× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ολόκληρη η παρέμβαση του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου στη δημόσια διαβούλευση

Σχετικά με το νομοσχέδιο-«ταφόπλακα» για τα χωριά που έφερε η Κυβέρνηση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/8/2019

Ολόκληρη η παρέμβαση του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου στη δημόσια διαβούλευση

Παρέμβαση στη δημόσια διαβούλευση ;που εξελίσσεται για το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης Μητσοτάκη σχετικά με τις αλλαγές στον Κλεισθένη ;έκανε σήμερα το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου. Το νομοσχέδιο έχει χαρακτηριστεί από αυτοδιοικητικούς φορείς ως «ταφόπλακα» για τις Κοινότητες καθώς προβλέπει τη μετατροπή της αποφασιστικής αρμοδιότητας για την κατανομή των πόρων στις Κοινότητες, σε γνωμοδοτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Aναλυτικά η τοποθέτηση του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου στη διαβούλευση η οποία θα κατατεθεί και σε μορφή υπομνήματος έχει ως ακολούθως: «Η επικειμένη αλλαγή του Κλεισθένη με σκοπό την άρση των δυσλειτουργιών που προέκυψαν από την εφαρμογή του συστήματος απλής αναλογικής, περιλαμβάνει την αλλαγή της αρμοδιότητας των Κοινοτικών Συμβουλίων, ως προς την διάθεση του ποσοστού των κεντρικών αυτοτελών πόρων που προορίζονται για τις επενδυτικές ανάγκες του δήμου, σε «γνωμοδοτική» αντί «αποφασιστική».
Η πολιτική διάσταση του θέματος μπορεί να συζητηθεί με διάφορα επιχειρήματα και σχόλια εκατέρωθεν. Προς το παρόν όμως παρέλκει, επειδή επίκειται η νομική έκφραση της μεταβολής αυτής.
Για τον λόγο αυτόν, θέλουμε να επισημάνουμε την Συνταγματική διάσταση του θέματος:
Άρθρο 105 παρ. 5
« Το Κράτος λαμβάνει τα νομοθετικά, κανονιστικά και δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και των πόρων που είναι αναγκαίοι για την εκπλήρωση της αποστολής και την άσκηση των αρμοδιοτήτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης με ταυτόχρονη διασφάλιση της διαφάνειας κατά τη διαχείριση των πόρων αυτών. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την απόδοση και κατανομή, μεταξύ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των φόρων ή τελών που καθορίζονται υπέρ αυτών και εισπράττονται από το Κράτος. Κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του Κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση συνεπάγεται και τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τον καθορισμό και την είσπραξη τοπικών εσόδων απευθείας από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.»

Τα σημεία που επισημαίνουμε δηλώνουν ότι
1. Το Κράτος οφείλει και με δημοσιονομικά μέτρα να εξασφαλίζει την αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
2. Κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων συνεπάγεται την μεταφορά αντίστοιχων πόρων.

1. Τα Κοινοτικά Συμβούλια, έχοντας εκλεγεί απ ευθείας από τους εκλογείς έχουν πρωτογενή πολιτική ισχύ στα χέρια τους και δεν αποτελούν παράρτημα ή επιτροπές των Δήμων. Επομένως, η Συνταγματική επιταγή ισχύει ακέραιη και γι αυτό τον βαθμό όπως είναι καταγεγραμμένη στο 102 παρ 5 του Συντάγματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Οι αρμοδιότητές τους, δηλαδή τα θέματα με τα οποία ασχολούνται, είναι σαφώς καταγεγραμμένα στον πηγαίο νόμο και δεν παραχωρούνται από τους Δήμους ή τις Περιφέρειες. Αυτό, πέραν της περαιτέρω κατοχύρωσης της αυτοτέλειάς τους, σημαίνει ότι οι αποφάσεις τους δεν έχουν εισηγητική φύση προς μία ανώτερη αρχή η οποία τους ίδρυσε και από την οποία συνακόλουθα εξαρτώνται, αλλά εκτελεστική ευθύνη των αποφάσεών τους, αρκεί αυτές να ελήφθησαν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που όρισε ο ιδρυτικός τους νόμος. Τούτων δοθέντων, η Συνταγματική πρόβλεψη για μεταφορά (που σημαίνει πίστωση και διάθεση) αντίστοιχων πόρων βρίσκει πεδίο εφαρμογής και στην δράση των Κοινοτικών Συμβουλίων.
Βεβαίως, αν κάποιος για πολιτικούς λόγους, δεν θεωρεί σκόπιμη την ύπαρξη Κοινοτικών Συμβουλίων, δεν έχει παρά να τα καταργήσει. Ευθέως.

Δεν υπάρχει ουδείς λόγος να διατηρείται ένας θεσμός, όταν οι συνεδριάσεις του λίγο διαφέρουν από τις φιλικές συζητήσεις στα γνωστά γραφικά καφενεία ανά την Επικράτεια. Η Δημοκρατία δεν χρειάζεται προσχηματικούς θεσμούς για να δικαιώσει την ύπαρξή της».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά την παρέμβαση Κόκκαλη, συνεχίζεται το μπλόκο στο λαθρεμπόριο ρωσικού πετρελαίου

Ο γραμματέας του κόμματος «Κόσμος» έκανε αυτοψία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Στρατού Ξηράς

Από την Στρατιωτική Διοίκηση της Λέσβου στο στρατόπεδο της Παγανής
ΧΩΡΙΑ

Λένε «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού

Ανακοίνωση της «Κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο», της «Πρωτοβουλίας Ερεσού», και του Συλλόγου «Ο Θεόφραστός»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Γέμισε κλειστά καταστήματα η αγορά της Μυτιλήνης

Τα ακριβά ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους, οι απανωτές κρίσεις, οι αυξήσεις στην ενέργεια, τα χρέη και ο νέος νόμος μπαμπούλας για τους ελεύθερους επαγγελματίας βάζουν λουκέτο σε καταστήματα της πόλης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει ο Αγιος Θεράποντας της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από 13 ως 19 Μαΐου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H Jet2.com ενισχύει την παρουσία της στη Λέσβο για το 2025

Η εταιρεία έχει προσθέσει 35.000 θέσεις για το καλοκαίρι του 2025 προς μια σειρά από δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ανάμεσά τους είναι η Λέσβος και η Σκιάθος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αυτοκινητοπορεία για τη νίκη ενάντια στον φασισμό

Δράση της Ρωσικής Κοινότητας στη Μυτιλήνη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προγραμματική σύμβαση Μυτιλήνης ‑ ΔΕΔΑΠΑΛ για επεξεργασία απορριμμάτων

Για πρώτη φορά από την ίδρυση της εταιρείας, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου
ΧΩΡΙΑ

Δρόμος 11 χιλιομέτρων από την Ανεμώτια

Ξεκίνησαν οι εργασίες στον δρόμο της «Ποταμιάς», αλλά και του σχολείου της Αντισσας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Aνδρέας Λοβέρδος στη Μυτιλήνη

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου του κόμματος ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Παρασκευαΐδη για τις μεταθέσεις των στρατιωτικών

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ σε ερώτησή του στη βουλή τάσσεται υπέρ των ευνοϊκών Μεταθέσεων των Πολύτεκνων-Τρίτεκνων, των Γονέων ΑΜΕΑ και Μονογονεϊκών οικογενειών, των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Σήμερα, Πέμπτη η κηδεία του Φώτη Παπαευστρατίου, πρώην προέδρου που πέθανε 84 ετών