× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κίνδυνοι για πλημμύρες σε Βατερά και Βρίσα

Η Συμπαράταξη Πολιτών μαζί με κατοίκους μίλησαν στον διευθυντή Δασών Φώτη Κράλλη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/11/2022

Κίνδυνοι για πλημμύρες σε Βατερά και Βρίσα

Επίσκεψη στην Διεύθυνση Δασών Ν. Λέσβου και συνάντηση με τον Διευθυντή της κ. Φώτη Κράλλη είχε κοινή αντιπροσωπεία κατοίκων της Βρίσας- Βατερών και της Περιφερειακής Παράταξης Συμπαράταξη Πολιτών για να εκθέσουν τα προβλήματα και τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής, που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντιπροσωπεία είχε αποφασιστεί και συγκροτηθεί κατά την επίσκεψη της Συμπαράταξης Πολιτών στην παραπάνω περιοχή  όπου πραγματοποίησε και σύσκεψη με κατοίκους της περιοχής.

Στην σύσκεψη η αντιπροσωπεία εξέθεσε τα προβλήματα που δημιούργησε η πυρκαγιά και τους ενδεχόμενους κινδύνους που αυτά εμπεριέχουν για τους κατοίκους της περιοχής, ενώ ζήτησαν την εκπόνηση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αποκατάστασης και Διαχείρισης της  πυρόπληκτης περιοχής που θα αντιμετωπίζει με ολιστικό τρόπο τόσο την αποκατάσταση όσο και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Ως επείγοντα ζητήματα τέθηκαν στην Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-          Η σύνταξη και δημοπράτηση της Μελέτης αποκατάστασης του δασικού οικοσυστήματος και η άμεση εκτέλεση των εργασιών στα σημεία υψηλής διάβρωσης.

-          το καθάρισμα των  ρευμάτων  Ρογγάδας και Λαγκάδας και την έργων ανάσχεσης της ορμής και του όγκου των υδάτων του χειμάρρου που διέρχεται από την Βρίσα & τα Βατερά ώστε να μην κινδυνεύσουν οι οικισμοί από πλημμύρες τον χειμώνα.

-          Την στενή επίβλεψη των εργασιών που εκτελούνται αυτή τη στιγμή,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-          Την απαγόρευση της βόσκησης στις πληγείσες περιοχές.΄

Από την ενημέρωση που έγινε, σε πολύ καλό κλίμα, προέκυψε ότι οι εργασίες για το καθάρισμα των ρεμάτων Λαγκάδας και Ρογγάδας καθώς και των έργων επιβράδυνσης του χειμάρρου που διέρχεται πλησίον της Βρίσας είναι στην ευθύνη της  Περιφέρειας Β. Αιγαίου  η οποία επί πλέον έχει και την επίβλεψη της εκτέλεσης των εργασιών.

Όσον αφορά την μελέτη  αποκατάστασης του Δασικού Οικοσυστήματος καθώς και την μελέτη αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων τις οποίες εκπονεί η Δ/νση Δασών σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κράλλη θα είναι έτοιμες σε δύο εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να ξεκινήσουν όμως τα έργα αποκατάστασης πρέπει προηγουμένως να εκδοθεί η απόφαση για την πίστωση των απαραίτητου προϋπολογισμού και να κατατεθούν τα χρήματα στον ειδικό λογαριασμό. Ο σχετικός προϋπολογισμός που έχει υποβληθεί για το σκοπό αυτό είναι ύψους 1, 7  εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο πλήθος ιδιοκτητών του δασικού οικοσυστήματος (ιδιώτες, δημόσιο, δήμοι, εκκλησία) είναι εμπόδιο στην ορθή του διαχείρισή του. Πρέπει οι ιδιοκτήτες, κυρίως οι Δήμοι – εκκλησία, που έχουν τις μεγαλύτερες εκτάσεις, να υποβάλουν  τεχνικές μελέτες και προγράμματα διαχείρισης του δάσους και να τα εντάξουν στο ΕΣΠΑ.

Τα ήδη υπάρχοντα δεκαετή προγράμματα διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων έχουν λήξει και πρέπει να υποβληθούν νέα.

Όσον αφορά την απαγόρευση της βόσκησης στις καμένες περιοχές ο κ. Φώτης Κράλλης ανέφερε ότι αυτή απαγορεύεται από την σχετική νομοθεσία και θα δοθεί έμφαση από την Δ/νση Δασών τόσο στην ενημέρωση των κατοίκων όσο και στην εφαρμογή της. 

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν από τους κατοίκους της περιοχής οι κ.κ. Αποστολής Αποστόλης Πρόεδρος Κοινότητας  Βρίσας και Ευστράτιος Καλατζής μέλος Τοπικού Συμβουλίου Βρίσας, και από την Συμπαράταξη Πολιτών το μέλος της παράταξης Στρατής Νικολάου. 

    

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωράει έως την Περιφέρεια το έργο της προκυμαίας Μυτιλήνης

Μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής θα γίνει προσπάθεια να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες ως το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ανεμπόδιστη περιφορά των επιταφίων. Τα σενάρια για τις εργασίες το καλοκαίρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Προσβάλλετε την υπόληψή μου, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωσή του και απαντά στην παράταξη «Νέα δράση - νέος Δήμος» και στα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το ακίνητο στη Θερμή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοανακηρύχθηκε ανεπιθύμητος…»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τον Άδωνι Γεωργιάδη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συστάσεις από την Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο

Δείτε αναλυτικά τα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιάς
ΧΩΡΙΑ

Παρέμβαση για την επαναχάραξη γραμμών αιγιαλού και παραλίας

«Όχι άλλες καθυστερήσεις» αναφέρει η Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tίμησαν τους Μυτιληνιούς εκτελεσμένους της Καισαριανής

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μια όμορφη πράξη στην Παναγιούδα

Τοποθετήθηκαν κάδοι ανακυκλωσης καπακιών για φιλανθρωπικό σκοπό
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου