× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εγκαινιάστηκε στη Σητεία η έκθεση του Μουσείου Σιγρίου

Μνήμες Γαίας:Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Eλλάδας-Κύπρου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/7/2019

Εγκαινιάστηκε στη Σητεία η έκθεση του Μουσείου Σιγρίου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Πολύκεντρου του Δήμου Σητείας.
Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κα. Πελαγία Πετράκη, οι αξιολογητές του Γεωπάρκου Σητείας Καθ. Alex Andrassanu από την Ρουμανία και Marekazu Ohno, από την Ιαπωνία, ο Δρ. Χ. Φασουλάς Συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων, ο Αντιδήμαρχος Σητείας και Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ κ. Λ. Τερζής, εκπρόσωποι της Μητρόπολης, των τοπικών αρχών και των τοπικών πολιτιστικών φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, εθελοντές και φίλοι του Γεωπάρκου Σητείας, οι οποίοι εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για την παρουσίαση της έκθεσης και τα μοναδικά εκθέματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο υπεύθυνος της έκθεσης Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και την ανάγκη προστασίας μνημείων φυσικής κληρονομιάς, το πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου που έχων αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: τη Νήσο Λέσβο, τον Ψηλορείτη, το Χελμό – Βουραϊκό, την περιοχή Βίκου – Αώου, τη Σητεία και το Τρόοδος στην Κύπρο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά στη σημασία των Νησιωτικών Γεωπάρκων ως τουριστικών προορισμών ποιότητας και τη συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση «Μνήμες Γαίας - Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας-Κύπρου» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Γεωτουρισμός στα νησιωτικά Γεωπάρκα» και ακρωνύμιο GEO-IN του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2014 - 2020 με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» Στόχος της έκθεσης «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» είναι η γνωριμία των επισκεπτών της με τα μοναδικά γεωλογικά και φυσικά μνημεία που φιλοξενούν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου, τα εντυπωσιακά τοπία τους αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρουν για συμμετοχή σε ποικίλες εκπαιδευτικές και τουριστικές δραστηριότητες.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία έως 3 Αυγούστου 2019 μέσα από τα εντυπωσιακά της εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές παραγωγές να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, σπήλαια, ακτές, κοιλάδες, εντυπωσιακά απολιθώματα σπονδυλωτών από τα πέντε Ελληνικά Γεωπάρκα και το Γεωπάρκο Τροόδους στην Κύπρο (όπως δόντια και οστά προγονικών ελεφάντων) και θαλάσσιων οργανισμών (όπως όστρακα και κοράλλια), ορυκτά και πετρώματα που γεννήθηκαν τα βάθη του Ωκεανού της Τηθύος εκατομμύρια χρόνια πριν αλλά και τον μήκους 7,5 μέτρων απολιθωμένο κορμό προγονικής λεύκας από την Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μια έκθεση που είναι σχεδιασμένη ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών. Η περιήγηση στο χώρο πλαισιώνεται από επιστημονική ενημέρωση, προσαρμοσμένη στο ηλικιακό επίπεδο των επισκεπτών.


Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου
Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, αποτελούν πολύτιμα αρχεία της ιστορίας της γης και μας βοηθούν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και των φυσικών κινδύνων στο πλαίσιο του δυναμικού πλανήτη που ζούμε. Τα Γεωπάρκα αναδεικνύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση προβάλλοντας πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Αποτελούν δε την νεώτερη κατηγορία περιοχών που διαθέτουν αναγνώριση από την UNESCO, με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.

Η παρουσία εντυπωσιακών γεωλογικών μνημείων στην Ελλάδα και την Κύπρο και οι προσπάθειες αναγνώρισης και προστασίας τους οδήγησαν στην υποβολή υποψηφιοτήτων και αναγνώριση πέντε περιοχών στην Ελλάδα και μιας περιοχής στην Κύπρο ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».

Ειδικότερα, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018 πέρασαν τη διαδικασία αξιολόγησης με επιτυχία και έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO οι περιοχές:
1) η Νήσος Λέσβος (2000, 2012),
2) το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001),
3) το Εθνικό Πάρκο Χελμού- Βουραϊκού (2009),
4) η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου (2010)
5) το Φυσικό Πάρκο Σητείας (2015)
6) η περιοχή Τροόδους – Κύπρος (2015).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης ταξίδεψε Ισπανία

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και e-twinning
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην έκθεση ακινήτων οι μεσίτες της Λέσβου

Με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών- Νωρίτερα ο Σύλλογος Μεσιτών κάνει εκδήλωση και υπογράφει για τη δημιουργία νέας πανελλήνιας ομοσπονδίας του κλάδου
ΔΡΑΣΕΙΣ

200 χιλιόμετρα ποδήλατο στη Λέσβο, με πεύκο και ελιά

Στις 25 Μαΐου ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου διοργανώνει ένα ακόμη Brevet με μια διαδρομή σχεδιασμένη έτσι ώστε να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις για όσους επιλέξουν να το τολμήσουν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κλειστό λόγω ψύλλων το Δημοτικό Σχολείου Μεγαλοχωρίου

Την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε απεντόμωση και το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά από την Πέμπτη 16 Μαΐου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παγωτό με φρέσκα φρούτα και γιαούρτι με την Μαρία Πανάγου

«Δροσιστική» εκδήλωση στο Λευκό Χαρτί, στη Μυτιλήνη για παιδιά 2,5 έως 10 ετών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Προγράμματα για την φύση και τον πολιτισμό από το Νηπιαγωγείο Φίλιας

Στο πλαίσιο του eTwinning, το σχολείο προχώρησε σε συνεργασίες με νηπιαγωγεία της Τουρκίας και της Ευρώπης
ΘΕΑΤΡΟ

Δεύτερη παράσταση με τους αδελφούς Τσαχουρίδη στη Μυτιλήνη

Μετά το ενδιαφέρον του κόσμου για την παράσταση «Αρωθυμία! Όσο ζω, θυμάμαι…», προγραμματίσθηκε νέα εκδήλωση στις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διακοπή στο Εφετείο για τα πλαστά πτυχία αγγλικών

Απέρριψε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων τα αιτήματα αναβολής, αλλά η δίκη θα συνεχιστεί 1 Ιουλίου 2024 στη Μυτιλήνη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανηγύρι για τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη στη Λουτρόπολη Θερμής

Την Δευτέρα και την Τρίτη 20 και 21 Μαΐου. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό»

Το Μουσείο Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος με την παρουσία του Νίκου Σηφουνάκη εγκαινιάζει το Σάββατο 18 Μαΐου μια αξιόλογη αρχαιολογική έκθεση στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας μουσείων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η πολυγλωσσία έδωσε βραβείο στο 3ο Λύκειο Μυτιλήνης

Τα παιδιά της Α' Λυκείου συμμετείχαν σε διαγωνισμό πολυγλωσσίας του Τμήματος Γαλλικής γλώσσας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου