× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η κρίση συνεχίζεται και κλιμακώνεται

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΛΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/8/2019

Η κρίση συνεχίζεται και κλιμακώνεται

Πέρασαν έντεκα σχεδόν χρόνια και η καπιταλιστική δομική ,ιστορικού χαρακτήρα κρίση δεν έχει ακόμα τερματιστεί. Οι νέες επενδύσεις όποιες και αν είναι αυτές οδηγούν σε εκτοπισμό της ανθρώπινης εργασίας είναι μικρού μεγέθους στοχεύουν αποκλειστικά στο κέρδος έχουν σαν στόχο την αρπαγή της δημόσιας περιουσίας λιμάνια αεροδρόμια, μαρίνες, εξαγορά μεγάλων επιχειρήσεων με επισφαλείς θέσεις εργασίας με συχνές οικολογικές καταστροφές (Σκουριές) χωρίς κάτι θετικό για τους εργαζομένους και την κοινωνία .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλύτερα να δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Οι Ευρωπαικές τράπεζες έχουν απώλειες πάνω από 25% που αυτές οδηγούν στην μείωση των ομολόγων ( όσα μετατρέπονται σε μετοχές) και αυτά με την σειρά τους οδηγούν σε βουτιές τραπεζών όπως της Deutsche Bank, Unicredit.

Στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα η φούσκα ομολόγων από 80 τρις δολάρια σήμερα έχει ξεπεράσει τα 150 τρις. δολ.( www.imf.org)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος από το 2008 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί πάνω από 200 τρίς δολάρια .(www.imf.org).

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Κίνας η οποία έβαλε πλάτη στην κρίση του 2008 σήμερα η οικονομία της προβληματίζει .

Ειδικότερα για την Ελλάδα ακόμα δεν βγήκαμε από τα μνημόνια και ονομάσαμε την τωρινή περίοδο μεταμνημονιακή . Ο στόχος στην ουσία παραμένει πάντα ίδιος η βιωσιμότητα του Ελληνικού Χρέους δηλ . να συνεχίζει να δανείζεται και αυτό επιβεβαιώνεται μέσα από τα προγράμματα οικον. Προσαρμογής τα δάνεια δηλ. της ΕΕ και ΔΝΤ με τις ανάλογες φυσικά δεσμεύσεις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές με ξεπούλημα ελληνικού δημοσίου κ.α. κλείνοντας το μάτι στα διεθνή ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στοχεύοντας στην ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαική Ιμπεριαλιστική ενοποίηση .Το αποτέλεσμα το χρέος να έχει εκτοξευχθεί σήμερα πάνω από 180% του ΑΕΠ .Οι μόνες επενδύσεις αφοράνε ιδιωτικοποιήσεις συνήθως πίσω από σκάνδαλα και χρηματοδοτούνται συνήθως από το Ελληνικό Δημόσιο( fraport,Eλληνικό Σκουριές) .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εξαγωγές έχουν μειωθεί παρά την μείωση των μισθών , τελευταία στοιχεία του προγράμματος ΕΡΓΑΝΗ η υποαπασχόληση να κυμαίνεται στο 55% τον Ιούλιο.Η πάγια και διαχρονική νεοφιλελεύθερη συνταγή για μείωση των φορ.συντ. έχει αποτύχει παγκόσμια .Σε καμία χώρα του κόσμου με διπλάσια νούμερα ανεργίας και χρέος που να υπερβαίνει το 180% του ΑΕΠ δεν έχει υπάρξει ανάπτυξη και εάν ποτέ υπάρξει αυτή πάει στον δανεισμό όχι στην κατανάλωση.Η ελληνική αστική τάξη παρασιτική μεταφέρει τα βάρη πάντα στους εργαζομένους συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς ελπίζοντας πάντα σε κάποιο περίσσευμα για το τέλος.

Ο Καπιταλισμός για να αντιμετωπίσει την κρίση που ξέσπασε προωθεί μια αντιδραστική ανασυγκρότηση με βασικό μέλημα την διάσπαση της εργατικής τάξης με μία πρωτοφανή εξόντωση της ανθρώπινης εργασίας και της εργατικής δύναμης . Αναδιοργανώνει την αστική τάξη και τις διεθνείς γεωστρατιωτικές σχέσεις τα σύννεφα πολέμου κάνουν και πάλι την εμφάνιση τους ακόμα και στην περιοχή μας.

Το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες για έξοδο από την κρίση δεν θα τα εγκαταλείψει θα παραμείνει μέχρι το τέλος. Αυτή η επιμονή οδηγεί σε μία μεγαλύτερη ακόμα καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων με τα γνωστά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο μονόδρομος για τον καπιταλισμό που οδηγεί σε μία ξέφρενη καταστροφική πορεία όλης της ανθρωπότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απειλή μίας νέας καταστροφικής και πιο σφοδρής κρίσης είναι παρούσα κι αυτή η έκταση της συγκλονίζει ιδιαίτερα και την ΕΕ η οποία αμφισβητείται πλέον σοβαρά .Το BREXIT π.χ. φέρνει αυτήν ακριβώς την αμφισβήτιση αλλά και την αναγκαιότητα για αποδέσμευση από την ΕΕ εάν βέβαια συνοδευτεί με εργατικές θέσεις και όρους.Eντός των χωρών του σκληρού πυρήνα της ΕΕ οι αντιθέσεις και οι αντιφάσεις οδηγούν στην απαξίωση στο πείραμα της Ευρωπαικής ενοποίησης .

Η Ιστορία της πάλης των τάξεων επαναλαμβάνεται η αντίδραση των εργαζομένων, αν και σήμερα δεν είναι στο επίπεδο που οι συνθήκες απαιτούν,θα αυξηθεί αυτό δείχνει και οι όποιες αντιστάσεις μικρές ή μεγάλες στην Αμερική του Τράμπ, στην Βραζιλία , στην Γαλλία του Μακρόν, στην Β. Αφρική το διεθνές αντιφασιστικό κίνημα αλλά και στην Ελλάδα με τίς τόσες κινητοποιήσεις όπως(των αναπληρ.καθηγητών ,των εργαζ. στην COSCO, την απεργία της 8ης Μάρτη για πρώτη φορά) αλλά και τόσα άλλα δεν είναι τυχαίο ότι καμία μνημονιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στον όγκο και στην λαική επιβολή .Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς η Αριστερά και ο κόσμος της εργασίας θα θελήσει να αντιδράσει .

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γενοκτονίες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο «προαγωγός» υγείας και οι «εκδιδόμενοι» εργαστηριακοί ιατροί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία-Συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γυρεύεις εσύ, μια Μανιάτισσα, στο Βόρειο Αιγαίο;

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ, εκπαιδευτικός μέλος Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ