× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Tο Πλωμάρι μπορεί

Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ Ε. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Δημοσίευση 26/8/2019

Tο Πλωμάρι μπορεί

Το Πλωμάρι μπορεί. Και το απέδειξε, με την Aegean Reggata 2019, την τιμητική συνάντηση των Πλωμαριτών μεταναστών, που επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι την γενέτειρά τους, την γιορτή του ούζου, το 1ο Διεθνές Τουρνουά Σκάκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί και επιτυγχάνει αποτελέσματα, που πολλές φορές ξαφνιάζουν και τους ίδιους τους Πλωμαρίτες.

Με όλες αυτές τις εκδηλώσεις, που πήραν ευρεία δημοσιότητα, το Πλωμάρι βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, αλλά και της προβολής. Και τα σχόλια που άκουσε τόσο από τους ιστιοπλόους, όσο και από τους Έλληνες και ξένους σκακιστές ήταν ιδιαίτερα κολακευτικά, τόσο για το θαυμάσιο τοπίο και το αστικό περιβάλλον, όσο και για τον ιδιαίτερα  φιλόξενο τρόπο, με τους οποίους τους αντιμετώπισαν.

Και είχαν οι ξένοι μας την δυνατότητα να ξεναγηθούν, αλλά και να μάθουν κάποια στοιχεία από την ιστορία της πόλης. Ίσως να χρειάζονταν κάποια πιο προσεκτική διοργάνωση, αυτών των ξεναγήσεων, αλλά αυτό είναι θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε για τις επόμενες διοργανώσεις, που απαιτείται να γίνουν με την συνεργασία όλων των τοπικών φορέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί το Πλωμάρι έχει και ιστορία και μέλλον. Γιατί «πέρα από την ομορφιά, υπάρχει και η ιστορία. Εξ ίσου συναρπαστική, δεόντως σημαντική και κυρίως μοναδική. Σε τέτοιο βαθμό, που αξίζει να αναδειχθεί και ως πόλος ερευνητικού αλλά και τουριστικού ενδιαφέροντος», αντιγράφω από ένα κείμενο της Νόρας Ράλλη, δημοσιευμένο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» του Σαββάτου 24.8.

Αυτή την ιστορία που κάποιοι ιθύνοντες δεν θεώρησαν καλό να την λάβουν υπόψη τους, όταν εισηγούνταν την διάσπαση του Δήμου Λέσβου, αποκλείοντας το Πλωμάρι από την διαδικασία, με ευτελείς και εντελώς σαθρούς ισχυρισμούς. Ίσως επειδή το Πλωμάρι, έχει δυνατότητες ανάπτυξης και οικονομικής άνθισης πολλές, που δεν τις βλέπουν με καλό μάτι, μερικοί παροικούντες στην πρωτεύουσα του νησιού.

Σήμερα στο Πλωμάρι, παρατηρείται ένας οικοδομικός οργασμός δημιουργίας ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών, τόσο πολλών, που σε μικρό διάστημα ο αριθμός των κλινών φιλοξενίας, να είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλο μέρος του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με λίγη περισσότερη μελέτη και δραστηριοποίηση, όλων των τοπικών φορέων και παραγόντων, λίγη περισσότερη προσοχή στην προσφορά και προβολή των τοπικών προϊόντων, μπορεί η περιοχή Πλωμαρίου, συμπεριλαμβανομένων της Μελίντας, της Δρώτας και του Μεγαλοχωρίου, που πολλοί το θεωρούν ως ένα από τα ωραιότερα ορεινά θέρετρα, που έχουν άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, να γίνει ο ελκυστικότερος τουριστικός προορισμός στο νησί.

Αρκεί βέβαια αφενός να επιδιωχθεί η επιμήκυνση του αξιοποιήσιμου τουριστικού χρόνου και η εξασφάλιση ακτοπλοϊκών συνδέσεων με την Θεσσαλονίκη.

Νομίζω ότι επέστη ο χρόνος να αποδείξουν οι Πλωμαρίτες  σ’ αυτούς που τους αδίκησαν, καθιστώντας τους  επαρχία του Δήμου Μυτιλήνης (όταν φρόντισαν τον άλλο Δήμο να τον ονομάσουν Δυτικής Λέσβου), ότι θέλουν και μπορούν να πάρουν πίσω τα δίκια τους. Λίγη περισσότερη δουλειά θέλει, οργάνωση και συνεργασία.       

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αιβαλιώτισσα Ζωοδόχος Πηγή

Η Παναγιά των ορφανών στο Αϊβαλί των μύθων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ