× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ο νέος κώδικας μετανάστευσης, θα προσελκύσει ανθρώπους με δεξιότητες»

Τη ψήφιση του νέου Κώδικα Μετανάστευσης εντός του 2022, προανήγγειλε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, συμμετέχοντας στο συνέδριο για το δημογραφικό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/6/2022

«Ο νέος κώδικας μετανάστευσης, θα προσελκύσει ανθρώπους με δεξιότητες»

Τη ψήφιση του νέου Κώδικα Μετανάστευσης εντός του 2022, προανήγγειλε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, συμμετέχοντας, ως κεντρικός ομιλητής, σε συζήτηση με θέμα “Κοινωνικές Πολιτικές και Δημογραφική Βιωσιμότητα”, στο πλαίσιο του Συνεδρίου “Δημογραφικό - Η Μεγάλη Πρόκληση”.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι “ετοιμάζουμε τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης, το 2022 θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί -ελπίζουμε- στη Βουλή. Στόχος είναι να προσελκύσουμε ανθρώπους με δεξιότητες που χρειάζεται η ελληνική οικονομία” . 

Εν συνεχεία, υπογράμμισε πως “θεσμοθετήσαμε το 2021 την digital visa. Είμαστε από τις χώρες που δίνουμε εθνική θεώρηση για 12 μήνες, η οποία μετά μπορεί να μετατραπεί σε άδεια εργασίας σε εξειδικευμένα στελέχη, που θέλουν να ζήσουν στην Ελλάδα και να δουλέψουν ψηφιακά στη χώρα τους. Έχουμε δώσει φορολογικά κίνητρα, για να φέρουμε κόσμο στην Ελλάδα”, λέγοντας ότι “η χώρα μας έχει κάνει πολλές οργανωμένες προσπάθειες στο να προσελκύσει ανθρώπους υψηλού εκπαιδευτικού και οικονομικού επιπέδου. Σας θυμίζω το 2013 θεσμοθετήσαμε τη golden visa, χάρη στην οποία 3 δις. ευρώ επενδύθηκαν τα τελευταία 9 χρόνια στην ελληνική οικονομία”. 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι “προτεραιότητά μας είναι να προσελκύσουμε εργατικό δυναμικό και γι' αυτό νομοθετήσαμε την πενταετή άδεια εποχικής απασχόλησης, με την Ελλάδα να γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δοκιμάζει μία τέτοια -πολυετή, αλλά και εποχική- μεταναστευτική πολιτική”, συμπληρώνοντας ότι “εργατικό δυναμικό, δηλαδή, το οποίο δεν θα έρθει με την οικογένειά του, δε θα μείνει μόνιμα στη χώρα μας, δεν θα πολιτογραφηθεί, αλλά όπως έκαναν με μεγάλη επιτυχία οι χώρες του Κόλπου, θα έρθει για να δουλέψει 9 μήνες -διάστημα που στο αγροτικό τομέα, στον τουρισμό και σε άλλες βιομηχανίες μας καλύπτει- και θα επιστρέψει για 3 μήνες στη χώρα του. Αυτό είναι το βασικό  που κοιτάμε, αυτή τη στιγμή, στις διμερείς συμφωνίες, όπως στη συμφωνία με το Μπαγκλαντές”. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μηταράκης προσέθεσε ότι “η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην παράνομη μετανάστευση είναι η ίδια. Είμαστε απόλυτα αυστηροί σε θέματα παράνομης μετανάστευσης. Δεν μπορούν οι λαθροδιακινητές να αποφασίζουν ποιος θα μπει στη χώρα μας. Κι αυτό είναι μία ξεκάθαρη πολιτική  επιλογή αυτής της κυβέρνησης και γι' αυτό φυλάμε τα σύνορα με αποτελεσματικότητα. Από κει και πέρα, πρέπει να ανοίξουμε νόμιμες διόδους, γιατί έχουμε αντικειμενικές ανάγκες. Το βλέπουμε, φέτος, σε δηλώσεις παραγωγικών φορέων του αγροτικού τομέα, του τουρισμού, των κατασκευών -και όχι μόνο στην Ελλάδα- που ψάχνουν για εργατικά χέρια”. 

Προσπαθούμε, ως Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, να σκεφτόμαστε με λογική ιδιωτικού τομέα, να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις αδειοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων και να μπορούμε να εκδίδουμε, εκεί που πρέπει, άδειες παραμονής με έναν ταχύ τρόπο. Αλλά και με τον τρόπο που περιμένουν τα στελέχη επιχειρήσεων, δηλαδή μέσω της χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας και με ανθρώπινη εξυπηρέτηση”, κατέληξε χαρακτηριστικά. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Πάσχα με θέατρο στο Παλαιοχώρι

Ακολούθησε ούζο και καλή διάθεση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Ανοίγει το Parasol στη Σκάλα Ερεσού

Μιλήσαμε με τον παρά λίγο 34χρονο, νέο ιδιοκτήτη του ιστορικού μπαρ, καφέ, σημείου αναφοράς, Θανάση Καραολάνη που το ξανάφτιαξε με τα χέρια του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Πανηγυρίζει η Μονή Αγίου Ραφαήλ στο Λόφο των Καρυών

Ξεχωριστή μέρα για τη Λέσβο η Λαμπροτρίτη 7 Mαίου
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική