× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μπαράζ αυξήσεων σε σειρά αγαθών το επόμενο 20ήμερο

Πληθωρισμός κοντά στο 12%

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/6/2022

Μπαράζ αυξήσεων σε σειρά αγαθών το επόμενο 20ήμερο

Νέες αυξήσεις σε μία ευρύτατη γκάμα προϊόντων (διαρκή και πρώτης ανάγκης) έρχονται από τις επόμενες ημέρες, επιβαρύνοντας έτσι την τσέπη του καταναλωτή και περιορίζοντας σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα. Οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν ήδη δώσει τους τιμοκαταλόγους στο λιανικό εμπόριο και αυτές θα φανούν σταδιακά μέσα στον επόμενο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πρόθεση των επιχειρήσεων-παραγωγών, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες σε αυτές, δεν είναι να κερδίσουν από τις αυξήσεις, αλλά να περιορίσουν την ζημιά που προκαλεί η αύξηση των πρώτων υλών. Τονίζουν, μάλιστα, ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών, θα παρουσιάσουν σημαντικά χαμηλότερα κέρδη για το 2022 ή κάποιες εξ αυτών ακόμη και ζημιές.

Σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα πλησιάσει το 12%, επίπεδο που αν επαληθευτεί, θα πρόκειται για ρεκόρ 29 ετών. Να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή είχε βρεθεί στο 12% ήταν το Δεκέμβριο του μακρινού 1993.

Καίνε οι τιμές στην ενέργεια
Οι τιμές στην ενέργεια θα είναι και πάλι αυτές που θα επηρεάσουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο το Δείκτη. Φυσικό αέριο, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι τα αγαθά εκείνα που θα επηρεάσουν περισσότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πλέον ανησυχητικό είναι το γεγονός είναι ότι οι παράγοντες της αγοράς, ιδιοκτήτες και στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ. Θεωρούν, μάλιστα, ότι ακόμη και αν δια μαγείας τελειώσει αύριο το πρωί ο πόλεμος στην Ουκρανία και επιστρέψει σε κάποιο βαθμό η ισορροπία στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι τιμές θα συνεχίσουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Πρόθεση της βιομηχανίας είναι να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τις τιμές, αλλά -όπως σημειώνουν οι παράγοντες της αγοράς- αυτό δεν είναι εφικτό. Μάλιστα, στέλεχος μεγάλης εμπορικής αλυσίδας ηλεκτρικών με παραγωγική δραστηριότητα τόνισε ότι «πώς είναι δυνατό να διατηρήσουμε τις τιμές στα ίδια επίπεδα, όταν για παράδειγμα η τιμή του χάλυβα έχει ανέβει τρεις φορές πάνω σε σχέση με πέρυσι.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βγήκε το Νήσος Ρόδος μπήκε το Πρέβελης

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Τι ώρα εμφανίζεται η Ελλάδα στον τελικό της Eurovision

Η Μαρίνα Σάττι είναι έτοιμη να ρίξει το «Ζάρι» της για την Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίωρη καθυστέρηση για το Blue Star Myconos

Θα αναχωρήσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Μαΐου από τη Θεσσαλονίκη
ΕΛΛΑΔΑ

Επιδόματα άνω των 75 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ

Δείτε τις πληρωμές που θα γίνουν από 13 έως τις 17 Μαΐου.
ΕΛΛΑΔΑ

Η στιγμή που ο πατέρας πετάει στα σκουπίδια το βρέφος

Σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο
ΕΛΛΑΔΑ

Τσουχτερά πρόστιμα για ανασφάλιστα Ι.Χ.

Κλιμακωτά πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπει νέο νομοσχέδιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τους νεκρούς της Λήμνου στη Μάχη του Σκρά

Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου, στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τουριστική εξωστρέφεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης εμφανίσθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» όπου μίλησε για τις δράσεις προβολής και τα μεγάλα πολιτιστικά φεστιβάλ σε Λέσβο και Χίο
ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζει ο Κοινωνικός Τουρισμός 2024

Μέσω πλατφόρμας του gov.gr -Πότε ανοίγει η αίτηση
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στις 7:30 το πρωί αναχωρεί το Aqua Blue

Αλλαγή στην ώρα αναχώρησης του πλοίου λόγω κακοκαιρίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχυροί άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο

Προειδοποιητική ανακοίνωση για τους ναυτιλλόμενους που αφορά την Παρασκευή 10 Μαΐου εξέδωσε το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
ΕΛΛΑΔΑ

Το τελευταίο αντίο στην Αννα Παναγιωτοπούλου

Συγκίνηση για την σπουδαία ηθοποιό - Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι αλλά και απλός κόσμος αποχαιρετούν την Άννα Παναγιωτοπούλου