× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στις Ελληνικές καλένδες ο αναδασμός της Ατσικής

Ένα σημαντικό έργο για τους αγρότες της Λήμνου ματαιώνεται για ακόμη μια φορά

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 13/8/2022

Στις Ελληνικές καλένδες ο αναδασμός της Ατσικής

Στις Ελληνικές καλένδες παραπέμπεται ένα σημαντικό έργο για το νησί της Λήμνου, πρόκειται για τον αναδασμό της Ατσικής που εδώ και τρεις δεκατίες είναι αίτημα των αγροτών της περιοχής. Στόχος είναι να δημιουργηθούν ενιαία μεγάλα κτήματα που θα επιτρέψουν την μείωση του κόστους παραγωγής. Δηλαδή ο αναδασμός είναι το μέτρο που «θεραπεύει» τον κατακερματισμό του αγροτικού κλήρου.  

 

Σειρά Ελληνικών κυβερνήσεων έχουν υποσχεθεί στους αγρότες της Ατσικής την υλοποίηση του αναδασμού, ωστόσο ο αναδασμός κάθε φορά κάτι συμβαίνει και το έργο ματαιώνεται.

 

Την Τρίτη 16 Αυγούστου, πρόκειται να συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, περιλαμβάνεται η ματαίωση του διαγωνισμού για την εκπόνηση της μελέτης του αναδασμού. Αιτία της ματαίωσης της μελέτης είναι η αρνητική γνωμοδότηση που έδωσε το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

 

Ανάμεσα στο Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας υπήρξε μια διαβούλευση όπως προκύπτει σειρά εγγράφων που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές. Ακόμη στην συνεδρίαση του Συμβουλίου έγινε εκτενής συζήτηση του θέματος προκειμένου να διευκρινιστούν όσα θέματα ήταν αναγκαίο να διευκρινιστού.

 

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας υποστήριξε πως οι όροι που είχαν τεθεί στο σχέδιο της διακήρυξης για την μελέτη ήταν σύμφωνοι με την νομοθεσία και αναγκαία για να διασφαλιστεί πως θα εκτελεστεί το έργο. Όμως το Τεχνικό Συμβούλιο είχε άλλη άποψη και γι’ αυτό ομόφωνα γνωμοδότησε πως «Απορρίπτει την διαμόρφωση απαιτήσεων οικονομικής και χρηματοοικονομικής επάρκειας καθώς και  τεχνικής και επαγγελματικής ικανότητας για τη δημοπράτηση της μελέτης με τίτλο: «Μελέτη Αναδσαμού Ατσικής».

 

Η μελέτη του αναδασμού της Ατσικής είναι έργο 1,25 εκατ. ευρώ.

 

Ερωτηματικά ωστόσο δημιουργεί πως την ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση στήριξαν δύο υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μείωση 20,1% στον όγκο των νέων οικοδομών

Οριακή αύξηση των νέων οικοδομικών αδειών στο βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα μυστικά του νέου ΠΕΠ βορείου Αιγαίου

Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός ξεκλειδώνει την υλοποίηση έργων και την απορρόφηση των πόρων
ΑΓΟΡΑ

Επιπλέον τραπεζάκια έξω έως 15 Ιανουαρίου

Ανακοίνωση του συλλόγου καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας Μυτιλήνης «Ασπίδα»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο υπέρ των συμβασιούχων εργαζομένων

Ομόφωνο ψήφισμα υπέρ της παραμονής στην εργασία όσων απασχολήθηκαν στην Περιφέρεια για τις ανάγκες αντιμετώπισης του covid – 19
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Με 45.000 αφίξεις από Ευρώπη θα κλείσει η σεζόν για τη Λέσβο»

«Καλύτερες οι προβλέψεις για το 2023» σημειώνει ο τουριστικός πράκτορας Λευτέρης Καραμπλιάς. Τα νούμερα των αφίξεων, δεν αποτυπώνουν τον τζίρο των επιχειρήσεων που ήταν πενιχρός και χάθηκε μέσα στις αυξήσεις
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Καταγγέλλει τον διοικητή του νοσοκομείου Λήμνου η ΑΔΕΔΥ

Εξαντλητική υπερεφημέρευση και κλήση σε απολογία για τον μοναδικό αναισθησιολόγο του νοσοκομείου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Επιμελητηρίων Λέσβου και Τρίπολης της Λιβύης

Αξιόλογες προοπτικές εξαγωγών τοπικών προϊόντων στην Λιβύη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκλογές στον αλιευτικό σύλλογο της Δυτικής Λέσβου

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρώτο βραβείο στον «πράσινο» Βαλκανικό διαγωνισμό

Αναγνωρίστηκαν οι πρωτοπόρες ιδέες του «Σπόρου» κατά της καύσης των κλαδεμάτων ελιάς «Stop the burn»
ΑΓΟΡΑ

Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι

17% πάνω η μέση τιμή του ψωμιού στην Μυτιλήνη. 3,48 ευρώ κοστίζει 1 κιλό ψωμί
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Τι περιμένει η κυβέρνηση για να στηρίξει τις επιχειρήσεις;»

Απογοητευμένος από τη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης δήλωσε ο Γιάννης Μουτζούρης του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης. Κατακόρυφη πτώση στην κίνηση της αγοράς το Σεπτέμβριο
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Στα 4,90 ευρώ το πρώτο λάδι της χρονιάς

Την ανοδική τάση των τιμών επιβεβαίωσε η πώληση των πρώτων 300 τόνων ελαιολάδου του Συνεταιρισμού των Αγίων Αποστόλων Λακωνίας