× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο ελληνικό κτηματολόγιο έχει εγγραφεί η νησίδα των προσφύγων

Στη Βουλή το θέμα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν για το καθεστώς κυριαρχίας και να καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα

Δημοσίευση 17/8/2022

Στο ελληνικό κτηματολόγιο έχει εγγραφεί η νησίδα των προσφύγων

Νέα διάσταση στο κυβερνητικό αφήγημα για τους πρόσφυγες δίνει η αποκάλυψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η νησίδα του Έβρου στην οποία είχαν εγκλωβιστεί οι πρόσφυγες και βρήκε τραγικό θάνατο ένα 5χρονο κοριτσάκι, είναι δηλωμένη στο ελληνικό κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, η νησίδα φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, με ιδιοκτήτη το ελληνικό δημόσιο και στοιχεία ΚΑΕΚ 11035ΕΚ00075. Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι τομεάρχες Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γ. Κατρούγκαλος, Θ. Δρίτσας, Χ. Σπίρτζης και Γ. Ψυχογιός, οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας και Γ. Μουζάλας και η βουλευτής Έβρου Ν. Γκαρά, οι συντεταγμένες της εγγραφής στο κτηματολόγιο ταυτίζονται με το στίγμα των metadata από βίντεο και φωτογραφίες που είχαν κοινοποιήσει οι πρόσφυγες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και συγκεκριμένα, ενδεικτικά,  41 deg 16’ 23.99’’ N  26 deg 25’ 45.72’’ E και 41 deg 16’ 23.2 N 26 deg 25’45.4’’ (επισυνάπτονται οι σχετικές αναρτήσεις twitter με τα metadata τους από 11/8/2022 και 9/8/2022). 
Και όπως επισημαίνουν «προφανώς η εγγραφή στο Κτηματολόγιο έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ, τουλάχιστον ως προς τις ελληνικές αρχές,  όχι μόνον για την κυριότητα επί της νησίδας αλλά και για την κυριαρχία επ’ αυτής».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν στις παρακάτω κρίσιμες ερωτήσεις: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1.    Η εγγραφή της νησίδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Στρατού; Εφόσον υπάρχει έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι σχετικές συντεταγμένες ανήκουν σε τουρκικό έδαφος, βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, να προσκομισθεί στη Βουλή.

2.    Εν τέλει, θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ελληνικό έδαφος, η εν λόγω νησίδα, στην έκταση που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο και σκοπεύει να εξασφαλίσει την κυριαρχία μας σε αυτή, ή θα ζητήσει τροποποίηση του Κτηματολογίου; Στην πρώτη περίπτωση, ποιες είναι οι συνέπειες από τα αιτήματα που υπέβαλε προς τις τουρκικές αρχές, να επιχειρήσουν επί της νησίδας Τουρκικές υπηρεσίες, ως προς την κυριαρχία επ’ αυτής;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης 

«Ερώτηση και Αίτηση κατάθεσης εγγράφου
 Προς τους  κυρίους Υπουργούς  Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 Θέμα: Κυριαρχία σε νησίδα στον Έβρο
 Το πρόσφατο δράμα των Σύρων και Παλαιστινίων προσφύγων στον Έβρο ανέδειξε με το χειρότερο τρόπο την τακτική της κυβέρνησης να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και στη συνέχεια, θύμα της ψευδολογίας της, να περιπίπτει σε άλυτες αντιφάσεις. Από τα μέσα Ιουλίου υπήρχαν αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου App. 35090/22 K.A. v. Greece και App. 384444/22 B.S. and others v. Greece που ρητά αναφέρονταν σε αυτούς τους πρόσφυγες και απαγόρευαν την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.
Στην αρχή η Κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι, αν υπάρχουν, βρίσκονται σε νησίδα του Έβρου εντός της τουρκικής επικράτειας. Μετά ότι δεν υπήρχαν ή δεν φαίνονταν στα μέσα παρακολούθησης της ΕΛΑΣ, όχι μόνο σε αυτήν την νησίδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Μετά  «ανακαλύφθηκαν» και πάλι όταν πέρασαν τον Έβρο. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με μια εκστρατεία στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης όπου οι καταγγελίες για την ύπαρξη των προσφύγων και τον θάνατο ενός παιδιού εμφανίζονταν ως fakenews παρ’ ότι στην συνέχεια και τα δύο επιβεβαιώθηκαν από την ίδια την κυβέρνηση. Μια εκστρατεία με δηλητηριώδη σχόλια, τόσο σε βάρος των ΜΚΟ και των δημοσιογράφων που ανέδειξαν το θέμα όσο και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 
Κεντρικό στοιχείο της κυβερνητικής αφήγησης σε επίσημες ανακοινώσεις ήταν ότι η νησίδα στην οποία ήταν εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες αποτελεί τουρκικό έδαφος, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ της 14.8.2022, «δόθηκαν οι συντεταγμένες στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επισήμαναν ότι πρόκειται για σημείο εκτός της ελληνικής επικράτειας». 
Όμως, η συγκεκριμένη νησίδα φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, με ιδιοκτήτη το ελληνικό δημόσιο και στοιχεία ΚΑΕΚ 11035ΕΚ00075 (συνημμένο στην παρούσα). Οι συντεταγμένες της εγγραφής ταυτίζονται με το στίγμα των metadata από βίντεο και φωτογραφίες που είχαν κοινοποιήσει οι πρόσφυγες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και συγκεκριμένα, ενδεικτικά,  41 deg 16’ 23.99’’ N  26 deg 25’ 45.72’’ E και 41 deg 16’ 23.2 N 26 deg 25’45.4’’ (επισυνάπτονται οι σχετικές αναρτήσεις twitter με τα metadata τους από 11/8/2022 και 9/8/2022). Προφανώς η εγγραφή στο Κτηματολόγιο έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ, τουλάχιστον ως προς τις ελληνικές αρχές,  όχι μόνον για την κυριότητα επί της νησίδας αλλά και για την κυριαρχία επ’ αυτής. 
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη, αλλά αντίστροφη, περίπτωση είχε ανακύψει και σε σχέση με την περιοχή Μελισσοκόμοι στον Έβρο, όταν και είχε επιδοθεί στην τουρκική πλευρά η υπ’ αριθμ. 23423 Ρηματική Διακοίνωση (έγγραφο ΓΓ ΥΠΕΞ Α.Π. 23425 από 22.5.2020), την οποία όμως το Υπουργείο αρνήθηκε να γνωστοποιήσει στην Βουλή, παρά τη σχετική από 27-5-2020 αίτηση κατάθεσης εγγράφων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και τότε η κυβέρνηση είχε επιλέξει να μην φανερώσει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε στρατιώτες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος, χωρίς να εξηγεί γιατί, εάν ήταν έτσι, χρειάστηκε να επιδοθεί διάβημα στην τουρκική πλευρά. 
 Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
1.    Η εγγραφή της νησίδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Στρατού; Εφόσον υπάρχει έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι σχετικές συντεταγμένες ανήκουν σε τουρκικό έδαφος, βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, να προσκομισθεί στη Βουλή.
2.    Εν τέλει, θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ελληνικό έδαφος, η εν λόγω νησίδα, στην έκταση που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο και σκοπεύει να εξασφαλίσει την κυριαρχία μας σε αυτή, ή θα ζητήσει τροποποίηση του Κτηματολογίου; Στην πρώτη περίπτωση, ποιες είναι οι συνέπειες από τα αιτήματα που υπέβαλε προς τις τουρκικές αρχές, να επιχειρήσουν επί της νησίδας Τουρκικές υπηρεσίες, ως προς την κυριαρχία επ’ αυτής;».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.