× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Αυτοάνοσα νοσήματα ή αλλιώς όταν το σώμα σου, επιτίθεται...»

Ενημερωτική εκδήλωση με επιστήμονες που θα μιλήσουν για τα αυτοάνοσα νοσήματα διοργανώνουν ο Σύλλογος «Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας» και ο Σύλλογος ΗΩΣ

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 15/7/2022

«Αυτοάνοσα νοσήματα ή αλλιώς όταν το σώμα σου, επιτίθεται...»

Μία αξιόλογη ενημερωτική εκδήλωση για τα αυτοάνοσα νοσήματα και τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, διοργανώνουν την Κυριακή 17 Ιουλίου στις 10 το πρωί στο ξενοδοχείο «Ηλιοτρόπιο» ο Σύλλογος  Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και ο Σύλλογος ΗΩΣ για άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην εκδήλωση με τίτλο «Αόρατα συμπτώματα – αθέατες όψεις»  έχουν προσκληθεί να μιλήσουν γνωστοί επιστήμονες νευρολόγοι, φυσίατροι  και ψυχολόγοι οι οποίοι θα ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για τα νοσήματα αυτά, τις επιπτώσεις τους στην υγεία και την καθημερινότητα των ασθενών.

Σε συνέντευξή τους στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» οι δύο πρόεδροι των συλλόγων Ταξιαρχούλα Ψαρρού από τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και Μυρσίνη Γαβαλά από τα αυτοάνοσα νοσήματα, αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που γίνονται τόσο για την ενημέρωση των μελών τους όσο και την στήριξή τους σε πολλά ζητήματα που σχετίζονται τόσο με τα δικαιώματα και τις παροχές όσο και με τα ζητήματα βελτίωσης της καθημερινότητάς τους.

Ο Σύλλογος των «Πασχόντων και φίλων ατόμων με  Σκλήρυνσης κατά Πλάκας » ιδρύθηκε το 2002 και σήμερα αριθμεί 230 μέλη ενώ ο Σύλλογος ΗΩΣ των Ατόμων με Αυτοάνοσα νοσήματα αριθμεί περίπου 130 – 140 μέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφεραν οι κ. Ψαρρού και Γαβαλά οι δύο σύλλογοι λόγω της στενής σχέσης που υπάρχει, διοργανώνουν πολύ συχνά εκδηλώσεις και ενημερώσεις από κοινού στο πλαίσιο της στήριξης των μελών τους, ειδικά σε μια δύσκολη συγκυρία όπως αυτή της πανδημίας του κορονοϊού. Παράλληλα σημείωσαν ότι το διάστημα αυτό, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επίσημα στοιχεία, καταγράφεται αύξηση

Αναφερόμενη στο δύσκολο διάστημα της πανδημίας η Μυρσίνη Γαβαλά, σημείωσε πως τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα εκτός από τα προβλήματα του φόβου και της κοινωνικής απομόνωσης που όλοι αντιμετωπίσαμε, είχαν επιπλέον και αρκετά ακόμη ζητήματα να διαχειριστούν τα οποία σχετίζονταν με το εμβόλιο, αν μπορούν δηλαδή ή όχι να το κάνουν καθώς και ζητήματα που αφορούσαν την υγεία τους σε περίπτωση που προσβληθούν από τον ιό.

«Γενικά ήταν μία πολύ δύσκολη κατάσταση για όλους μας, σημείωσε η κ Γαβαλά, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι από εμάς που έχουμε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, είμαστε ανοσοκατεσταλμένοι και αρκετά ευάλωτοι απέναντι στις ιώσεις. Το πρώτο διάστημα οι επιστήμονες δεν είχαν απαντήσεις για τα ερωτήματά μας με δεδομένο ότι ο ιός ήταν καινούργιος και οι επιπτώσεις του στην υγεία των ανθρώπων με αυτοάνοσα δεν είχαν μελετηθεί επαρκώς. Τώρα πλέον οι περισσότεροι από εμάς με τη σύσταση του γιατρού, έχουμε εμβολιαστεί και γενικά υπάρχει καλύτερη εικόνα για τις περιπτώσεις των δικών μας νοσημάτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πολλά από τα μέλη μας, που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, σημειώνει η Ταξιαρχούλα Ψαρρού, ήρθαν σε επαφή με το Σύλλογό μας προκειμένου να μοιραστούν το πρόβλημα και την εμπειρία τους. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται πανικός, οι περισσότεροι από εμάς ξεπέρασαν το ιό χωρίς καμία επίπτωση στην υγεία τους».

Αναφερόμενες οι δύο πρόεδροι στα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των ατόμων που αντιμετωπίζουν αυτοάνοσα νοσήματα, σημείωσαν ότι το πρώτο διάστημα που ακολουθεί τη διάγνωση της ασθένειας είναι αρκετά δύσκολο για τον ασθενή ο οποίος προσπαθεί να συνειδητοποιήσει και να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα.

«Κάποια στιγμή ωστόσο, έρχεται η αποδοχή, μας είπαν οι Ταξιαρχούλα Ψαρρού και η Μυρσίνη Γαβαλά. Τότε ξεκινάς τη νέα σου ζωή, αρχίζεις να αγαπάς περισσότερο το σώμα σου, την ασθένειά σου και να ζεις με όλα τα νέα δεδομένα. Τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις είναι πολλοί διαφορετικές ανάλογα με την ασθένεια και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο καθένας από εμάς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα πρέπει γενικά να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας και να διαβάσουμε τα συμπτώματα και τα αθέατα σημάδια που πολλές φορές έχουν να μας πουν σημαντικά πράγματα για την κατάσταση της υγείας μας, ψυχικής και σωματικής».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σεμινάριο βιβλιοδεσίας και χαρακτικής από την «tortuguita»

Το Σάββατο 25 Μαΐου από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θέσεις μαθητείας για επιχειρήσεις Λέσβου και Λήμνου

Αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν έως την 1η Σεπτεμβρίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

4η στην Ολυμπιάδα γλωσσομάθειας KGL μαθήτρια του Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Η Αλεξάνδρα Τατάκη κατέκτησε την τέταρτη θέση ανάμεσα σε διαγωνιζόμενους απ’ όλο τον κόσμο
ΥΓΕΙΑ

«Ο Σύλλογος του Νοσοκομείου την τελευταία διετία έγινε γνωστός στην κοινωνία»

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Βοστάνειου Ξενοφώντας Αυγερινός κάνει απολογισμό της θητείας του και μιλά για τα προβλήματα και τις ελλείψεις του νοσοκομείου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο κύκλος του νερού

Περιβαλλοντική εκπαίδευση σε μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση στον Λόφο Ξενία για την Παλαιστίνη

Από τον Σύλλογο ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και Βιώσιμη Διαχείριση

Σύνοδος Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και Διεθνές Σεμινάριο Γεωπάρκων
ΥΓΕΙΑ

Ο αγώνας των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών συνεχίζεται

Δεν κατέληξε σε κανένα συμπέρασμα η συνάντηση με το υπουργείο Υγείας, αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά Μανωλακέλλη στις εκλογές του ΤΕΕ

Αναλυτικά τα αποτελέσματα από όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Θέμα μηνών και ΣτΕ το άνοιγμα της δομής της Βάστριας»

«Δεν είναι φυλακή» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δ. Καιρίδης μιλώντας στο «Ν» για τις ευρωεκλογές, τη βίζα και το Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκδήλωση μνήμης για την Αγλαΐα Αρχοντίδου‑Αργύρη

Ένας χρόνος από το θάνατο της εμβληματικής αρχαιολόγου και για πολλά χρόνια Εφόρου Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πιάστηκαν στα χέρια

Τραυματισμός και σύλληψη για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης