× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το προσφυγικό θα γίνει πρόβλημα αν εμείς το κάνουμε πρόβλημα»

Ο Λεσβιακής καταγωγής Καθηγητής Γιώργος Πλειός μιλά στην κάμερα του «Ν» με αφορμή το πρωτοποριακό μεταπτυχιακό που ξεκινά από το ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τα ΜΜΕ και τις προσφυγικές ροές

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 23/8/2019

«Το προσφυγικό θα γίνει πρόβλημα αν εμείς το κάνουμε πρόβλημα»

Πριν από μερικούς μήνες εγκρίθηκε από ευρωπαϊκό πρόγραμμα η δημιουργία του μεταπτυχιακού «Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Προσφυγικές Ροές», αλλά η ιδέα του μετρά στις σκέψεις του συντοπίτη μας, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΡ και Καθηγητή Γιώργου Πλειού πάνω από έναν χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μεταπτυχιακό, η προθεσμία για αιτήσεις παρακολούθησης στο οποίο λήγει στις 6 Σεπτεμβρίου 2019, οργανώνεται από το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου προεδρεύει ο Γιώργος Πλειός, αλλά και από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Όλες οι πληροφορίες για το μεταπτυχιακό ΕΔΩ

Το πρόγραμμα προσφέρεται μόνο στα αγγλικά, καθώς είναι διεθνές και θα το παρακολουθήσουν μεταπτυχιακοί και δημοσιογράφοι και εκτός Ελλάδας,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει δύο κατευθύνσεις: τη δημοσιογραφική κάλυψη του προσφυγικού- μεταναστευτικού και η παρουσίασή του στα ΜΜΕ. Στόχος του προγράμματος είναι να παραχθούν μερικές γενιές δημοσιογράφων που να γνωρίζουν εκ του σύνεγγυς το προσφυγικό, τις αιτίες του, τα προβλήματά του, τη στάση της κοινής γνώμης, τη δημιουργία της λεγόμενης κοινής γνώμης κ.ά, ούτως ώστε να μεταδίδεται η σωστή εικόνα του και όχι η παραποιημένη.

Η παραποιημένη εικόνα του προσφυγικού, εξηγεί στο «Ν» ο κ. Πλειός, συνδέεται με την άνοδο της ακροδεξιάς, τη δημιουργία ρατσιστικών οργανώσεων και κομμάτων, τη δημιουργία ταγμάτων εφόδου εναντίον αθώων ανθρώπων, τον ρατσιστικό λόγο, την υπερεκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων στην εργασία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών.

Το πρόγραμμα είναι εντατικό, έχει τρία εξάμηνα, χειμερινό, εαρινό και θερινό, τα δύο πρώτα διοργανώνονται στην Αθήνα και το θερινό διοργανώνεται στη Λέσβο. Εδώ οι φοιτητές θα έχουν μια σειρά σεμιναρίων με εκπροσώπους έγκυρων οργανώσεων και στο πλαίσιο της πρακτικής τους θα κάνουν την διπλωματική τους εργασία για να λάβουν το μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πρόγραμμα θα διδάσκουν καθηγητές από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ιταλία, δηλαδή από χώρες που έχουν μεγάλη τριβή με το προσφυγικό, αλλά και έγκυροι δημοσιογράφοι, όπως ο πολύ γνωστός για τα ντοκιμαντέρ του Γιώργος Αυγερόπουλος.

Το αντικείμενο του μεταπτυχιακού δεν είναι προσωρινό. «Μία ήπειρος η Eurasia, αποτελεί όρο που γεννήθηκε πρόσφατα και μαρτυρά την εξέλιξη της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια. Πάνω από 2 εκατ. πρόσφυγες βρίσκονται στην Τουρκία που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη, με τους περισσότερους να μη θέλουν να μείνουν στα νησιά και την Ελλάδα, αλλά να προχωρήσουν».

Επίσης, προσθέτει ο κ. Πλειός έχουν συγκεντρωθεί πολύ μεγάλοι πληθυσμοί στη Β. Αφρική οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν στην Ιταλία. «Επομένως τολμώ να πω ότι μιλάμε για ένα φαινόμενο που θα κρατήσει χρόνια αν όχι δεκαετίες. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν όλοι ότι η Ευρώπη ύστερα από 50 χρόνια δεν θα είναι η ίδια. Αυτή η τριβή με αυτούς τους πληθυσμούς θα μας αλλάξει και θα τους αλλάξει. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για όλους. Να διατηρήσουμε την ασφάλεια, τα επίπεδα πολιτισμού και προστασίας των δικαιωμάτων, των πολιτικών ελευθεριών και της προοπτικής της προόδου» επισημαίνει ο καθηγητής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να ξεκαθαρίσει: «Τα πράγματα δεν είναι. Τα πράγματα γίνονται. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Το προσφυγικό θα γίνει πρόβλημα αν εμείς το κάνουμε πρόβλημα. Από μόνο του είναι ροές. Γι’ αυτό δεν μιλάμε για προσφυγική κρίση, αλλά για προσφυγικές ροές. Η κρίση είναι στις χώρες του πολέμου και στη διαχείριση του προσφυγικού από την Ευρώπη που η κάθε χώρα προσπαθεί να πετάξει το προσφυγικό στην αυλή της άλλης»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Νέο ασθενοφόρο απέκτησε το Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Η Οργάνωση AHEPA LESVOS- «Πιττακός ο Μυτιληναίος» κάλυψε το κόστος ανακαίνισης και εκτελωνισμού ασθενοφόρου που βρίσκονταν στο Τελωνείο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η ώρα της κρίσης για το Τεχνικό Επιμελητήριο του βορείου Αιγαίου

Στο στούντιο του «Ν» οι εκπρόσωποι των τεσσάρων παρατάξεων συζήτησαν για προβλήματα του κλάδου και τις προκλήσεις της νέας περιόδου που ξεκινά
ΕΡΓΑΣΙΑ

Πανυπαλληλική απεργία την Τρίτη 21 Μαΐου

24ώρη απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, απεργιακή συγκέντρωση στη γενική γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη διοργανώνει το Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ευεξία, χαλάρωση και θεραπεία στα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι λουόμενοι των νέων ιαματικών εγκαταστάσεων Ιπποκράτης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πάσχα. Οι Γερμανοί τουρίστες μιλώντας στην κάμερα του «Ν» περιγράφουν με θερμά λόγια την εμπειρία τους
ΥΓΕΙΑ

Ευχαριστήριο

Για τον νευροχειρουργό Βασίλη Κοντογιάννη, τους συνεργάτες ιατρούς καθώς και τον φυσικοθεραπευτή Ιωσήφ Γαληνό
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρώτη δύναμη η ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ Λέσβου

Δείτε εδώ την κατανομή των εδρών και τις ψήφους που πήρε κάθε παράταξη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης στη Βαρκελώνη

Μαθητές του Σχολείου επισκέφθηκαν το «Tales of Volcanoes» για να γνωρίσει ακόμα καλύτερα τον κόσμο των ηφαιστείων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα νέα ασθενοφόρα στο Βόρειο Αιγαίο

Θα καλύψουν τις ανάγκες σε Πολιχνίτο, Μυτιλήνη, Καλλονή και Πυργί Χίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις θάνατοι από covid‑19, πέντε οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λήμνου για την ανάδειξη αντιπροσώπου στο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ο Ανδρέας Ξυπτεράς αναδείχθηκε αντιπρόσωπος από την πλειοψηφούσα παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών