× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Λέσβος μπορεί να μπει δυναμικά στην παραγωγή αγουρελαίου

Εκπαιδευτική ημερίδα με πολλά και χρήσιμα μηνύματα για τους ελαιοπαραγωγούς διοργάνωσε ο Συνεταιρισμός Αγίας Παρασκευής στο πλαίσιο του προγράμματος ελαιουργικών φορέων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/10/2022

Η Λέσβος μπορεί να μπει δυναμικά στην παραγωγή αγουρελαίου

Ενδιαφέρουσα και χρήσιμη για τους ελαιοπαραγωγούς ήταν η ημερίδα που διοργάνωσε ο Συνεταιρισμός της Αγίας Παρασκευής Λέσβου, στο πλαίσιο του προγράμματος Ελαιουργικών Φορέων που υλοποιεί σε συνεργασία με την εταιρεία Agrenaos, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου. Η εκπαιδευτική ημερίδα ήταν δομημένη σε δύο τμήματα το θεωρητικό και το πρακτικό που πραγματοποιήθηκε σε πεδινό ελαιώνα κοντά στον κόλπο Καλλονής.

 

Οι θεματικές ενότητες της εκπαίδευσης ήταν α) Συγκομιδή - μετασυλλεκτικοί χειρισμοί, χειμερινή φυτοπροστασία, εγκατάσταση ελαιώνα - εμβολιασμός, επιδεικτική χρήση νέων τεχνικών κλαδέματος τοπικών ποικιλιών ελιάς, πρακτική άσκηση κλαδέματος. Κεντρικός εισηγητής ήταν ο γεωπόνος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Μιχάλης Παπαηλιάκης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που διαπίστωσε στον ελαιώνα της Λέσβου κατά την επίσκεψη του σε ελαιοκτήματα της περιοχής.

 
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πυρηνοτρήτης και δάκος στον ελαιώνα της Λέσβου

 

Όπως είπε, ο κ. Παπαηλιάκης, μεγάλο πρόβλημα της φετινής χρονιάς είναι οι προσβολές από πυρηνοτρήτη και τόνισε πως οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο τον Ιούνιο. Ωστόσο σημείωσε πως ο πυρηνοτρήτης είναι ένα έντομο που μπορεί εύκολα να αντιμετωπισθεί καθώς δεν εμφανίζει μεγάλη κινητικότητα. Πολύ σημαντικότερος εχθρός είναι ο δάκος διότι πρόκειται για έντομο που εμφανίζει μεγάλη κινητικότητα και προσβάλει τον καρπό της ελιάς πολλές φορές κατά την διάρκεια ενός έτους. Χαρακτηριστικά ο κ. γεωπόνος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ανέφερε πως ο δάκος μπορεί να δώσει μέχρι και επτά γενιές μέσα σε ένα χρόνο αν οι κλιματολογικές συνθήκες των ευνοούν.

 

Παρότι ο δάκος είναι η αιτία πολύ μεγάλης απώλειας εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς η αντιμετώπιση του βασίζεται σε ένα νομοθέτημα του 1938 και ένα βασιλικό διάταγμα του 1952 που τροποποίησε το αρχικό νόμο. Πέρα από το απαρχαιωμένο νομοθετικό πλαίσιο ο κ. Παπαηλιάκης ανέφερε πως λείπουν η επαρκείς χρηματοδότηση αλλά και το δίκτυο αγροτικών δρόμων που είναι αναγκαίο για να γίνει αποτελεσματική δακοκτονία. Παρ’ όλα αυτά τόνισε πως οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν και οι ίδιοι σε ψεκασμούς για την καταπολέμηση του δάκου, κατά την άποψη του η πιο οικονομική λύση είναι οι δολωματικοί ψεκασμοί κάθε 15 ημέρες.

 

Συγκομιδή από τον Οκτώβριο



Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Παπαηλιάκης καθ’ όλη την διάρκεια της τετράωρης εκπαιδευτικής ημερίδας στην ανάγκη να ξεκινάει η συγκομιδή του καρπού τον Οκτώβριο, ώστε στο νησί να παράγονται μεγαλύτερες ποσότητες αγουρελαίου, το οποίο πωλείται σε πολύ καλύτερες τιμές. Παρουσίασε αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν πως η συγκομιδή του καρπού νωρίς οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου, αλλά και σε αντιμετώπιση του προβλήματος της παρενιαυτοφορίας, καθώς τα δέντρα έχουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να ξεκουραστούν και να μπουν σε παραγωγική φάση.


Το πρόγραμμα ΟΕΦ του Συνεταιρισμού Αγίας Παρασκευής


 
Ο γεωπόνος Χρήστος Καρατζάς, της εταιρείας Agrenaos, μίλησε στο «Ν» και τόνισε πως πρόκειται για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που υλοποιείται με χρηματοδότηση από πόρους της Ε.Ε. Πρόκειται για πρόγραμμα που απευθύνεται σε ομάδες παραγωγών και συλλογικά σχήματα για συλλογικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο του προγράμματος περιλαμβάνεται η ανάπτυξη δραστηριοτήτων για την συνύπαρξη ελαιοκομίας και κτηνοτροφίας ζήτημα πολύ μεγάλης σημασίας. Επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος προωθείται η ολοκληρωμένη διαχείριση στους ελαιώνες. Όπως εξήγησε ο κ. Καρατζάς η ολοκληρωμένη διαχείριση είναι μια σειρά ενεργειών που κάνουν οι παραγωγοί για να έχουν περισσότερο φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση της ελαιοκαλλιέργειας. Συγκεκριμένα οι ενέργειες των παραγωγών στον ελαιώνα καταγράφονται και η χρήση φυτοφαρμάκων γίνεται μόνο όταν χρειάζονται και πάντα ακολουθούνται οι οδηγίες των γεωπόνων που παρακολουθούν τα ελαιοκτήματα. Στην περίπτωση των ελαιώνων της Αγίας Παρασκευής, υπογράμμισε ο κ. Καρατζάς η ελαιοκαλλιέργεια είναι σχεδόν βιολογική καθώς ελάχιστες είναι οι παρεμβάσεις που γίνονται με φυτοφάρμακα. Ακόμη ανέφερε πως η συνύπαρξη της κτηνοτροφίας και της ελαιοκομίας έχει συμβάλει στην διαμόρφωση γόνιμων εδαφών όπως δείχνουν οι εδαφολογικές αναλύσεις που έχουν γίνει στα πλαίσια του προγράμματος.



Συνύπαρξη ελαιοκομίας και κτηνοτροφίας

 
Μια από τις δράσεις που προωθείται, εξηγεί ο κ. Καρατζάς, στο πλαίσιο του προγράμματος είναι η σπορά αζωτοδεσμευτικών φυτών (βίκος και ψυχανθή) στα ελαιοκτήματα, τα οποία στην συνέχεια βόσκονται από τα κοπάδια αιγοπροβάτων της περιοχής. Παράλληλα τα φυτά δίνουν άζωτο στο έδαφος και έτσι μειώνεται η χρήση αζωτούχων λιπασμάτων. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται και λειτουργία ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας.

 

Μέσα από τέτοιες δράσεις, που προωθούνται από το πρόγραμμα ελαιουργικών φορέων (ΟΕΦ), οι ελαιοπαραγωγοί της Αγίας Παρασκευής μαθαίνουν τι μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις. Στην συνέχεια γίνεται εφαρμογή των νέων καλλιεργητικών μεθόδων σε ορισμένα χωράφια. Τα χωράφια αυτά λειτουργούν ως φάροι γνώσης για τους υπόλοιπους παραγωγούς. Ο διαχειριστής του ελαιοτριβείου του Συνεταιρισμού της Αγίας Παρασκευής Στρατής Βραχνός είπε στο «Ν» πως ο Συνεταιρισμός αξιοποίησε τις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος για να προχωρήσει σε ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του ελαιοτριβείου. Για το μέλλον ο Συνεταιρισμός σχεδιάζει να προχωρήσει στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην ταράτσα του ελαιοτριβείου. Με τον τρόπο αυτό ο συνεταιρισμός επιδιώκει να μειώσει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνει το ελαιοτριβείο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Θλίψη Βέρρου για το Πνευματικό Κέντρο της Καλλονής

«Στερεί από τις γενιές του σήμερα και του αύριο ένα κομμάτι ιστορίας που έγινε στάχτη»
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει ο Ταξιάρχης, γιορτάζει η Λέσβος

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετουργιών προς τιμή του Αρχαγγέλου που ξεκινούν το Σάββατο 18 Μαΐου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Δια πυρός 2024» για καλύτερη αντιπυρική οργάνωση στη Λέσβο

Το σενάριο της άσκησης στην οποία συμμετείχαν η Πυροσβεστική, οι Δήμοι, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Δασική Υπηρεσία, περιλάμβανε φωτιά μεγάλης κλίμακας στους Λάμπου Μύλους
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψευδής αναγγελία για πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο

Περί τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή και επέστρεψαν
ΧΩΡΙΑ

Κάηκε το ιστορικό κτήριο της Λέσχης Αρίσβης

«Μόνο τα ντουβάρια μείνανε» λένε στο «Ν» κάτοικοι στην Καλλονή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Υποψήφιος ξανά στο Σύλλογο του νοσοκομείου ο Στρατής Κλεάνθης

Στη συνέντευξή του αναφέρεται στα διαχρονικά αιτήματα των εργαζομένων, στις προτάσεις της παράταξής του, αλλά και στα επεισόδια που έγιναν στα εγκαίνια του ΕΚΑΒ με τον Άδωνι
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ