× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

20 χρόνια μετά, ξανά στους δρόμους για να βρουν το δίκιο τους

Στον αέρα οι εργαζόμενοι του πολύπαθου προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι μετά από απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνεται η ειδική εμπειρία. Προειδοποιητική απεργία στις 21 Οκτωβρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/10/2022

20 χρόνια μετά, ξανά στους δρόμους για να βρουν το δίκιο τους

Έχοντας στο πλευρό την κοινωνία που υπηρετούν ακούραστα για 2 δεκαετίες  βγαίνουν για μία ακόμη φορά στους δρόμους για να διεκδικήσουν το δίκιο τους, οι αδικημένοι εδώ και 20 χρόνια συμβασιούχοι στο Βοήθεια στο Σπίτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ώρα που οι εργαζόμενοι στο πολύπαθο πρόγραμμα είχαν μπει στην τελική ευθεία για την μονιμοποίησή τους αναμένοντας τα ΦΕΚ για το διορισμό τους μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 4Κ του ΑΣΕΠ, έπεσε σαν βόμβα πριν τρεις εβδομάδες περίπου η είδηση ότι η απόφαση  1548/2022 του τρίτου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώνει εν μέρει την προκήρυξη.

Το αποτέλεσμα αυτής απόφασης είναι, εκτός  από τους 163 εργαζόμενους που έμειναν εκτός της προκήρυξης, να προστίθενται άλλοι 1.100 επιτυχόντες στον διαγωνισμό, που κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους.

Επιπλέον, η ακύρωση της «ειδικής εμπειρίας» από τις θέσεις που προέβλεπε η εν λόγω προκήρυξη και η μετατροπή του όρου σε «χωρίς εμπειρία», όπως αποφάνθηκε το τρίτο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκτός από τον κίνδυνο για τους 1.100 επιτυχόντες του διαγωνισμού να βρεθούν εκτός εργασίας, ελλοχεύει και τον κίνδυνο τελικώς να τιναχθεί όλη η προκήρυξη στον αέρα και να ακυρωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το θέμα όπως είναι φυσικό προκάλεσε έντονη αντίδραση σε όλα τα σωματεία των εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι» οι οποίοι είδαν ξανά να ζωντανεύει ο εφιάλτης των συμβάσεων, της απληρωσιάς και της εργασιακής ομηρίας.

Μετά τις δραματικές αυτές εξελίξεις το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο των εργαζομένων του Προγράμματος προκηρύσσει 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία με κινητοποίηση όλων των Σωματείων στην Αθήνα 21 Οκτωβρίου 2022.

Το σωματείο του Βοήθεια στο Σπίτι και οι 63 περίπου εργαζόμενοι στο πρόγραμμα της Λέσβου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ακούραστα εδώ και 20 χρόνια κάτω από δύσκολες συνθήκες, στηρίζοντας ευάλωτους συμπολίτες μας σε όλο το νησί, ακόμη και στο μικρότερο απομακρυσμένο χωριό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντικός ήταν ο ρόλος των εργαζομένων στη διάρκεια της πανδημίας οι οποίοι  ερχόταν σε επαφή με τους μοναχικούς ηλικιωμένους, που έμεναν κλεισμένοι στα σπίτια τους, βοηθώντας στα ψώνια και σε άλλες απαραίτητες εργασίες.

Τις υπηρεσίες του Βοήθεια στο Σπίτι και των στελεχών του στη Λέσβο, αναγνωρίζει ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δημήτρης Βαρβαγιάννης ο οποίος  σημειώνει σε ανάρτησή - δήλωσή  του ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ίσως το μοναδικό επιτυχημένο με πραγματική προσφορά στην κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες

«Νομίζω ότι οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι», σημειώνει ο Δημήτρης Βαρβαγιάννης  εκτελούν το μοναδικό πετυχημένο πρόγραμμα που λειτουργεί τα τελευταία είκοσι χρόνια στη χώρα μας  και είναι οι μοναδικοί που εδώ και είκοσι χρόνια δεν μπορούν να αποκατασταθούν μόνιμα επαγγελματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απ’ όλα τα προγράμματα, οι συμβασιούχοι μπόρεσαν με τον κάποιο  τρόπο να γίνουν μόνιμοι εκτός από τους συγκεκριμένους εργαζόμενους.

Τα τελευταία χρόνια το θεσμό τον ζω πολύ έντονα γιατί ως πρόεδρος του συνδέσμου «Κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης» των δήμων Μυτιλήνης και  Δυτικής Λέσβου έχω καθημερινή ανάμιξη στις διαδικασίες του προγράμματος και  ζω τις δραστηριότητες τους αλλά και τις αγωνίες τους. Αποκορύφωμα όλων αυτών, ήταν η διετής μάχη με την πανδημία που οι εργαζόμενοι του Βοήθεια στο Σπίτι την έδωσαν στην πρώτη γραμμή, βοηθώντας όλα τα άτομα που είχαν στα προγράμματα τους και ακόμα περισσότερους, αφού οι ειδικότητες τους ήταν πρώτης γραμμής.

Για αυτό κ. Υπουργε επειδή η πείρα δεν αγοράζεται ,καλό θα είναι τα άτομα αυτά να νομιμοποιηθούν  τώρα και αν θέλετε, να ενισχύσετε τα προγράμματα με νέο δυναμικό που όντως χρειάζεται, αφού ο πληθυσμός της χώρας μας είναι γερασμένος, να πάρετε και άλλα άτομα ενισχύοντας κάποιες ειδικότητες. Και σημειωτέων όλα αυτά σας τα λέει κάποιος που ανήκει στον ίδιο με σας πολιτικό χώρο». 

 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσιάσθηκε το βιβλίο «Ο κόσμος καίγεται»

Από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ και τις εκδόσεις Τόπος έγινε η παρουσίαση του βιβλίου των Πέτρου Κόκκαλη και Ξενοφώντα Κοντιάδη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος η ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες

Και η νεολαία και ο λαός, μπορεί να αξιοποιήσει κάθε κάλπη για να δοθεί συνέχεια στον αγώνα, που αποκρούει την πολιτική που υπερασπίζεται τους λίγους σε βάρος των πολλών» τόνισε η βουλευτής του κόμματος Αφροδίτη Κτενά στην ομιλία της στην εκδήλωση του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μπακογιάννης και Κοσιώνη στην Αγιάσο

Δοκίμασαν λουκουμάδες στο κατάστημα της πρώην Προέδρου του χωριού Διαμάντως Ρουγκέλλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης... ξανά στο Κιόσκι Μυτιλήνης

Άπαντες παρόντες στην πλατεία Ελευθερίας, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του νεκρού Διοικητή του Τάγματος των Λεσβίων στρατιωτών, στην πολύνεκρη Μάχη του Σκρά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν πάει άλλο με αυτή την Ευρώπη»

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά μιλά στο «Ν» για τις ευρωεκλογές, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επίσκεψη Μουτζούρη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

Ενημερώθηκε για εκπαιδευτικά θέματα του νομού ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καθυστέρησαν πάρκο της Επάνω Σκάλας και πάρκο αναψυχής»

Υπέγραψε ο Μουτζούρης την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστή η Ζωοδόχου Πηγής τη Δευτέρα

Λόγω επισκευής βλάβης από τη ΔΕΥΑΛ