× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Θεσμοθέτηση του ωραρίου νηπιαγωγών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση Μπουρνού και βουλευτών προς την υπουργό Παιδείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/6/2022

Θεσμοθέτηση του ωραρίου νηπιαγωγών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, συνυπέγραψε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με την ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών με βάση τα χρόνια της εκπαιδευτικής τους υπηρεσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην κοινοβουλευτική τους παρέμβαση οι 33 Βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  ζητούν, επιπλέον, την εφαρμογή της θεσμοθέτησης ενιαίου διδακτικού ωραρίου - βάσει των ετών εκπαιδευτικής υπηρεσίας - για όλους ανεξαιρέτως τους εκπαιδευτικούς.

Μετά τις υπεκφυγές και ουσιαστικά την άρνηση της κ. Κεραμέως να απαντήσει σε προηγούμενη ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που κατατέθηκε τον Μάρτιο, για την άρση των στρεβλώσεων στο διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών που υπηρετούν σε ολιγοθέσια νηπιαγωγεία, το θέμα επανέρχεται στη Βουλή. Ο άδικος διαχωρισμός και η άνιση αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών των ολιγοθέσιων νηπιαγωγείων πρέπει να σταματήσει άμεσα και για αυτό το λόγο καλείται, εκ νέου, η Υπουργός να πάρει ευθέως θέση και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2022

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων           

Θέμα: «Ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης του διδακτικού ωραρίου Νηπιαγωγών με βάση τα χρόνια της εκπαιδευτικής υπηρεσίας»

 

Η Υφυπουργός Παιδείας, σε απάντηση στην κοινοβουλευτική ερώτηση με αριθ. Πρωτ. 3707/3-3-2022 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με την ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης του διδακτικού ωραρίου Νηπιαγωγών με βάση τα χρόνια της εκπαιδευτικής υπηρεσίας απάντησε μετά από 2μιση μήνες καθυστέρηση και συγκεκριμένα στις 24-5-2022 με το υπ’ αριθ. Πρωτ. 60573/Φ1 έγγραφο παραπέμποντας σε απάντησή της σε επίκαιρη ερώτηση άλλου βουλευτή για παρόμοιο θέμα και χωρίς να απαντά στο ερώτημα που τέθηκε. Στην εν λόγω συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής δε δίδεται καμία απολύτως απάντηση που να αφορά σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να αρθούν οι παραπάνω στρεβλώσεις του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών που υπηρετούν σε ολιγοθέσια νηπιαγωγεία έτσι ώστε να θεσμοθετηθεί ενιαίο διδακτικό ωράριο  ανάλογα με τα χρόνια εκπαιδευτικής υπηρεσίας για όλους ανεξαιρέτως τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Είναι απαραίτητο να επαναληφθεί ότι στα ολιγοθέσια Νηπιαγωγεία, τα οποία καλύπτουν το 96% των Νηπιαγωγείων της χώρας δεν υπάρχει μείωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών ανάλογα με τα χρόνια εκπαιδευτικής υπηρεσίας, όπως ισχύει για τους εκπαιδευτικούς των πολυθέσιων σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, για όσα ισχύουν σήμερα σε βάρος των λειτουργών των Νηπιαγωγείων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ότι:

-  Ενώ το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών υπολογίζεται για το Δημοτικό Σχολείο σε 6 διδακτικές ώρες ημερησίως, για το Νηπιαγωγείο υπολογίζεται σε 5 διδακτικές ώρες, καθώς οι ώρες προσέλευσης, αποχώρησης και διαλείμματος των μαθητών/τριών δε λαμβάνονται ως διδακτικές ώρες, παρά το γεγονός ότι οι παραπάνω ώρες αξιοποιούνται παιδαγωγικά από τις/τους Νηπιαγωγούς.

 - Υπάρχει άνιση κατανομή του διδακτικού χρόνου μεταξύ των τμημάτων του Νηπιαγωγείου (Υποχρεωτικό/Πρωινό–Προαιρετικό/Ολοήμερο) και κατ’ επέκταση των Νηπιαγωγών που εργάζονται σε αυτά, ανάλογα με το αν στο Νηπιαγωγείο λειτουργεί τμήμα  πρόωρης υποδοχής ή όχι.

-  Ταυτόχρονα, η/ο Προϊσταμένη/ος του Νηπιαγωγείου εκτελεί διοικητικό έργο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναγκαστική διεκπεραίωση των διοικητικών θεμάτων της σχολικής μονάδας από την/τον Προϊσταμένη/ο σε ώρες εκτός λειτουργίας σχολείου, δηλαδή σε ώρες απλήρωτης εργασίας. 

-  Η παροχή διοικητικού έργου από την/τον Προϊσταμένη/ο του Νηπιαγωγείου εξαρτάται από τον τύπο του Νηπιαγωγείου. Έτσι, λοιπόν, αν στη σχολική μονάδα λειτουργεί τμήμα πρόωρης υποδοχής ή αν πρόκειται για μονοθέσιο Νηπιαγωγείο, τότε δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για την διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών από τις/τους Προϊσταμένες/ους.

Επειδή η Υπουργός Παιδείας οφείλει για τα παραπάνω να πάρει ευθέως θέση και μέτρα, και όχι να επαναλαμβάνει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Επειδή είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να θεσμοθετηθεί άμεσα το διδακτικό ωράριο των Νηπιαγωγών, λαμβάνοντας υπόψη τα χρόνια υπηρεσίας και όχι την οργανικότητα των Νηπιαγωγείων, όπως είναι και αίτημα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

 Επειδή είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να εφαρμοσθεί η μείωση του διδακτικού ωραρίου των Νηπιαγωγών ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας όπως ο Νόμος ορίζει για τους εκπαιδευτικούς.

 

Ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:

 

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να αρθούν οι παραπάνω στρεβλώσεις του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών που υπηρετούν σε ολιγοθέσια νηπιαγωγεία και να εφαρμοσθεί η  θεσμοθέτηση ενιαίου διδακτικού ωραρίου  ανάλογα με τα χρόνια εκπαιδευτικής υπηρεσίας για όλους ανεξαιρέτως τους εκπαιδευτικούς;»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου

Απαραίτητος ο δραστικός περιορισμός της κατανάλωσης τους
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κινητοποίηση συμπαράστασης στο λαό της Παλαιστίνης

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 10 Μαΐου, στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη ανηλίκου στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ

Τραυμάτισε με σιδερογροθιά έναν 23χρονο
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Καλλονής

Διανύουμε την καλύτερη περίοδο για την παρακολούθηση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών από τη Λέσβο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Μεγάλες οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και στα Κέντρα Υγείας

Στην εκπομπή ΠΕΚ-τες με τον Γιάννη Ζαφειρίου, παραχώρησαν συνέντευξη η Ζήνα Κακναβάτου γενική ιατρός-Διευθύντρια του ΕΣΥ και η Γιάννα Χωριανοπούλου αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στη Μυτιλήνη

Διήμερο επιστημονικό συνέδριο στις 28 και 29 Ιουνίου 2024
ΥΓΕΙΑ

Έρχονται εκλογές στο σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ο πρώην πρόεδρος Στρατής Κλεάνθης ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο της Νέας Ενωτικής Κίνησης
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Ερευνητικές δράσεις, νέες τεχνολογίες και μουσεία»

Εκδήλωση στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Διαχρονικός αγώνας για τους Αγωνιστές της Εθνικής αντίστασης»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με αφορμή την επέτειο λήξης του 2ου Παγκοσμίου πολέμου