× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι δυσκολίες του να δημιουργήσεις κάτι

Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Δημοσίευση 30/7/2019

Οι δυσκολίες του να δημιουργήσεις κάτι

Πριν τρία χρόνια η ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, αποφάσισε τη δημιουργία σχολής σκάκι, με την αμέριστη βοήθεια του σκακιστή και σπουδαίου δασκάλου (του σκάκι) Δημήτρη Λάμπρου, στην οποία διδάσκονται το πνευματικό αυτό άθλημα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν δυο χρόνια με την συμβολή μιας μικρής ομάδας δραστήριων νέων, οργανώθηκε στο Πλωμάρι το διασχολικό πρωτάθλημα, στο οποίο έλαβαν μέρος παιδιά του δημοτικού απ’ όλο το νησί.

Εφέτος, έχοντας αποκτήσει μερικούς αξιόλογους σκακιστές, η ΛΕΣΧΗ πάλι, με τη δουλειά αυτών των νέων ανθρώπων, αποφάσισε την διοργάνωση του Α’. Διεθνούς Τουρνουά Σκάκι, που πραγματοποιήθηκε από 18ως 25 Ιουλίου, με συνδιοργανωτές τον ΦΟΡΕΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ και την ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ.

Έγκαιρα, πολύ έγκαιρα από τις αρχές του Μαϊου η οργανωτική επιτροπή, απευθύνθηκε στους αρμόδιους φορείς για βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δήμος Λέσβου, με απόφαση του Δ.Σ. απάντησε θετικά, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου με τον αντιπρόεδρό του Κυριάκο Πετρέλλη ανέλαβε αμέσως τα έξοδα μιας σειράς εκτυπώσεων, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ.Παπαδόπουλου, με σύμφωνη γνώμη της απερχόμενης περιφερειάρχου Χριστάνας Καλογήρου διέθεσε το ποσό των 2.000 ευρώ και ο απελθών ήδη Γενικός Γραμματέας Αιγαίου Γιώργος Κασσάρας, αποφάσισε την ενίσχυση των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Τουρνουά με το ποσό των 2.000 ευρώ.

Ως εδώ καλά και άριστα. Το Τουρνουά θα αποκτούσε μια οικονομική ευχέρεια για να φιλοξενήσει εφτά διεθνείς προσωπικότητες του σκάκι (Ρώσους, Βούλγαρους, Ρουμάνους και φυσικά Έλληνες).

Ύστερα ήρθαν οι χορηγοί. Η ATTIKA GROUP, που προσέφερε σημαντικά μειωμένες τιμές εισιτηρίων, οι εστιάτορες (πλην ενός) και οι ξενοδόχοι του Πλωμαρίου, που έδωσαν ουσιαστικά μειωμένες τιμές για όλους τους μετέχοντες στο Τουρνουά, το ΚΤΕΛ Λέσβου, που επίσης πρόσφερε ειδικές τιμές.
Μετά όμως άρχισαν τα δύσκολα και τα αρνητικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρώτον: Η αντιδημαρχία Πολιτισμού, αρνήθηκε να αναρτήσει το πανώ του Τουρνουά, στην πρόσοψη του Δημοτικού θεάτρου, όπως κάνει για όλες τις σημαντικές εκδηλώσεις του νησιού.

Δεύτερον: Η αρμόδια υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, απέρριψε τα δικαιολογητικά, για την είσπραξη των 2.000 ευρώ, γιατί η φορολογική ενημερότητα, έγραφε ότι θα εισπραχθεί ποσό από το Δημόσιο κι όχι από την Κεντρική Κυβέρνηση, όπως θα έπρεπε και γιατί το πρακτικό του Δ.Σ. ανέφερε στην ίδια ημερομηνία ότι ανέλαβε να πραγματοποιήσει την συγκεκριμένη εκδήλωση και ταυτόχρονα αποδέχεται την επιχορήγηση του Γ.Γ.Αιγαίου.

Τρίτον: Ο αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου, μας πληροφόρησε ότι δεν θα ήταν δυνατόν να εκταμιευθεί το ποσό που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί το σχετικό έγγραφο έφθασε στα χέρια του δυο μέρες αργότερα από την πρέπουσα ημερομηνία. Δήλωσε μάλιστα ότι δεν πείραζε που δε θα καταβάλλονταν το εγκεκριμένο ποσό, «θα φρόντιζε να ενισχύσει μια άλλη εκδήλωση» της ΛΕΣΧΗΣ. Χρειάστηκε η παρέμβαση ανώτατου στελέχους του Δήμου για να θεωρηθεί εμπρόθεσμη η διαβίβαση της αλληλογραφίας, από την μια δημοτική υπηρεσία στην άλλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέταρτον: Ο αρμόδιος υπάλληλος της Περιφέρειας, προφανώς εκτελώντας κάποιες εντολές ή οδηγίες, δεν δέχεται (μέσα στο ίδιο πάντα εγκεκριμένο ποσό) την διαμονή των φιλοξενούμενων ούτε μια μέρα έξω από τις ημερομηνίες του Τουρνουά (18-25). Δεν μπορεί να αποδεχθεί δηλ. την άφιξη ενός ξένου σκακιστή την παραμονή των αγώνων και δεν επιτρέπει να φιλοξενηθεί κάποιος το βράδυ της 17ης, , καθορίζοντας έτσι, κατά την απόλυτη κρίση του και τα δρομολόγια των συγκοινωνιών. Ακόμα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα σε κανέναν γκραν μαιτρ (πρωταθλητή στο χώρο του σκάκι) να θέλει μονόκλινο δωμάτιο.

Συζητώντας με μια ανώτερη υπάλληλο της Περιφέρειας τα προβλήματα αυτά, που μπορούσαν να οδηγήσουν ματαίωση της διοργάνωσης, μάθαμε ότι αντί να μιλάμε με τους αιρετούς, στους οποίους και υποβάλλαμε τα αιτήματά μας, έπρεπε να μιλάμε με τους υπαλλήλους. Και το έλεγε μα κάθε ειλικρίνεια.

Ως ΛΕΣΧΗ με τους συνδιοργανωτές, αντιμετωπίσαμε όσο και όπως μπορούσαμε, ελπίζοντας ωστόσο, ότι όλες αυτές οι τυπολατρικές διαδικασίες και προσκόμματα, που αποτελούν μικρό τμήμα της αβάσταχτης γραφειοκρατίας και της απόλυτης εξουσίας των δημοσίων υπαλλήλων, δεν θα σταθούν τελικά ικανές να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα, σ’ αυτό το πολύπαθο νησί.

Αν όμως εξακολουθήσει να διέπει τις δημόσιες υπηρεσίες αυτή η τυπολατρική αντιμετώπιση πρωτοβουλιών και ιδεών, για τουριστική ανάπτυξη είναι λίγο δύσκολο να μιλάμε.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στη γειτονιά της Ιστορίας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στα σοκάκια της Πέργαμος, «μι του Χριστέλ(ι)που πουνεί»

Ιστορίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε εκκλησιές που πια δεν υπάρχουν, με ανθρώπους που έλειψαν, ελπίζοντας σε μιαν Ανάσταση
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου