× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Και στην Ιταλία το Γεωπάρκο Λέσβου

Παρουσιάστηκε το Απολιθωμένο Δάσος στο 16ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/10/2022

Και στην Ιταλία το Γεωπάρκο Λέσβου

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία και πολλά συγχαρητήρια από τους συμμετέχοντες του 16ου Συνέδριου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των δράσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους για την ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 16ο  Συνέδριο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων πραγματοποιήθηκε από 26 έως 30 Σεπτεμβρίου μαζί με τη 46ο της Σύσκεψη Συντονιστικής Επιτροπής που Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων στην Βερμπάνια της Ιταλίας στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Sesia Val Grande.

Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 400 σύνεδροι από 44 χώρες  μεταξύ των οποίων κορυφαία στελέχη της UNESCO, Πανεπιστημιακοί και μέλη των επιστημονικών Ινστιτούτων, εκπρόσωποι από Γεωπάρκα που έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διεθνής αναγνώριση για τη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος

Kατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα επιτυχημένα παραδείγματα ανάδειξης των νέων απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους και των εκπαιδευτικών δράσεων και δράσεων ενημέρωσης της Λέσβου στις προστατευόμενες περιοχές και τους υγρότοπους της Λέσβου στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».

Ο Καθ. Ν. Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους  και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO πραγματοποίησε ειδική παρουσίαση για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων και για τα αποτελέσματα των εργασιών ανάδειξης, προστασίας των νέων ανασκαφικών θέσεων κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου. Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσίασε το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου ως επιτυχημένο παράδειγμα διαχείρισης και ανάδειξης των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου προκαλώντας ιδιαίτερη εντύπωση και πολλά θετικά σχόλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δρ. Ηλίας Βαλιάκος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών και Τεκμηρίωσης του ΜΦΙΑΔΛ, παρουσίασε τις δράσεις προστασίας – ανάδειξης και συντήρησης απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που υλοποιήθηκαν από το ειδικευμένο προσωπικό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις και τις δράσεις ευαισθητοποίησης που πραγματοποιούνται στο Απολιθωμένο Δάσος και τους υγρότοπους της Λέσβου.

Ο κ. Άγγελος Λαμπρακόπουλος, Γεωγράφος του ΜΦΙΑΔΛ, παρουσίασε τα αποτελέσματα καταγραφής των ενεργών ρηγμάτων στη Βόρεια Λέσβο καθώς και τις δράσεις του Μουσείου για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και ιδιαίτερα των μαθητών για το σεισμικό κίνδυνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μανώλης Αντωνάκης, Γεωγράφος του ΜΦΙΑΔΛ, παρουσίασε τη νέα διαδραστική εκπαιδευτική δράση για το Γεωπάρκο Λέσβου για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ανάδειξη και προβολή της γεωποικιλότητας

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου συζητήθηκαν οι δράσεις των Γεωπάρκων για την αξιοποίηση και ανάδειξη της Διεθνούς Ημέρας Γεωποικιλότητας που καθιερώθηκε από την UNESCO και θα γιορταστεί φέτος για πρώτη φορά.

Ο Καθ. Ν. Ζούρος τόνισε την ανάγκη οι πολίτες και ειδικότερα οι νέοι και τα παιδιά να γνωρίσουν την σημασία των γεωλογικών μνημείων και να απολαύσουν την ομορφιά τους. Ιδιαίτερα ανέφερε ότι τα γεωπάρκα παρουσιάζουν μοναδικής σημασίας και αξίας χαρακτηριστικά και για το λόγο αυτό αποτελούν ιδανικές περιοχές εκπαίδευσης για τις γεωλογικές διεργασίες και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Τονίστηκε επίσης ότι τα Γεωπάρκα είναι περιοχές που παρουσιάζουν στοιχεία για τις συνεχώς μεταβαλλόμενες φυσικές διεργασίες που συγκροτούν τον ζωντανό μας πλανήτη και την εξαιρετική ομορφιά των γεωλογικών σχηματισμών. Παράλληλα κάλεσε όλα τα Γεωπάρκα να συμμετάσχουν στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Γεωποικιλότητας, η οποία γιορτάστηκε στις 6 Οκτωβρίου 2022.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Σήμανση και φωτεινή σηματοδότηση στον κόμβο της Αγίας Τριάδας Καλλονής»

Ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Β.Α. Αιγαίου, με αφορμή τα ατυχήματα που έγιναν την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Στο πλευρό των χωριών ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του ου Αντιδημάρχου Συντονισμού Κοινοτήτων και Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Γιώργου Μακρογιάννης, με τους Προέδρους των 36 τοπικών κοινοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναντήσεις των αιμοδοτών Μυτιλήνης με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ συναντήθηκε με όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΑΜ στη νέα, μόνιμη πλέον αίθουσα όπου διενεργούνται οι εθελοντικές αιμοδοσίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σύσταση της Υπηρεσίας καθαριότητας Μυτιλήνης για τα ογκώδη αντικείμενα

Διαβάστε αναλυτικά τι θα ισχύσει για τη Μεγάλη Εβδομάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς φαναράκια η Μεγάλη Παρασκευή, λόγω αντιπυρικής περιόδου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πασχαλινών εκδηλώσεων του Δήμου Μυτιλήνης. Κύκλοι της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να πετάξουν φαναράκια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ στηρίζει την Κίνηση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε με μέλη της κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εχει αδικηθεί η Λέσβος»

Δεν περίμενε τον Ιούνιο του 2023 όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί ότι θα γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Βρέθηκαν στον «μαγικό κόσμο των βιβλίων»!

Εντυπωσιακή μουσικο-αφηγηματική παράσταση από την Αθανασία Δαφιώτη και τον Γρηγόρη Μολυβιάτη στην Πέτρα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ως πότε θα μείνει η Μυτιλήνη χωρίς κολυμβητήριο;

Καμία εξέλιξη έως αυτή τη στιγμή για την χρηματοδότηση του έργου η οποία περιορίστηκε σημαντικά από το Υπουργείο μετά την πρώτη δημοπράτηση του έργου. Δεν προχωρά η διαδικασία χωρίς ολόκληρο το ποσό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα