× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Alpha Bank: Πληθωριστικές πιέσεις και δυναμική των επιτοκίων

Η αύξηση των επιτοκίων για συγκράτηση του πληθωρισμού εξασθενεί τον ρυθμό ανάπτυξης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/5/2022

Alpha Bank: Πληθωριστικές πιέσεις και δυναμική των επιτοκίων

«Η "παγκοσμιοποίηση" του πληθωριστικού φαινομένου, δηλαδή η συγχρονισμένη αύξηση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι βέβαιο ότι αλλάζει τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου, κλείνοντας σταδιακά την ιστορική φάση των πολύ χαμηλών - ακόμη και αρνητικών - επιτοκίων. Παρά το γεγονός αυτό, η πληθωριστική διαταραχή δεν έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά παντού», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος (Chief Economist) της Alpha Bank Παναγιώτης Καπόπουλος.


Στην περίπτωση της Ευρωζώνης - που είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας - ο πληθωρισμός, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Καπόπουλος, μπορεί να θεωρηθεί "εισαγόμενος", ενώ στις ΗΠΑ, η ενέργεια επί του παρόντος συμβάλλει σημαντικά, αλλά σε μικρότερο βαθμό, στην αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Στις ΗΠΑ, άλλωστε, παρατηρείται μεγαλύτερη στενότητα και στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, η συσσώρευση αποταμιεύσεων στην περίοδο της πανδημίας σε πολλές χώρες ενίσχυσε τις δυνατότητες των νοικοκυριών για την απορρόφηση των αυξημένων τιμών. Η παράταση των πληθωριστικών πιέσεων, ωστόσο, και ο αντίκτυπός τους στα πραγματικά εισοδήματα και το επιχειρηματικό κλίμα εκτιμάται ότι θα συρρικνώσουν σταδιακά την υπερβάλλουσα ζήτηση.


Σε αυτό το σημείο, όπως αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank, αναλαμβάνουν δράση η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. Η πρώτη κινείται στην κατεύθυνση της στήριξης της αγοραστικής δύναμης και της προστασίας του διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών με συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης μέσω φορολογικών διευκολύνσεων, επιδοτήσεων σε τιμολόγια ηλεκτρισμού και παρεμβάσεων στην αγορά ενέργειας. Ειδικά ως προς το τελευταίο, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε πρόσφατα μία δέσμη μέτρων επαναφοράς των τιμολογίων ρεύματος σε ανεκτά επίπεδα για το επόμενο δωδεκάμηνο. Η χρηματοδότηση αυτών των μέτρων αναμένεται να γίνει, αφενός μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού και των πόρων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και αφετέρου μέσω της υψηλής φορολόγησης των υπερεσόδων των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


Η νομισματική πολιτική από την άλλη πλευρά θα πρέπει να εξασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα και παράλληλα να συγκρατήσει βραχυπρόθεσμα τις πληθωριστικές προσδοκίες. Ήδη, οι νομισματικές αρχές πολλών χωρών σταδιακά ελαττώνουν τα μέτρα στήριξης που είχαν υιοθετήσει κατά την περίοδο της πανδημίας και υψώνουν τα επιτόκια παρέμβασής τους. Ως αποτέλεσμα, το επενδυτικό κοινό στις χρηματοοικονομικές αγορές προεξοφλεί περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων εντός του επόμενου εξαμήνου τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρωζώνη, προσθέτει.


Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι κυρίως "εισαγόμενος" πληθωρισμός κόστους -και όχι πληθωρισμός υπερβάλλουσας ζήτησης - δυσχεραίνει σημαντικά την ελευθερία κινήσεων και την αποτελεσματικότητα στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα, η πολιτική ανόδου των επιτοκίων με σκοπό τη συγκράτηση του πληθωριστικών πιέσεων εξασθενεί ταυτόχρονα τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Συνεπώς, ο κίνδυνος επιστροφής σε ύφεση ενισχύεται.Επιπλέον, η αβεβαιότητα και οι αρρυθμίες στην περίοδο ανασχεδιασμού των διεθνών αλυσίδων αξίας μετά τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις του δρακόντειου κινεζικού προγράμματος περιορισμού της πανδημίας στη Σαγκάη της Κίνας επιτείνουν το πρόβλημα. Τέλος, η οικονομική ιστορία έχει δείξει ότι συχνά οι περίοδοι ανόδου των επιτοκίων συνοδεύονται με - έστω και μικρές - υφεσιακές διαταραχές. Σε αυτό το επιδεινούμενο διεθνές περιβάλλον, οι αποδόσεις των κρατικών και εταιρικών ομολόγων είναι εύλογο να δέχονται ανοδικές πιέσεις. Στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ η ρευστότητα διατηρείται σε σχετικώς υψηλά επίπεδα, χάρη στη σημαντική ενίσχυση των καταθέσεων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς και τη στήριξη από την ΕΚΤ, επισημαίνει ο κ. Παναγιώτης Καπόπουλος


[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θα το δούμε το «Τάλως»;;;

Το πλοίο της Creta Cargo Lines θα έπρεπε να μεταφέρει οχήματα και φορτηγά από και προς Χίο, Λέσβο και Λήμνο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτός στρατηγικού σχεδιασμού η νησιωτική αγροτική παραγωγή

Σιγή ασυρμάτου από αντιπολίτευση και τους τοπικούς φορείς των νησιών για την καταστροφική κυβερνητική επιλογή
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Οδηγός για Power Pass, Fuel Pass και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών

Χρήσιμες οδηγίες για την λήψη των οικονομικών ενισχύσεων που δίνονται από την κυβέρνηση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Να χρηματοδοτηθούν οι επιλαχόντες των σχεδίων βελτίωσης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην Βουλή φέρνει το θέμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ερώτηση που κατέθεσαν 30 βουλευτές του κόμματος μεταξύ των οποίων και ο κ. Μπουρνούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε περισσότερους κτηνοτρόφους η ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών

Εντάσσονται στο μέτρο και οι νεοεισερχόμενοι
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύσκολοι καιροί για το λιανεμπόριο στο Βόρειο Αιγαίο

Οριακή ανάκαμψη του τζίρου κατά 4% κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Θα αποδεχτούμε ως μοιραίοι και άβουλοι την κωματώδη κατάσταση στον τουρισμό;»

Κριτική σε κυβέρνηση και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Παναγιώτη Μπαρούτη για το μεταφορικό ισοδύναμο με αίτημα για διεύρυνση του μέτρου και για τους επισκέπτες των νησιών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Προϊόν πολυτελείας το ελαιόλαδο για τους καταναλωτές

Σταθερή επιλογή οι φθηνές λιπαρές ουσίες για την βιομηχανία τροφίμων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με ούζο και χορούς η υποδοχή των Τούρκων στο Πλωμάρι

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί το πρώτο δρομολόγιο από τη Σμύρνη στη νεοσύστατη πύλη εισόδου της νότιας Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Λέσβος: 27 Ιουνίου ο πρώτος ψεκασμός για τον δάκο

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου καλεί τους ελαιοπαραγωγούς να συνεργαστούν με τα συνεργεία της δακοκτονίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ελαφρά άνοδος στις τιμές του ελαιολάδου

Από την Ισπανία ξεκινά και πάλι η ανοδική τάση των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Αυξήσεις φωτιά στα κόμιστρα των Ταξί

Στα 3,86 από 3,50 η χρέωση της βασικής διαδρομής για τη Λέσβο που είναι στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ