× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δράσεις για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη

Από την UNESCO

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/7/2019

Δράσεις για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτούντες άσυλο βρέθηκαν στο επίκεντρο βιωματικής δράσης που διοργάνωσε η έδρα UNESCO για την Προοπτική Διερεύνηση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) / Δίκτυο ΠΡΑΞΗ σε συνεργασία με την Ηλιακτίδα στη Μυτιλήνη, στις 13 και 14 Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρησιμοποιώντας το μέλλον ως μέσο επαναπροσδιορισμού και προοπτικής διοργανώθηκε για πρώτη φορά διεθνώς ένα πιλοτικό «Εργαστήριο Αλφαβητισμού για το Μέλλον», το οποίο απευθύνθηκε σε 35 ασυνόδευτους αιτούντες άσυλο ηλικίας 11-18 ετών, που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας της Ηλιακτίδας στη Μυτιλήνη.
Σκοπός του βιωματικού εργαστηρίου ήταν η ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη δημιουργική σκέψη, την προσαρμοστικότητα και την ανθεκτικότητα μέσω της ανάπτυξης προορατικών ικανοτήτων (anticipatory skills).

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε αξιοποιώντας θεατρικές μεθόδους και θεατρικό παιχνίδι για την επίτευξη των παιδαγωγικών στόχων. Η θεατρική προσέγγιση στη διεξαγωγή «Εργαστηρίων Αλφαβητισμού για το Μέλλον» αναπτύχθηκε από την έδρα UNESCO για την Προοπτική Διερεύνηση στο ΙΤΕ / Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και το Πανεπιστήμιο του Middlesex με στόχο την αξιοποίησή της σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αναλογιζόμενος τη δράση ο επικεφαλής της έδρας UNESCO για την Προοπτική Διερεύνηση Δρ. Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος σημείωσε: «Η προετοιμασία για την υλοποίηση του εργαστηρίου ήταν αγχωτική αλλά συνάμα ιδιαίτερα δημιουργική διαδικασία, καθώς έπρεπε να ανταπεξέλθουμε σε πληθώρα προκλήσεων που σχετίζονται με την ιδαιτερότητα της συγκεκριμένης ομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ενθουσιώδης ανταπόκριση και ενεργή συμμετοχή των παιδιών μας αντάμειψε. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία που μας δίδαξε πολλά, μας έδωσε τροφή για σκέψη και επιβεβαίωσε τη σημασία που έχει το μέλλον για τον αυτοπροσδιορισμό και την υπέρβαση αντιξοοτήτων. Επόμενος στόχος είναι να τυποποιηθεί το συγκεκριμένο εργαστήριο αλφαβητισμού για το μέλλον και να υλοποιηθεί με την υποστήριξη της UNESCO και με άλλες ομάδες προσφύγων».

Η εν λόγω δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Έρευνας – Δράσης (action research) για τον Αλφαβητισμό του Μέλλοντος που συντονίζει η UNESCO και υλοποιείται στην Ελλάδα από την Έδρα της UNESCO για την Προοπτική Διερεύνηση στο ΙΤΕ/Δίκτυο ΠΡΑΞΗ. Η δράση υποστηρίζεται επίσης, από το Πανεπιστήμιο του Middlesex και την LATRA.
Σημειώνεται ότι το εργαστήριο θα παρουσιαστεί ως μελέτη περίπτωσης στο 3ο Διεθνές Anticipation Conference στο Όσλο τον προσεχή Οκτώβριο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έγινε θεσμός η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία της Μυτιλήνης

Έρχεται το «Lesvos Brevet Ελιά και Πεύκο 2024» το Σάββατο 25 Μαΐου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις σε Λέσβο και Χίο για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Μια σύλληψη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικοι έκλεψαν μοτοσικλέτα στον Πολιχνίτο

Συνελήφθησαν από την Αστυνομία οι φερόμενοι ως δράστες αλλά και οι γονείς τους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Απογευματινή περιήγηση στην περιοδική έκθεση «1922» του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Γιατροί της Λέσβου ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού

Δηλώνουν αντίθετοι στην συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό το έγκλημα
ΥΓΕΙΑ

Ο υφυπουργός Υγείας στη Δυτική Λέσβο

Για την εκδήλωση Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Δώρα από τους Δικαστικούς Υπαλλήλους στο Γηροκομείο Μυτιλήνης

Με χαμόγελα και ευχές τους υποδέχτηκαν οι ηλικιωμένοι
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παλεύοντας τα στερεότυπα για την κοινότητα Ρομά

Εκδήλωση των Κέντρων Κοινότητας Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σημαντικά ευρήματα έρχονται στο φως στην περιοχή Κερασιάς της Βόρειας Εύβοιας

Από τις ανασκαφές που πραγματοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κατηγορούμενος για βιασμό πέθανε τρεις εβδομάδες πριν το Εφετείο του

Πρόκειται για 74χρονο άνδρα ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για βιασμό κατ΄εξακολούθηση ανήλικου κοριτσιού σε χωριό της Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Αρωθυμία! Όσο ζω, θυμάμαι…» ‑ εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Την Κυριακή 19 Μαΐου στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πλέκοντας ξερολιθιές – κεντώντας λιθόστρωτα»

Βιωματικό εργαστήριο με Δωρεάν Συμμετοχή στις 25 &26 Μαΐου , στην Ανεμώτια Λέσβου από την ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»