× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρόσβαση στα μνημεία από τα άτομα με προβλήματα όρασης

Συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/5/2022

Πρόσβαση στα μνημεία από τα άτομα με προβλήματα όρασης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο πλαίσιο των δράσεων για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα στα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς και ειδικότερα στους γεώτοπους του Γεωπάρκου Λέσβου, συμμετέχει στο πρόγραμμα ERASMUS+ «Geology for the Visually Impaired and Disabled».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία εκπαιδευτικών εφαρμογών για κινητά με στόχο τη γνωριμία των ατόμων με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα με τη γεωλογική μας κληρονομιά και τους γεώτοπους που συναντώνται σε περιοχές Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.

Στο Πρόγραμμα εκτός από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχουν ως επικεφαλής εταίρος το Πανεπιστήμιο Πατρών και ως εταίροι το Κέντρο Liepajas Neredzigo biedriba από τη Λετονία, το Ειδικό Σχολείο Παιδικού Αναρρωτηρίου Ερυθρού Σταυρού από την Κύπρο, το σχολείο CEIP LA JARA από την Ισπανία και το Κέντρο OPENCOM I.S.S.C. από την Ιταλία.

Στα πλαίσια του Προγράμματος οργανώθηκε ειδική συνάντηση των εταίρων στη Λετονία όπου πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική λειτουργία της ειδικής ψηφιακής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ που δημιουργήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Πατρών στους γεώτοπους της περιοχής. Ο πρώτος γεώτοπος  που χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο για τη λειτουργία της εφαρμογής ήταν ο γιγαντιαίος απολιθωμένος κορμός δέντρου σεκόιας από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου τον οποίο είχαν γνωρίσει από κοντά οι συμμετέχοντες κατά την διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης του προγράμματος η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο το 2021. Στόχος της εφαρμογής είναι τα άτομα με προβλήματα όρασης και με χρήση ήχου να μπορούν να αντιληφθούν τους γεώτοπους κατά τη διάρκεια επιτόπιας επίσκεψης σε αυτούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την επιτυχημένη εφαρμογή για το Απολιθωμένο Δάσος, η εφαρμογή στη Λετονία δοκιμάστηκε από άτομα με προβλήματα όρασης του Κέντρου Liepajas Neredzigo biedriba, του Ειδικού Σχολείου Παιδικού Αναρρωτηρίου Ερυθρού Σταυρού από την Κύπρο και μαθητών από το σχολείο CEIP LA JARA από την Ισπανία σε άλλες κατηγορίες γεώτοπων όπως καταρράκτες και σπήλαια.

Το πρόγραμμα της συνάντησης περιλάμβανε αρχικά επίσκεψη στο Liepaja Society of the Blind, το πιο δραστήριο κέντρο για άτομα με προβλήματα όρασης στην Λετονία και ένα από τα πιο δραστήρια στην Ευρώπη. Στο κέντρο πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Πρόεδρο κ. Mãris Ceirulis, εμπειρογνώμονα για θέματα αναπηρίας και περιβαλλοντικής προσβασιμότητας για άτομα με προβλήματα όρασης. Ακολούθησε επίσκεψη και ενημέρωση στο “Garden of Soul Relief”, ένα μοναδικό χώρο δραστηριοτήτων, εκπαίδευσης και κοινωνικών συναντήσεων ατόμων με προβλήματα όρασης και αναπηρίας, ο οποίος δημιουργήθηκε και λειτουργεί με πρωτοβουλία του κ. Mãris Ceirulis. Τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη σε γεωλογικά μνημεία της Λετονίας όπου επισκέφτηκαν όπου και πραγματοποιήθηκε δοκιμή της εφαρμογής από άτομα με προβλήματα όρασης.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θέτει σε ιδιαίτερη προτεραιότητα την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα γεωλογικά μνημεία, στους επισκέψιμους χώρους του Απολιθωμένου Δάσους και στους εντυπωσιακούς γεώτοπους της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO. Ειδικότερα, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων έχει αναπτύξει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για άτομα με προβλήματα όρασης, τα οποία υλοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Μουσείο ανέλαβε επίσης τον συντονισμό των ενεργειών για την επιλογή των κατάλληλων θέσεων γεωλογικών μνημείων τα οποία θα καταστούν προσβασιμα σε άτομα με προβλήματα όρασης μέσω του προγράμματος στα υπόλοιπα Γεωπάρκα που βρίσκονται στις συμμετέχουσες χώρες (Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία και Λετονία).

Στόχος είναι τα αποτελέσματα του σημαντικού αυτού έργου να καταστήσουν τη Λέσβο πρότυπο Γεωπάρκο για την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές δεξιότητες στα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς και στα φυσικά τοπία διεθνώς.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η ενορία του Κάτω Χάλικα στη Μυτιλήνη

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Φωτεινής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βγήκαν οι λαμαρίνες από την προκυμαία Μυτιλήνης

Ο υπεύθυνος του έργου μίλησε στην κάμερα του «Ν» για την εξέλιξη των εργασιών οι οποίες το τελευταίο διάστημα όπως είπε έχουν ομαλοποιηθεί αρκετά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανάσταση με ομπρέλες στη Λέσβο

Μικρή αστάθεια με μπόρες αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο στο νησί ενώ την Κυριακή του Πάσχα μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο καιρός θα κυλήσει χωρίς προβλήματα
ΧΩΡΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή στο Σίγρι

Οι γυναίκες του χωριού τηρώντας το έθιμο των παππούδων τους που ήρθαν πρόσφυγες από το διωγμό του 1922 στολίζουν τον επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης