2022

Εκβάθυνση της λιμενολεκάνης χρειάζεται το λιμάνι της Μυτιλήνης. Αυτό αναφέρει στην ετήσια έκθεση της Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού για την κατάσταση των Ελληνικών λιμανιών. Παράλληλα οι καπετάνοι προτείνουν, για το μεγαλύτερο λιμάνι του Βορείου Αιγαίου, τοποθέτηση προσκρουστήρων στο παλιό και νέο γάμα. Επίσης τοποθέτηση μιας νέας μπίντας κάθετα της πλώρης στο νέο γάμα, ώστε να δένουν ασφαλέστερα τα μεγάλου μήκους πλοία. Επίσης ζητούν συντήρηση και αντικατάσταση προσκρουστήρων όπου υπάρχουν.
Η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης είναι απαραίτητη προκειμένου τα μεγάλα πλοία να βρίσκουν στον χτυπούν στον πυθμένα του λιμανιού. Η εκβάθυνση θα επιτρέψει την πρόσδεση στο λιμάνι και αρκετών κρουαζιεροπλοίων.
Το λιμάνι της Χίου
Απαραίτητη είναι η αύξηση της φωτοβολίας των φανών εισόδου στο λιμάνι της Χίου, διότι δεν είναι ορατοί λόγω του φωτισμού της παραλιακής ζώνης (καταστήματα και οικίες). Επίσης απαραίτητη είναι η αύξηση του λειτουργικού βάθους του λιμανιού στα 8,5 μέτρα και συντήρηση αυτών. Ακόμη απαραίτητα θεωρούνται: α) Έργα αποκατάστασης της γωνίας (είναι εδώ και ένα χρόνο εκτός λειτουργίας) και ο φωτισμός στη θέση μπούρτζι εντός του λιμανιού.
Λήμνος - Αι Στράτης
Στο λιμάνι της Μύρινας στη Λήμνο έχουν επενδυθεί μεγάλα χρηματικά ποσά τις τελευταίες δύο δεκαετίες ωστόσο κρίνεται αναγκαία η επιμήκυνση του Δ μόλου για πρυμνοπλαγιοδέτηση πλοίων. Εξίσου σημαντικό έργο είναι η λειτουργία και διαμόρφωση χερσαίας ζώνης παλιάς θέσης πρυμνοδέτησης προκειμένου να χρησιμοποιείται σε περίπτωση επικράτησης δυνατών βόρειων ανέμων.
Ένα ακόμη λιμάνι του βορείου Αιγαίου στο οποίο δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά είναι το λιμάνι του Αϊ Στράτη. Ωστόσο δεν λείπουν τα ποροβλήματα. Έτσι θεωρείται απαραίτητο
Α) Η τοποθέτηση αναλάμποντος σημαντήρα στο νότιο άκρο της εισόδου.
β) Εκβάθυνση λιμενολεκάνης ειδικά προς το νοτιοανατολικόμηα τμήμα αυτής (ΔΕΗ) και οριοθέτηση των αβαθών.
γ) Τοποθέτηση προσκρουστήρων στη γωνία του Δ ακρομόλιου.
Κατασκευή νέων θέσεων πρυμνοδέτησης πλοίων στο άκρο του
λιμενοβραχίονα με νοτιοδυτική και δυτική -βορειοδυτική κατεύθυνση ώστε τα πλοία να μην εισέρχονται στο εσωτερικό μέρος με δυσμενείς καιρικές συνθήκες.