× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχονται τα πάνω κάτω στην παραγωγή ελαιολάδου

Οι υψηλές τιμές του βιομηχανικού ελαιολάδου προμηνύουν αλλαγές στην διαδικασία συγκομιδής και εξαγωγής του ελαιολάδου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 5/7/2022

Έρχονται τα πάνω κάτω στην παραγωγή ελαιολάδου

Η μεγάλη άνοδος στις τιμών των βιομηχανικών ελαιολάδων και του πυρηνελαίου διαμορφώνουν νέα δεδομένα τόσο στην αγορά όσο και στην παραγωγή ελαιολάδου. Η παραγωγή βιομηχανικού ελαιολάδου γίνεται ελκυστική, μετά από πολλά χρόνια, και μπορεί να δώσει αξιόλογο εισόδημα στους ελαιοπαραγωγούς, υπό την προϋπόθεση πως οι ελλείψεις στην αγορά σε σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, σογιέλαιο) θα παραμείνουν στα φετινά επίπεδα και κατά την διάρκεια του 2023.

Τέσσερις είναι οι βασικές αιτίες  που οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση τις τιμές των σπορελαίων την φετινή χρονιά:

1) Η μείωση της παραγωγής ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής σε πολλές περιοχές του πλανήτη (βλέπε Ινδία - Λατινική Αμερική).

2) Ο πόλεμος στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της αναπτυγμένης δύσης που περιόρισε αισθητά τις διαθέσιμες ποσότητες.

3) Οι κυβερνητικές αποφάσεις πολλών χωρών για απαγόρευση εξαγωγών που έκαναν ακόμη πιο έντονες τις ελλείψεις και αποτελούν μια διαρκή απειλή για το διεθνές εμπόριο.

4) Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζουν όλοι οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, παγκόσμιας εμβέλειας, που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο τροφίμων.

 

 

Την  Παρασκευή 1η Ιουλίου η Ισπανική ιστοσελίδα Olimerca έγραφε πως «πήραν φωτιά» οι χονδρικές τιμές του βιομηχανικού ελαιολάδου και δεν υπάρχει προσφορά κάτω από τα 3,30 ευρώ ανά κιλό και πρόσθετε πως οι τιμές φθάνουν ως και τα 3,40 ευρώ ανά κιλό για τα ελαιόλαδα της ίδιας ποιότητας ακόμη και για συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης. Το ρεπορτάζ της Olimerca παρατηρούσε, με θλίψη, πως την φετινή χρονιά πρώτα πωλούνται τα βιομηχανικά ελαιόλαδα και το πυρηνέλαιο και μετά τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.

 

Τι αλλάζει στον ελαιώνα

 

Το κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών μεταξύ του έξτρα παρθένου και του βιομηχανικού ελαιολάδου θα οδηγήσει σε αλλαγή και του τρόπου συμπεριφοράς των ελαιοπαραγωγών. Η παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου απαιτεί ταχύτερους ρυθμούς συγκομιδής, περισσότερα εργατικά χέρια και τελικά οδηγεί σε μεγαλύτερο κόστος παραγωγής.

 

Η παραγωγή βιομηχανικού ελαιολάδου μπορεί να γίνει με πιο ήπιους ρυθμούς συγκομιδής και με την χρήση λιγότερων εργατικών χεριών. Επίσης οι υψηλές τιμές του βιομηχανικού ελαιολάδου κάνει πιο ελκυστική την συγκομιδή ποιοτικά υποβαθμισμένου καρπού. Κατά συνέπεια, ίσως, το προσεχή χειμώνα, να δούμε στον Ελλαδικό χώρο, σημαντική αύξηση στην παραγωγή βιομηχανικού και παρθένου ελαιολάδου, την ίδια στιγμή η παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου θα μένει αμετάβλητη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

GeoΣυμβουλευτική: Το ελαιόλαδο στη Λέσβο

«Η όρεξη των νέων παραγωγών σε συνδυασμό με τις συμβουλές και τις οδηγίες ορθής γεωργικής πρακτικής των ειδικών, στρώνουν το μονοπάτι που οδηγεί στο ξέφωτο της αναγνώρισης του τόπου μας παγκοσμίως»
ΑΓΟΡΑ

Καλοκαιρινό ωράριο για τα καταστήματα της Μυτιλήνης

Ανοιχτά τρία απογεύματα την εβδομάδα έως τις 9 το βράδυ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο αθέατος εμπορικός πόλεμος του ελαιολάδου

Ισπανο-Ιταλική διαμάχη για τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς του υγρού χρυσού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η αύξηση του κόστους των νέων δανείων

Στις 5,78 εκατοστιαίες μονάδες διαμορφώθηκε το επιτοκιακό περιθώριο κέρδους των τραπεζών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η τραγωδία των αγροτικών πληρωμών

Σχόλιο του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπου Κασίμη για τα προβλήματα στην πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτική Στέγη: Η δύναμη του Αγρότη

Στεγάζεται σε ένα μεγάλο σύγχρονο ιδιόκτητο χώρο στην Καλλονή και σε νέο κατάστημα στη Λάρσο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξιάτικη ευφορία στις τιμές του ελαιολάδου

Δείτε εδώ πως διαμορφώθηκαν σήμερα 7 του Μάη οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις φορολογικού έτους 2023

Οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτησεων μπορούν να πάρουν και να εκτυπώσουν τις βεβαιώσεις
ΑΓΡΟΤΕΣ

Γεωτεχνική Αιγαίου: Αξιόπιστος σύμβουλος ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών και εμπόρων ελαιολάδου

Στη Λέσβο λειτουργούν οχτώ καταστήματα της επιχείρησης και μάλιστα το τελευταίο που βρίσκεται στο περιοχή Φανάρι στο κέντρο της Μυτιλήνης, πραγματοποίησε πρόσφατα τα εγκαίνιά του
ΑΓΟΡΑ

Τι θα συμβεί στους επαγγελματίες που θα αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμαρτό;

Αντιμέτωποι με αυστηρούς ελέγχους ακόμη και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών θα βρεθούν όσοι επαγγελματίες υποβάλλουν ψηφιακά αμφισβήτηση των στοιχείων της εφορίας