× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Μετανιώνω που μπήκα στην παράταξη του Μουτζούρη»

Μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο «Ν», του Άρη Χατζηκομνηνού που απαντά σε ερωτηματικά σχετικά με την απομάκρυνση του από την ηγετική ομάδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 31/5/2022

«Μετανιώνω που μπήκα στην παράταξη του Μουτζούρη»

Κριτική στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη και αυτοκριτική στη δική του επιλογή να συνταχθεί με την παράταξη «Άλμα Ανάπτυξης» το 2019, έκανε μέσα από συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Άρης Χατζηκομνηνός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μια σπάνια δημόσια εξομολόγηση, ο κ.Χατζηκομνηνός αναφέρθηκε στους  λόγους που συμπορεύτηκε με τον Κώστα Μουτζούρη, 20 ημέρες πριν τις περιφερειακές εκλογές, καθώς  και στους λόγους που απομακρύνθηκε από την παράταξη αντιλαμβανόμενος όπως είπε χαρακτηριστικά ότι η αισθητική του είναι εντελώς διαφορετική από την αισθητική του νυν Περιφερειάρχη. Ο πρώην στενός συνεργάτης του Μουτζούρη, δεν δίστασε να πει ότι μετανιώνει πικρά που συμπορεύτηκε μαζί του…άλλα πρόσθεσε, δεν γνώριζε τι θα ακολουθούσε.

«Δεν τον ήξερα το Μουτζούρη…»

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άρης Χατζηκομνηνός, τον Κώστα Μουτζούρη, τον γνώριζε ελάχιστα και τον εκτιμούσε, θεωρώντας ότι είναι ένας σοβαρός επιστήμονας, τεχνοκράτης, πρύτανης δύο μεγάλων Πανεπιστημίων της Αθήνας. «Θεώρησα ότι αυτός ο άνθρωπος θα βοηθήσει το νησί μας και θα προωθήσει αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη ο τόπος, έτσι με την  ενθάρρυνση και του αγαπητού μου φίλου του αείμνηστου Στρατή Αρώνη, εντάχθηκα στο ψηφοδέλτιο «Άλμα Ανάπτυξης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την εκλογή της Περιφερειακής Αρχής και στο 12μηνο που ακολούθησε ως την αντικατάσταση του Άρη Χατζηκομνηνού, σύμφωνα με τον πρώην αντιπεριφερειάρχη, μεσολάβησαν αρκετά γεγονότα, τα οποία έδειξαν ξεκάθαρα, ότι δεν υπήρχε τρόπος συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ τους.

Τέσσερα γεγονότα που έφεραν τη ρήξη και το «διαζύγιο» ενώπιον Αθανασίου

«Το πρώτο καμπανάκι, αναφέρει ο Άρης Χατζηκομνηνός, χτύπησε με τα γεγονότα της Καράβας. Προσωπικά με ενόχλησε ιδιαίτερα το σκηνικό με τη χειρονομία του Περιφερειάρχη η οποία καταγράφηκε σε κάμερα και μεταδόθηκε σε όλη τη χώρα. Αντιλαμβάνονται ότι στην πολιτική υπάρχουν άτυχες στιγμές και γίνονται λάθη όμως περίμενα ότι ο κ. Μουτζούρης θα ζητούσε συγγνώμη, δεν ζήτησε ποτέ. Το γεγονός με εξέπληξε και με δυσαρέστησε ιδιαίτερα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από εκεί και πέρα ως αντιπεριφερειάρχης είχα αναλάβει μια σειρά από αρμοδιότητες τις οποίες όμως μόνο τυπικά είχα, αφού δεν μπορούσα να κάνω τίποτα χωρίς την έγκριση του περιφερειάρχη»

Το δεύτερο επεισόδιο που έφερε σημαντική ρήξη και ψυχρότητα στις σχέσεις Μουτζούρη – Χατζηκομνηνού, είναι η τοποθέτηση συγκεκριμένου υπαλλήλου  προϊσταμένου στη θέση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.

Όπως ανέφερε ο πρώην αντιπεριφερειάρχης από την αρχή διαφωνούσε με αυτή την τοποθέτηση τόσο ο ίδιος όσο και ο Στρατής Αρώνης, αφού νομικά, ο υπάλληλος δεν είχε τις προϋποθέσεις για τη θέση. «Αυτή τη στιγμή εξαιτίας της απόφασης αυτής που μου επέβαλε ο περιφερειάρχης, τόσο ο ίδιος όσο και εγώ διωκόμαστε ποινικά για  παράβαση καθήκοντος. Ωστόσο εγώ όταν απορρίφθηκε η τοποθέτηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν αποδέχθηκα να υπογράψω ξανά την τοποθέτηση του ατόμου αυτού, στην οποία επέμενε ο Περιφερειάρχης. Έγιναν πολλά γεγονότα την περίοδο εκείνη και μάλιστα ο υπάλληλος που δικαιούτο τη θέση, αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από την υπηρεσία, έχοντας κλονισθεί η υγεία από αυτά που είχαν συμβεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στη συνέχεια σε δύο ακόμη περιστατικά που σχετίζονταν με τις αρμοδιότητές του και τα οποία όπως είπε ήταν οι σταγόνες  που ξεχείλισαν το ποτήρι και έφεραν τη ρήξη στις σχέσεις των δύο ανδρών.

Το ένα από αυτά ήταν η ακύρωση ενός διαγωνισμού που σχετιζόταν με το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης και τα λεωφορεία, ταξί και minibus που θα το εξυπηρετούσαν και το δεύτερο με τη μεταφορά μηχανημάτων από την Εφταλού όπου έκαναν εργασίες με πρωτοβουλία Χατζηκομνηνού, στο Πλωμάρι με εντολή του ίδιου του Μουτζούρη.

Ο επίλογος της ιστορίας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρώην αντιπεριφερειάρχη,  γράφτηκε ενώπιον του βουλευτή Χ. Αθανασίου, όταν  του πρότεινε ο Περιφερειάρχης να αναλάβει τη θέση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου. «Φυσικά αρνήθηκα, να το κάνω και έτσι έμεινα στο περιθώριο. Δεν έφυγα ποτέ από το συνδυασμό, δεν με διέγραψαν ποτέ, όμως σταδιακά με αντικατέστησαν από όλες τις επιτροπές και τις θέσεις που είχα αναλάβει».

«Τουριστική προβολή …ό,τι να ‘ναι»

Ο Άρης Χατζηκομνηνός, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μεγάλο θέμα της τουριστικής προβολής των νησιών μας, για την οποία  όπως είπε την Τετάρτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα εγκριθούν επιπλέον 200.000 ευρώ, σύνολο 700.000 ευρώ, μαζί με τα χρήματα που είχαν προβλεφθεί αρχικά.

Όπως είπε όλες αυτές οι ενέργειες που γίνονται είναι αποσπασματικές, χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό και χωρίς ουσιαστική εξυπηρέτηση του στόχου που είναι η προβολή των νησιών μας. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το γεύμα στο Κολωνάκι με την παρουσία του Τούρκου πρέσβη, μία ενέργεια όπως είπε εντελώς λανθασμένη και αψυχολόγητη η οποία εξέθεσε το νησί μας σε μία περίοδο έντασης με την Τουρκία. 

«Στην τουριστική προβολή είναι όλα χύμα, ό,τι ‘ναι. Δεν θέλω να πω, πως δεν έχει την πρόθεση να βοηθήσει αλλά δεν ξέρει να το κάνει σωστά. Αναρωτιέμαι ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης ο κ. Νύκτας, αν έχει την παραμικρή συμμετοχή σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Η άποψή μου είναι ότι η πολιτική πρέπει να χαράσσεται μέσα από τις προτάσεις των φορέων που γνωρίζουν το αντικείμενο, όπως οι πράκτορες, οι ξενοδόχοι, οι επαγγελματίες στην εστίαση, κ.λπ. Οι φορείς να προτείνουν και η Περιφέρεια να υλοποιεί τις προτάσεις αυτές με τα κονδύλια που διαθέτει.

Επίσης δεν μπορείς να μιλάς για τουριστική ανάπτυξη σε έναν τόπο και μάλιστα νησιωτικό και να μην έχει γίνει ούτε μία ενέργεια προς την κατεύθυνση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων».

«Άλλο το μεταναστευτικό το 2020 και άλλο σήμερα»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρώην αντιπεριφερειάρχης μίλησε και για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, σημειώνοντας ότι σήμερα είμαστε σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση από αυτή που βρισκόμασταν τον Φεβρουάριο του 2020 που είχαμε τα επεισόδια της Καράβας.

«Τότε είχαμε πάνω από 20.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους και πολλά παραβατικά στοιχεία, στοιβαγμένους σε μία άθλια δομή η οποία ήταν ανοιχτή και ανεξέλεγκτη.

Σήμερα έχουμε έναν χώρο ελεγχόμενο με 1.000 ανθρώπους περίπου και οι συνθήκες έχουν αλλάξει εντελώς. Ήρθε η ώρα πλέον το μεταναστευτικό να συζητηθεί σε νέα βάση και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Κάποιοι ακόμη και σήμερα βάζουν μπροστά το επιχείρημα γιατί πρέπει να υπάρχει μία τόσο μεγάλη δομή πολλών στρεμμάτων στη Βάστρια.

Κατ’ αρχάς συμφωνούμε ότι θέλουμε μία δομή κλειστή και ελεγχόμενη σε μη κατοικημένη περιοχή. Από εκεί και πέρα καλύτερα να υπάρχει μια τεράστια δομή και να είναι άδεια, παρά να έχουμε επανάληψη των φαινομένων του 2015 με πρόσφυγες και μετανάστες να κοιμούνται στα παγκάκια, στο λιμάνι, στους δρόμους και στις πλατείες. Όταν έχεις απέναντί σου έναν γείτονα όπως Ερντογάν ο οποίος κατά το δοκούν εργαλειοποιεί το προσφυγικό οφείλεις να είσαι προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα».

«Οι νεοσύστατοι δήμοι χρειάζονται στήριξη από την πολιτεία»

Σχολιάζοντας τη σημερινή κατάσταση στην αυτοδιοίκηση μετά τη διάσπαση των δύο δήμων και από τη νέα του θέση ως Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, ο Άρης Χατζηκομνηνός σημείωσε ότι γίνονται τεράστιες – τιτάνιες προσπάθειες στο νεοσύστατο δήμο να σταθεί στα πόδια του, ωστόσο πρόσθεσε η πολιτεία πρέπει και οφείλει να στηρίξει τους καινούργιους αυτούς δήμους. «Παρά τις δυσκολίες ο Ταξιάρχης Βέρρος, ανταποκρίνεται στις προκλήσεις  και είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να ακούει και να συνεργάζεται. Από εκεί και με την εμπειρία του πρώην δημάρχου, θεωρώ ότι ο Δήμος με τον τρόπο που έγινε η διάσπαση θα ήταν καλύτερα να έμενε ενιαίος. Η πιο βιώσιμη πρόταση ήταν εκείνη του ΙΤΑ για πέντε δήμους στο νησί μας».

Βάζει πλώρη για τη βουλή;

Μιλώντας πριν το τέλος της συνέντευξής του ο Άρης Χατζηκομνηνός για τα μελλοντικά του σχέδια άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Όπως είπε είναι ενεργός πολίτης, παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα είναι παρών. Άφησε να εννοηθεί ότι ενδιαφέρεται τόσο για το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις Εθνικές εκλογές όσο και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για τις οποίες όμως είπε είναι νωρίς ακόμη να συζητά κανείς.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσιάσθηκε το βιβλίο «Ο κόσμος καίγεται»

Από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ και τις εκδόσεις Τόπος έγινε η παρουσίαση του βιβλίου των Πέτρου Κόκκαλη και Ξενοφώντα Κοντιάδη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος η ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες

Και η νεολαία και ο λαός, μπορεί να αξιοποιήσει κάθε κάλπη για να δοθεί συνέχεια στον αγώνα, που αποκρούει την πολιτική που υπερασπίζεται τους λίγους σε βάρος των πολλών» τόνισε η βουλευτής του κόμματος Αφροδίτη Κτενά στην ομιλία της στην εκδήλωση του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μπακογιάννης και Κοσιώνη στην Αγιάσο

Δοκίμασαν λουκουμάδες στο κατάστημα της πρώην Προέδρου του χωριού Διαμάντως Ρουγκέλλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης... ξανά στο Κιόσκι Μυτιλήνης

Άπαντες παρόντες στην πλατεία Ελευθερίας, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του νεκρού Διοικητή του Τάγματος των Λεσβίων στρατιωτών, στην πολύνεκρη Μάχη του Σκρά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν πάει άλλο με αυτή την Ευρώπη»

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά μιλά στο «Ν» για τις ευρωεκλογές, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επίσκεψη Μουτζούρη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

Ενημερώθηκε για εκπαιδευτικά θέματα του νομού ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καθυστέρησαν πάρκο της Επάνω Σκάλας και πάρκο αναψυχής»

Υπέγραψε ο Μουτζούρης την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστή η Ζωοδόχου Πηγής τη Δευτέρα

Λόγω επισκευής βλάβης από τη ΔΕΥΑΛ