× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μεγάλη φωτιά στα Βατέρα

Πυροσβέστες, εθελοντές, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής δίνουν μάχη για να σταματήσουν τη φωτιά

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 23/7/2022

Μεγάλη φωτιά στα Βατέρα
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαλάσκας

Μάχη με τις φλόγες δίνουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντές στην περιοχή Ρογκάδα των Βατερών προκειμένου να ελέγξουν δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 10 περίπου το πρωί του Σαββάτου 23 Ιουλίου. Η περίπτωση κρίνεται από τις πυροσβεστικές αρχές ιδιαίτερα σοβαρή για αυτό και έχει ενεργοποιηθεί το σύνολο του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • 11.15 Προληπτική εκκένωση του οικισμού των Βατερών αποφασίστηκε πριν από λίγο από το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο μετά από εισηγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης. Η πυρκαγιά κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη με δυο μέτωπα, ένα προς το χωριό Βρίσα και ένα προς τον οικισμό των Βατερών πίσω από το ξενοδοχείο "ΕΙΡΗΝΗ".
  • 11:45 Στα όρια του οικισμού των Βατέρων έφτασε το μέτωπο της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς.Με μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα ζητήθηκε πριν λίγο η αναχώρηση επισκεπτών και κατοίκων του οικισμού των Βατερων. Με το μήνυμα ζητείται να κινηθούν όλοι προς τον Πολιχνίτο.
  • 11.55 Ξεκίνησε με λεωφορεία των ΚΤΕΛ η μετακίνηση στον Πολιχνίτο, κατοίκων και επισκεπτών των Βατερών. Οι φλόγες του μετώπου της μεγάλης πυρκαγιάς έφτασαν στα πρώτα σπίτια του οικισμού.
  • 11:57 «Δίνουμε μάχη για να σωθούν τα σπίτια.Η εκκένωση συνεχίζεται..». Δήλωση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου.
  • 12.40 Στη θάλασσα των Βατερών στο τμήμα λίγο πριν το παραθαλάσσιο παραλιακό χώρο διασκέδασης "ΑΡΕΝΑ" φτάνει η φωτιά έχοντας μέχρι τώρα κάψει σύμφωνα με το Δήμαρχο Ταξιάρχη Βέρρο, δυο τουλάχιστον σπίτια και με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη να σωθεί ένα ξενοδοχείο.  Συνεχίζεται η προσπάθεια για την πλήρη εκκένωση του οικισμού τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους επισκέπτες.
  • 13.10 Μέσα στον κύριο όγκο του οικισμού των Βατερών έσπρωξε ο άνεμος το μέτωπο της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς. Κυριολεκτικά αυτή τη στιγμή οι φλόγες "γλύφουν" το πίσω μέρος των επιχειρήσεων των Βατερών έχοντας κάψει σπίτια στο πίσω μέρος τους. Πυροσβέστες, εθελοντές, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής δίνουν μάχη για να σταματήσουν τη φωτιά.
  • 13:27 Το ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να κατευθυνθούν στον Πολυχνίτο με νερό,υδροφόρα οχήματα και σκαπτικά εργαλεία.
  • 14:05 Μάχη με τη φωτιά δίνουν όσοι αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο δάσος κυριολεκτικά στην πλάτη των σπιτιών των Βατερών.Εφιαλτικές σκηνές μεταδίδει ο Παναγιώτης Μπαλάσκας.
  • 15.00 Επικίνδυνα προς το δρόμο που συνδέει τη Βρίσα με τα Βατερά κινείται το μέτωπο της δασικής πυρκαγιάς που από τις 10 το πρωί κατακαίει την περιοχή.

  • 15:05 Εθελοντές του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού μετέφεραν και μοιράζουν νερό σε όσους επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς.
  • 15.40 Μάχη σπίτι σπίτι προκειμένου να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί δίνουν στελέχη της Πυροσβεστικής και εθελοντές. Πληθαίνουν οι καταγγελίες για έλλειψη μέσων και έμψυχου υλικού στην αντιμετώπιση της φωτιάς.
  • 15:40 Στα Βατερά βρίσκεται κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου μαζί με το βουλευτή του κόμματος Γιάννη Μπουρνού.«Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή για να τροφοδοτούμε με νερά τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κατοίκους που δίνουν άνιση μάχη με τη φωτιά. Καίγονται σπίτια και καταστήματα στον οικισμό.Η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη, παρότι στην περιοχή επιχειρούν εναλλάξ πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο» σημειώνει ο κ. Μπουρνούς κάνοντας έκκληση να μείνει ανοιχτός ο δρόμος Πολιχνίτου - Βατερών για να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα.
  • 16:15 Σημαντική είναι η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπισης της πυρκαγιάς στα Βατερά. Όπως έγινε γνωστό στην επιχείρηση συμμετέχει μεγάλος αριθμός στελεχών τέσσερα αεροπλάνα Καναντέρ, δύο PZL, τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, δύο υδροφόρες, τρία λεωφορεία, μια μπουλτόζα και ένα βυτιοφόρο καυσίμου.
    Επίσης, η κανονιοφόρος «Κάσος» καταπλέει στην περιοχή για πιθανή συνδρομή από θαλάσσης.

  • 16:00 Καίγονται κι άλλα σπίτια μέσα στον οικισμό στα Βατερά.
  • 16:40 Αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά στη Βρίσα ανοίχτηκαν πριν από λίγο. Η πυρκαγιά μαίνεται μέσα στο δάσος κατακαίγοντας πεύκα. Για την αντιμετώπιση της επιχειρούν συνεχώς δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα.
  • 17:00 Σοβαρές οι ζημιές στην "ΑΡΕΝΑ". Η φωτιά πέρασε κυριολεκτικά μέσα από το μαγαζί κατακαίγοντας μεγάλα τμήματα του πριν σβήσει στη θάλασσα.

  • 17:20 Πως διαμορφώνεται αυτή στη στιγμή η κατάσταση στα μέτωπα της φωτιάς. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη πολιτικής προστασίας Λέσβου Πανάγο Κουφέλο, την περιοχή των Βατερών από αέρος επιχειρείται η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο γειτονικό δάσος ενώ πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν μέσα στον οικισμό. Έχει καεί σημαντικός αριθμός σπιτιών και επιχειρήσεων. Ένα ακόμα μέτωπο κινείται αυτή τη στιγμή από την περιοχή της Βρίσας όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μη περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, προς την περιοχή των Βασιλικών. Τέλος ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς το Σταυρό.
  • 18:00 Όπως έγινε γνωστό, εννέα συνολικά άτομα, τέσσερις αλλοδαποί και πέντε Έλληνες απεγκλωβίστηκαν σήμερα από θαλάσσης από την παραλία των Βατερών με σκάφη. Στο σύνολο τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου ενώ μια από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου.
  • 18:30 Επικίνδυνα κινείται μέτωπο της σημερινής δασικής πυρκαγιάς προς τον οικισμό της Βρίσας. Έχουν βέβαια διανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες αλλά είναι άγνωστο πόσο θα αντέξουν την πίεση της φωτιάς αν οι άνεμοι δυναμώσουν.
  • 19:30 Τρία μέτωπα της φωτιάς που ξεκίνησε στις 10 σήμερα το πρωί αντιμετωπίζει η πυροσβεστική υπηρεσία πέραν των αναζωπυρώσεων στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού των Βατερών. Το ένα μέτωπο κινείται προς τη Βρίσα, ένα δεύτερο προς τη Δρώτα και ένα τρίτο προς τον οικισμό Σταυρός.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ