Από 40 κύματα περνούν τα σχέδια βελτίωσης
Παράταση των προθεσμιών υλοποίησης ζητά το παράρτημα Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ.
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 18/7/2022

Σε ποσοστό μόλις 60% βρίσκεται το επίπεδο υλοποίησης των σχεδίων βελτίωσης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου κι είναι ένα από τα χαμηλότερα που έχει διαμορφωθεί σε πανελλαδικό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα σειράς προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι. Με έγγραφο που έστειλε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ Παναγιώτης Κατσαβέλλης, ζητά να δοθεί παράταση στο χρόνο υλοποίησης των σχεδίων βελτίωσης, για τα νησιά του Αιγαίου, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό υλοποίησης των επενδύσεων που αφορούν άμεσα γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Στις 8 Οκτωβρίου λήγει η περίοδος μέσα στην οποία πρέπει να υλοποιήσουν το 20% των επενδύσεων όσοι αγρότες μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει σε καμία δαπάνη. Δηλαδή έχουν περιθώριο μόλις 2,5 μηνών. Όσοι έχουν υλοποιήσει ένα τμήμα των επενδυτικών σχεδίων και έχουν κάνει δαπάνες μικρότερες του 20%, έχουν περιθώριο ως τις 30 Νοεμβρίου να καλύψουν το όριο του 20%.
Τα σχέδια βελτίωσης είναι το σημαντικότερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που έχουν στην διάθεση τους οι αγρότες για να εκσυγχρονίσουν τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις τους. Μέσα από αυτό χρηματοδοτείται, κατά κύριο λόγο, η αγορά εξοπλισμού και η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων (αποθήκες, στάβλοι, θερμοκήπια κλπ).
Γιατί καθυστερεί η υλοποίηση των σχεδίων βελτίωσης
Η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών έχει ως αποτέλεσμα να ανατραπούν οι προϋπολογισμοί που είχαν γίνει από γεωργούς και κτηνοτρόφους για τις επενδύσεις που ενέταξαν στα σχέδια βελτίωσης το 2020. Οι τιμές σε όλα τα οικοδομικά υλικά, αλλά και στον μηχανολογικό εξοπλισμό έχουν αυξηθεί σε τέτοια επίπεδα που κάνει ασύμφορη για πολλούς αγρότες την υλοποίηση των επενδύσεων. Έτσι τώρα οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι είτε να προχωρήσουν σε τροποποίηση των επενδυτικών σχεδίων είτε να συμβιβαστούν με λύσεις που οδηγούν σε πρακτική μείωση του ποσοστού επιδότησης των επενδύσεων.
Μια άλλη λύση θα μπορούσε να είναι η αναπροσαρμογή των τιμών αναφοράς που δέχεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα σχέδια βελτίωσης. Έτσι ώστε, να παραμείνει σταθερό το ποσοστό επιδότησης. Για να εφαρμοστεί αυτή η λύση απαιτείται αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος, αυτό σημαίνει μεταφορά πόρων από άλλα προγράμματα. Δηλαδή απαιτείται πολιτική απόφαση από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επιπρόσθετα, ο κ. Κατσαβέλλης, αναφέρει πως αυτή την περίοδο δεν υπάρχει πλοίο τύπου Ro - Ro για να μεταφερθούν τα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή των σταβλικών εγκαταστάσεων. Δηλαδή σε μια κρίσιμη περίοδο για την υλοποίηση των επενδύσεων οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που θέλουν να προχωρήσουν τις επενδύσεις τους δεν μπορούν.
Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι πως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες με την υλοποίηση των σχεδίων βελτίωσης (δασικές υπηρεσίες, αρχαιολογίες κλπ) μειώνουν την δραστηριότητα τους καθώς το προσωπικό τους λαμβάνει τις καλοκαιρινές του άδειες.