× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αυτοδιοίκηση για τα αστικά κέντρα…

Χωρίς αρμοδιότητες οι Κοινότητες – καταργούν την απλή αναλογική κατ’ απαίτηση των μεγάλων Δήμων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/7/2019

Αυτοδιοίκηση για τα αστικά κέντρα…

Την πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τις αλλαγές στον «Κλεισθένη» προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες της απλής αναλογικής αναφορικά με την κυβερνησιμότητα των δήμων, παρουσιάστηκαν σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα από τη www.aftodioikisi.gr. Πρόκειται για πρόταση την οποία επεξεργάστηκε Επιτροπή της ΚΕΔΕ με τη συμμετοχή του νομικού συμβούλου της Ένωσης. Η πρόταση που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ είναι πιθανόν να εμπλουτιστεί, ωστόσο τα βασικά της σημεία αναμένεται να παραμείνουν ως έχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα προτείνεται, μεταξύ άλλων:
- Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Εσωτερικών θα καθορίζονται οι αρμοδιότητες δημοτικού συμβουλίου και επιτροπών κατά κατηγορία δήμων, οι οποίες και θα εξειδικεύονται με απόφαση του δημάρχου.

- Θα υπάρχει σύμπραξη παρατάξεων ή και μεμονωμένων συμβούλων, η οποία θα δηλώνεται γραπτώς στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Στη σύμπραξη θα πρέπει να συμμετέχει οπωσδήποτε η παράταξη του δημάρχου.

- Σε περίπτωση που το Δημοτικό Συμβούλιο δεν εγκρίνει απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις και δημιουργείται κίνδυνος ζημιάς των δημοτικών συμφερόντων, το θέμα επιστρέφει στις Επιτροπές, οι οποίες και λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Κατάργηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων των τοπικών συμβουλίων.

- Για τους δημάρχους που εκλέγονται την πρώτη Κυριακή επαναφέρεται το σύστημα συγκρότησης των Επιτροπών όπως το προέβλεπε ο N 3852/2010 («Καλλικράτης»).

Όπως ενημέρωσε το σώμα ο πρόεδρος Γ. Πατούλης, «στη διάρκεια της συνάντησης των Περιφερειαρχών με τον πρόεδρο της ΝΔ ζητήθηκε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας ώστε να υπάρξει κυβερνησιμότητα στους δήμους και τις Περιφέρειες και να λυθούν μια σειρά από προβλήματα που προκλήθηκαν με την απλή αναλογική και τον «Κλεισθένη». Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα φέρει άμεσα νομοσχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για το λόγο αυτό δεν θα κλείσει και η Βουλή μέσα στο καλοκαίρι. Γι’ αυτό πρέπει άμεσα να υπάρξει ένα προσχέδιο για την αυριανή Βουλή. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για μια πραγματική διαβούλευση σε λιγότερο από ένα χρόνο για την Διοικητική Μεταρρύθμιση», πρόσθεσε ο κ. Πατούλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει και συζήτηση για την εκλογή συλλογικών οργάνων ΚΕΔΕ και ΠΕΔ.

Με αντιδράσεις
Πάντως, πολλοί δήμαρχοι στις τοποθετήσεις τους τόνισαν ότι χρειάζονται αλλαγές αλλά αυτές πρέπει να γίνουν προσεκτικά χωρίς να θίξουν τον πυρήνα του «Κλεισθένη» και να βιάσουν τη λαϊκή ετυμηγορία. «Δεν πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις που θα χαρακτηριστούν αντισυνταγματικές. Μην πάμε στο δήμαρχο μονάρχη» ήταν η έκφραση που χρησιμοποιήθηκε από αρκετούς αιρετούς.

Επίσης στη διάρκεια της συνεδρίασης τονίστηκε ότι εκλέχθηκαν 231 δήμαρχοι από το δεύτερο γύρο οι οποίοι δεν έχουν πλειοψηφία μέσα στα δημοτικά συμβούλια. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία σε 69 δήμους εκλέχθηκαν δήμαρχοι που έχουν ισχνή εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ξενάγηση στα Λαδάδικα της Μυτιλήνης με την «Παρέα»

Περπατάμε στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης, τον 19ο αιώνα -Γράφει η ΠΑΡΕΑ*
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έναρξη εγγραφών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Στις 31 Μαΐου λήγει η περίοδος έγγραφων αναφέρει ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεχίζονται οι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ το Σάββατο

Ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Καλλονής

Διανύουμε την καλύτερη περίοδο για την παρακολούθηση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών από τη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά την παρέμβαση Κόκκαλη, συνεχίζεται το μπλόκο στο λαθρεμπόριο ρωσικού πετρελαίου

Ο γραμματέας του κόμματος «Κόσμος» έκανε αυτοψία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Στρατού Ξηράς

Από την Στρατιωτική Διοίκηση της Λέσβου στο στρατόπεδο της Παγανής
ΧΩΡΙΑ

Λένε «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού

Ανακοίνωση της «Κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο», της «Πρωτοβουλίας Ερεσού», και του Συλλόγου «Ο Θεόφραστός»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Γέμισε κλειστά καταστήματα η αγορά της Μυτιλήνης

Τα ακριβά ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους, οι απανωτές κρίσεις, οι αυξήσεις στην ενέργεια, τα χρέη και ο νέος νόμος μπαμπούλας για τους ελεύθερους επαγγελματίας βάζουν λουκέτο σε καταστήματα της πόλης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει ο Αγιος Θεράποντας της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από 13 ως 19 Μαΐου