× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη το συνέδριο για τη Μικρασία

Μοναδικής αξίας το τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Μικρασία: Αλησμόνητη Πατρίδα – Γη Αγίων»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/6/2022

Συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη το συνέδριο για τη Μικρασία

Με δέηση στις προτομές των Αγίων Κυδωνιών Γρηγορίου και Μοσχονησίων Αμβροσίου στην είσοδο του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και νησιωτικής Πολιτικής ξεκίνησε χθες Τρίτη το διεθνές επιστημονικό συνέδριο, με θέμα: «Μικρασία: Αλησμόνητη Πατρίδα – Γη Αγίων» που οργανώνει η Μητρόπολη Μυτιλήνης στο πλαίσιο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης στην 100ετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τους χαιρετισμούς και την εναρκτήρια μικρής διάρκειας συναυλία με τραγούδια από τη Μικρασία, από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια ομιλία από το Στρατή Χαραλάμπους, Αντιστράτηγο ε.α. Μέλος της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών. Ο κ. Χαραλάμπους μίλησε με θέμα «Μικρασιατική Εκστρατεία. Από τον Εθνικό Διχασμό στην Καταστροφή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα (Τετάρτη 22 Ιουνίου) το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Α΄ Συνεδρία

09.00 – 09.20 Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος (Ψυχλούδης), «Στίφος του Χριστού φωτόλουστον της Μικράς Ασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

09.20 – 09.40 Assam Azar, Θεολόγος, «Οι Μητροπόλεις της Μικράς Ασίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας: αρχές του 20ου αιώνα και ο Ελληνισμός τους».

09.40 - 10.00 Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, «Ιερομάρτυρες, Οσιομάρτυρες και Εθνομάρτυρες πριν και κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή σε εκκλησιαστικά περιοδικά (Εκκλησιαστική Αλήθεια, Ιερός Πολύκαρπος, Γρηγόριος ο Παλαμάς) και άλλες σύγχρονες πηγές».

10.00 - 10.20 Δημοσθένης Κακλαμάνος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, «Η πρώτη Ακολουθία του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης (1936) και η προβολή της αγιότητάς του στα σχετικά υμνοαγιολογικά κείμενα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Β΄ Συνεδρία

11.00 - 11.20 Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας Νανάκης, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, «Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Από την εθναρχία στους εθνικούς ανταγωνισμούς και στην εκλογή του Μελέτιου Μεταξάκη».

11.20 - 11.40 Mario Marazziti, Μέλος της Βουλής Αντιπροσώπων Ιταλικού Κοινοβουλίου, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, «Τα χρόνια της Μεγάλης Καταστροφής και το Οικουμενικό Πατριαρχείο: Μεταξύ του πόνου, της κρίσης, της συμβίωσης και του οικουμενισμού».

11.40 – 12.00 Αθανάσιος Τζιερτζής, Ε.ΔΙ.Π. Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας, «Από το Αϊβαλί στη «ζωή εν τάφω»: καταγραφή και αποσιώπηση στον Τύπο τού μαρτυρίου τού Μητροπολίτου Κυδωνιών Γρηγορίου».

12.00 – 12.20 Ευριπίδης Στυλιανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Βουλευτής Ροδόπης, «Ο από Τραπεζούντος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος: Ο πνευματικός ηγέτης που πρωτοστάτησε σε όλους τους εθνικούς αγώνες».

Γ΄ Συνεδρία

19.00 - 19.20 Θεοχάρης Αναγνωστόπουλος, Θεολογίας ΑΠΘ. «Η Ελληνική Μικρασιατική Άμυνα και η σχέση του Χρυσόστομου Σμύρνης με αυτήν».

19.20 - 19.40 Κωνσταντίνος Ν. Ζαφείρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημογραφίας. Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας. Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, «Πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή».

19.40 - 20.00 Αθανάσιος Καρμής, Ε.ΔΙ.Π. Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δρ. Θεολογίας, «Μεγάλη Ιδέα και Εκκλησία».

Το Συνέδριο συνεχίζεται αύριο Πέμπτη 23 Ιουνίου με το παρακάτω πρόγραμμα:

Α’ Συνεδρία

09.00 - 09.20 Αριστοτέλης Αποστολίδης, «Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Χρέος μας η διατήρηση της ιστορικής μνήμης».

09.20 - 09.40 Χρύσα Ταμίσογλου, Ε.ΔΙ.Π. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, «Ο κλήρος στη μικρή οθόνη: η συμβολή των τηλεοπτικών σειρών για το 1922 στην ανάδειξη του ρόλου της Εκκλησίας».

09.40 - 10.00 Μητροπολίτης Ρούσε Ναούμ «Ο Ελληνισμός των Δυτικών Παραλίων της Μαύρης Θάλασσας και οι σχέσεις του με τη Μικρά Ασία».

Β΄ Συνεδρία.

10.30 - 10.50 Αγγελική Ράλλη, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών «To γλωσσικό ιδίωμα των Μοσχονησίων στο έργο του Ευστρατίου Δράκου».

10.50 - 11.10 Στρατής Μπαλάσκας, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας, «Κοινωνική οργάνωση της πόλης των Κυδωνιών – Αϊβαλί, 1832 - 1914. Αυτοδιοικητικές εκλογές σύμφωνα με τις 11 εκκλησιαστικές ενορίες της πόλης».

11.10 - 11.30 Τζάνος Στεφανέλλης, Φιλόλογος – Συγγραφέας, «Μυτιλήνη – Αϊβαλί: το “καθρέφτισμα” δύο πόλεων και η περίπτωση του Αγίου Γεωργίου του Χιοπολίτου».

12.00. – 12.30. Αθανάσιος Καλαμάτας, Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ, Συμπεράσματα και λήξη του Επιστημονικού Συνεδρίου.

Το συνέδριο πραγματοποιείτε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού