× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από τη Δανία και τη Γαλλία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Μεγάλη υποδοχή για το σεμινάριο Exiles

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/5/2022

Από τη Δανία και τη Γαλλία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου υποδέχτηκε με χαρά στις 10, 11 και 12 Μαΐου φοιτητές/τριες, ερευνητές/τριες, ακαδημαϊκούς/ές δασκάλους/ες από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια Roskilde University (Δανία) και Paris 8 (Γαλλία), παιδιά, καλλιτέχνες/ιδες μουσικούς, visual artists, συγγραφείς και εκπροσώπους τοπικών και εθνικών κοινωνικών φορέων και οργανώσεων που αναπτύσσουν δυναμικό έργο και πρακτικές για την ένταξη των νέων μεταναστών/τριών και παιδιών προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 3ο σεμινάριο EXILES, ως εκπαιδευτική βιωματική δραστηριότητα, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πανεπιστημίων της Μεταρρύθμισης ERUA και των εργασιών της δράσης «Innovative Joint Initiatives & Learning». Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμμετείχε ενεργά στις διεργασίες της παιδαγωγικής αυτής πρωτοβουλίας με 5 φοιτητές/τριες και με επιστημονικά υπεύθυνους/ες, την Καθηγήτρια Αναστασία Ζήση και τον Αν. Καθηγητή Σαββάκη Μάνο, από το Τμήμα της Κοινωνιολογίας.

Οι καθηγητές του Τμήματος Κοινωνιολογίας Μανούσος Μαραγκουδάκης και Παναγιώτης Γρηγορίου παρουσίασαν το νέο διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών “Διαχείριση Μεταναστευτικών Ροών στην Ευρώπη και την Ελλάδα” για το Ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Ομάδα ερευνητριών του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, οι κ.κ. Ναντίνα Λειβαδίτη & Ελένη Λούκου, παρουσίασαν το έργο, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Παρατηρητήριου της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Κρίσης στο Αιγαίο, ενώ ο Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας Νίκος Ναγόπουλος, παρουσίασε την νέα εμβληματική δράση της Περιφερειακής Αριστείας “e-Aegean R&D Network" που αφορά στην Πλατφόρμα Γνώσης Δράσης Προσφυγικής Κρίσης και την σύνδεσή της με Διεθνή και Ευρωπαϊκά δίκτυα, όπως τα Scholars at Risk Network και Science4Refugees του EURAXESS.

Όλα αυτά τα χρόνια της προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης στο Αιγαίο, μέλη του διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου μας έχουν αναπτύξει ενεργό και συμμετοχικό ρόλο σε αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινωνίες και πρωτοβουλίες. Η κ. Τσαμπαρλή Φερενίκη ξενάγησε τους/τις προσκεκλημένους/ες στη «Βάρκα Ευαγγελίστρια», ιστορικό προσφυγικό αιγαιοπελαγίτικο σύμβολο και στην "Σκακιέρα του κόσμου" που είχε δημιουργηθεί το 2016 με τη χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού του Πανεπιστημίου και υλικό από σωσίβια και βάρκες προσφύγων. Ο κ Μπάκας Μιχάλης παρουσίασε την ακτιβιστική και καλλιτεχνική του δράση με σειρά φωτογραφιών που αποτυπώνουν με ρεαλιστικότητα τις Μεταναστευτικές και Προσφυγικές ροές στο Αιγαίο Πέλαγος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκπρόσωποι εθνικών & τοπικών κοινωνικών οργανώσεων, όπως η Βασιλική Ανδρεαδέλλη «Ηλιαχτίδα», η Φερενίκη Τσαμπαρλή από το «Πολύτροπον», ο Νίκος Μάρκου από το «Mosaic», ο Άγης Τερζίδης, ιδρυτικό μέλος από τους «Γιατρούς του Κόσμου», μοιράστηκαν μαζί μας εμπειρίες και πρακτικές σε ζητήματα ευάλωτων προσφύγων/ισσών και μεταναστών/τριών και παιδιών προσφύγων. Στην Πανεπιστημιούπολη ξεχύθηκαν δυνατά ακούσματα από τραγούδια παιδιών, τις μουσικές του Rudy & της Αννίτας, το αφήγημα της Φωτεινής & της Σία «Από τις Μόριες του Κόσμου», και τις εικόνες του Hamza Matyaqubov.

Η επίσκεψη στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου αποτέλεσε μια παράλληλη βιωματική εμπειρία για ερευνητές/τριες, φοιτητές/τριες, ακαδημαϊκούς/ές δασκάλους/ες και η επίσκεψη στα Μουσεία Θεόφιλου και Teriade, μια περιηγητική δημιουργική ανακάλυψη.

Με το 3ο σεμινάριο, το ERUA-EXILES ολοκλήρωσε το έργο του ως καινοτόμος διεπιστημονική, παιδαγωγική πρωτοβουλία και η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πανεπιστημίων της Μεταρρύθμισης ERUA καλείται στο εξής να αναλάβει να σχεδιάσει πιλοτικές πρωτοβουλίες στους κόλπους των Πανεπιστημίων της, με την ενεργή κοινωνική συμμετοχικότητα και διάδραση με τις τοπικές της Κοινότητες σε ζητήματα ένταξης μεταναστευτικών και προσφυγικών πληθυσμών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

«Όσο σάλιο κι αν χαλάσει ο Αδωνις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για τις κινητοποιήσεις και την ημέρα επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Κλείνουν τα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κινητοποίηση ξεκινά από τις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λέσβου για την ανάδειξη αντιπροσώπων

Την Πέμπτη 16 Μαΐου από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα. Δείτε ψηφοδέλτια και υποψηφιότητες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά της Λέσβου

Δράση της αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου για τους δύο δήμους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τρόφιμα σε 1400 δικαιούχους από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ξεκίνησε η διανομή τους στον χώρο του ΚΤΕΟ Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Διαμαρτύρονται οι αστυνομικοί για τις περικοπές

Ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή Πρωτομαγιά στη Μυτιλήνη

Δυναμική συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έδωσαν χαρά στα παιδιά της Κυψέλης

Επίσκεψη του Σμήνους Τοπικού Τμήματος Μυτιλήνης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού στο ΜΚΔΗΦ ΑΜΕΑ Κυψέλη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το «Ν» συμμετέχει στην απεργία των ΜΜΕ

Από τις 5 το πρωί της Τετάρτης ως τις 5 το πρωί της Πέμπτης