× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στα 4,30 ευρώ για τον παραγωγό το έξτρα παρθένο στη Λέσβο

Εκτιμήσεις για τις τιμές του ελαιολάδου έκανε ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου και τυποποιητής ελαιολάδου Χαράλαμπος Παπαδέλλης. Μίλησε για τα προβλήματα στον ελαιώνα, το δάκο και την ανομβρία

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 8/11/2022

Στα 4,30 ευρώ για τον παραγωγό το έξτρα παρθένο στη Λέσβο

Στα σοβαρά προβλήματα της φετινής ελαιοκομικής περιόδου καθώς και στις τιμές του ελαιολάδου που όπως δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις θα κινηθούν ανοδικά  και μάλιστα τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα δεν αποκλείεται να αγγίξουν και τα 4,30 ευρώ το κιλό, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων,  ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου και τυποποιητής ελαιολάδου και ελιάς Χαράλαμπος Παπαδέλλης, σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανομβρία μειώνει την παραγωγή και υποβαθμίζει την ποιότητα 

Ο κ.  Παπαδέλλης, ως παραγωγός  και ο ίδιος περιέγραψε αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελαιώνας του νησιού, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το σημαντικότερο  από αυτά, σήμερα  είναι η ανομβρία, η οποία όπως τόνισε θα μειώσει δραματικά την προβλεπόμενη παραγωγή. «Υπολογίζαμε ότι η Λέσβος φέτος θα παράξει 15.000 τόνους ελαιολάδου, δυστυχώς έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 12 έως 12.000 τόνους. Παράλληλα έχει επηρεαστεί αρνητικά και η ποιότητα του ελαιολάδου, αφού τέτοια εποχή τα προηγούμενα χρόνια η οξύτητες ήταν στο 0,3 ενώ φέτος είναι κοντά στο 0,8 με 0,9. Η ζέστη επηρεάζει αρνητικά τον καρπό και επηρεάζει τα οξέα της ελιάς».

«Χρειαζόμασταν άλλες 7 μέρες δακοκτονίας» 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία του Χαράλαμπου Παπαδέλλη είναι μία εκ των δύο εταιρειών της Κοινοπραξίας που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια τους ψεκασμούς κατά του δάκου. Ο ίδιος σχολιάζοντας όσα λέγονται για την εκτεταμένη δακοπροσβολή στο Λεσβιακό ελαιώνα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η παρουσία του δάκου ευνοείται γενικότερα τα τελευταία χρόνια τόσο λόγω των κλιματικών συνθηκών όσο και λόγω της ανθεκτικότητας που έχει αποκτήσει το έντομο στα φάρμακα με τα οποία ψεκάζεται. Από εκεί και πέρα σημείωσε ότι τα εγκαταλειμμένα ελαιοκτήματα καθώς και οι παραμελημένοι βιολογικοί ελαιώνες αποτελούν τροφεία του δάκου ο οποίος όπως είναι φυσικό επεκτείνεται και στις γύρω περιοχές.

«Ειδικά για τη φετινή χρονιά, όπως σημείωσε αν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα από το Υπουργείο, θα βοηθούσε στην προσπάθεια καταπολέμησης του δάκου  αν  είχαμε αντί 28 μέρες ψεκασμών 35. Αυτές οι 7 μέρες θα μπορούσαν να καλύψουν το κρίσιμο διάστημα από τέλη Αυγούστου έως μέσα Σεπτεμβρίου που δεν παρεμβάλλεται ψεκασμός και γίνεται η μεγαλύτερη ζημιά εξαιτίας των υψηλών ποσοστών υγρασίας»

Από εκεί και πέρα σημείωσε ο κ. Παπαδέλλης υπάρχουν και άλλες σοβαρές ασθένειες που ταλαιπωρούν τον ελαιώνα του νησιού και προκαλούν καρπόπτωση όπως ο πυρηνοτρήτης και το γλοισπόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτιμήσεις για τις τιμές φέτος

Αναφερόμενος στις τιμές του ελαιολάδου σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Χαράλαμπος Παπαδέλλης ανάφερε ότι οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά είναι ικανοποιητικές λόγω της μειωμένης παραγωγής στην Ισπανία και στην Ιταλία. Αντίθετα, όπως είπε στη χώρα μας προβλέπεται μια ικανοποιητική παραγωγή ελαιολάδου.

Οι εκτιμήσεις του κ. Παπαδέλλη για τη φετινή αγορά ελαιολάδου είναι για τις οξύτητες 0,3 η τιμή παραγωγού θα κυμανθεί από 4,10 έως 4,30 ευρώ το κιλό, ο άσσος από 3,50 ευρώ το κιλό έως 3,70 ευρώ ενώ το βιομηχανικό ελαιόλαδο θα κινηθεί κοντά στα 3 ευρώ το κιλό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση σημείωσε το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο υπό τις σημερινές συνθήκες, ωστόσο με τις καλές τιμές του ελαιολάδου καλύπτεται και οριακά ο παραγωγός βγάζει και ένα μεροκάματο.

Όπως και να έχει πρόσθεσε οι παλιές εποχές που οι αγρότες μας μπορούσαν να βγάλουν καλά λεφτά από την παραγωγή ελιάς έχουν παρέλθει και είναι δύσκολο να επιστρέψουν.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εργατική Πρωτομαγιά, για τους αγρότες της Λέσβου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί τους αγρότες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου τη Μεγάλη Τετάρτη στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η πληρωμή των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

ψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.