× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ο Δήμος ευθύνεται για το Μιχαλέλλειο γηροκομείο»

Ενάντια στα «εκβιαστικά διλήμματα» σε εργαζόμενους και ηλικιωμένους το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/11/2022

«Ο Δήμος ευθύνεται για το Μιχαλέλλειο γηροκομείο»

Για τις οφειλές στους μισθούς των εργαζομένων και τις συνθήκες φροντίδας του Μιχαλέλλειου γηροκομείου στο Πλωμάρι που ανέδειξε το «Ν», ανακοίνωση εξέδωσε το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι  φιλοξενούμενοι της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι εργαζόμενοι σε αυτή καθώς και οι αιρετοί του Συμβουλίου της Κοινότητας Πλωμαρίου, χρειάζονται ουσιαστική συμπαράσταση, επισημαίνει το Δίκτυο Κοινοτήτων που αποδίδει την ευθύνη συνέχισης του γηροκομείου στον Δήμο και τάσσεται ενάντια σε «εκβιαστικά διλήμματα».

Ειδικότερα η ανακοίνωση του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου αναφέρει:

«Με ιδιαίτερη θλίψη παρακολουθούμε τα προβλήματα που δημιουργούνται, από τις σοβαρότατες  παραλείψεις προετοιμασίας της νόμιμης λειτουργίας του νέου Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία "ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Μ.ΜΙΧΑΛΕΛΛΗ ". Οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, οι εργαζόμενοι είναι για μήνες απλήρωτοι, ενώ οι επτά αιρετοί συνάδελφοι μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας Πλωμαρίου, που δεν  ευθύνονται για τα παραπάνω, βρίσκονται μπροστά σε εκβιαστικά διλλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με καθυστέρηση πολλών χρόνων ( και ερμηνεύοντας την πραγματική θέληση του δωρητή), εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου 2022  Προεδρικό Διάταγμα, που ιδρύει Αυτοτελές  Κοινωφελές Ίδρυμα. Το νέο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αποσπάται από την διοίκηση του Δήμου και υπάγεται πλέον στην εποπτεία και τον έλεγχο των Υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, διοικούμενο από ανεξάρτητο συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν ως πρόσωπα τα εκάστοτε μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας

Πλωμαρίου.

Αν είχαν καλυφθεί οι δαπάνες της λειτουργίας του Ιδρύματος, και οι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

οφειλές  μέχρι τον Ιούλιο του 2022,  είχε δε εκδοθεί η νόμιμη άδεια

λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, θα ήταν δυνατή η παράδοσή του από τον Δήμο Μυτιλήνης και η παραλαβή του από το Συμβούλιο του  νέου Ν.Π.Ι.Δ.

Δυστυχώς τα παραπάνω δεν έγιναν, ενώ ήταν επιδιωκόμενη και πασίγνωστη η αναμενόμενη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, που θα μετέτρεπε τη νομική μορφή του Κληροδοτήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα δε αντί να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της διαχείρισης του Ιδρύματος από το Δήμο, τίθενται εκ των υστέρων εκβιαστικά διλήμματα στα αιρετά μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας, να αναλάβουν τα χρέη, τα τρέχοντα ελλείμματα και την έκδοση άδειας λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, που βέβαια απαιτεί σημαντικές δαπάνες επισκευών και εξοπλισμού. Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, είναι ότι μέχρι να παραδοθεί η διαχείριση του Κληροδοτήματος, την ευθύνη για κάθε οικονομική, διοικητική και ποινική υποχρέωση έχει ο Δήμος, ενώ με τη νέα νομική μορφή θα την έχουν ως πρόσωπα τα επτά μέλη που εκάστοτε θα έχουν εκλεγεί στο Συμβούλιο της Κοινότητας.

Οι επτά συνάδελφοι του Συμβουλίου της Κοινότητας, εκλέχτηκαν από

τέσσερα αυτόνομα  κοινοτικά ψηφοδέλτια ( και όχι δημαρχιακά ),

ψηφισμένοι από τους συγχωριανούς τους, στους οποίους και λογοδοτούν. Δεν μπορούν να υποχρεωθούν από κανέναν, να αναλάβουν την διεκπεραίωση διακοπής της λειτουργίας του Ιδρύματος.

Λύσεις πάντα μπορούν να βρεθούν, όταν υπάρχει ανάληψη ευθυνών και

θέληση άμεσης δρομολόγησης ενεργειών, ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να είναι δυνατή η λειτουργία του με τη νέα νομική μορφή.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παντρεύτηκε ο Νίκος Γιαννάκας

Το απόγευμα της Λαμπροδευτέρας ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Χρύσα Κεραμίδου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Αυγού στα Τσαμάκια

Την Λαμπροτρίτη, στις 11 π.μ. με διοργανωτή την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο εβδομάδες εκτός δρομολογίων το Νήσος Σάμος

Από 15 ως 31 Μαϊού, για τις ανάγκες συντήρησης του πλοίου
ΧΩΡΙΑ

Έκαναν κούνια και στα Μιστεγνά

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή
ΧΩΡΙΑ

Γεωτρήσεις στη Γέρα για την επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης, γίνεται προσπάθεια επίσπευσης των ενεργειών που απαιτούνται για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων επάρκειας νερού που αντιμετωπίζει η περιοχή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λαμπροβδομάδα με ζέστη και Σάββατο με καταιγίδες και κρύο

Έντονη αστάθεια θα παρουσιάσει ο καιρός στη Λέσβο προς τα τέλη της εβδομάδα, με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
ΘΕΑΤΡΟ

Πάσχα με θέατρο στο Παλαιοχώρι

Ακολούθησε ούζο και καλή διάθεση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Ανοίγει το Parasol στη Σκάλα Ερεσού

Μιλήσαμε με τον παρά λίγο 34χρονο, νέο ιδιοκτήτη του ιστορικού μπαρ, καφέ, σημείου αναφοράς, Θανάση Καραολάνη που το ξανάφτιαξε με τα χέρια του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Πανηγυρίζει η Μονή Αγίου Ραφαήλ στο Λόφο των Καρυών

Ξεχωριστή μέρα για τη Λέσβο η Λαμπροτρίτη 7 Mαίου
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.