× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οκτώ χρόνια φαγούρα!

Από το «ακατάλληλο» κολυμβητήριο Μυτιλήνης, στο «λουκέτο», στις μελέτες Σπυράκου και πλέον στο μεγαλεπήβολο σχέδιο της αξιοποίησής του ως συνεδριακό κέντρο και πολυχώρο πολιτισμού

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 29/10/2019

Οκτώ χρόνια φαγούρα!

Το εμβληματικό κτίριο του κολυμβητηρίου, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ήρθε ξανά στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες μετά την επίσκεψη σε αυτό του Δημάρχου Στρατή Κύτελη, που συνοδευόταν από τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνο Σπυράκο, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Στρατή Τζιμή και τον προϊστάμενο του Τμήματος Συγκοινωνιακών – Κτιριακών & Λιμενικών έργων του Δήμου Μυτιλήνης Ανδρέα Παπαχριστοφόρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το κτίριο του παλιού κολυμβητηρίου αφέθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην τύχη του. Πρόκειται για μια σημαντική υποδομή στη βιτρίνα της πόλης, την οποία η παρούσα Δημοτική Αρχή, υλοποιώντας κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της, θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος των δημοτών και της ανάπτυξης του τόπου», τόνιζε η ανακοίνωση του Δήμου Μυτιλήνης και περιχαρείς πόζαραν όλοι τους μπροστά από το κολυμβητήριο για τις αναμνηστικές φωτογραφίες.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη θριαμβευτική και πανηγυρική ανακοίνωση, υπήρξε μια αναφορά «στη λανθασμένη γνωμοδότηση της προηγούμενης δημοτικής αρχής», προκαλώντας έτσι την έντονη αντίδραση του πρώην Δημάρχου Σπύρου Γαληνού, ο οποίος διευκρίνισε σε έντονο ύφος πως «οι δήμαρχοι δεν γνωμοδοτούν για τεχνικά ζητήματα και αρμόδιες είναι οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων», προσθέτοντας με νόημα πως «στη συγκεκριμένη περίπτωση, πολιτικός προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας ήταν και είναι, ο αντιδήμαρχος κ. Τζιμής...». Ο κ. Γαληνός, που έμεινε ενεός, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του, κατέληξε χαρακτηριστικά: «Για την ιστορία, το κολυμβητήριο έκλεισε επί δημαρχίας Βουνάτσου με εισήγηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου κι ενώ ο ίδιος (σ.σ. ο Στρατής Κύτελης) ήταν δημοτικός σύμβουλος και απ’ ότι θυμάμαι δεν είχε αντιδράσει.»

Το χρονικό του «ακατάλληλου» κολυμβητηρίου
Ήταν όντως Σεπτέμβρης του 2011, επί δημαρχίας Δημήτρη Βουνάτσου, όταν η Επιτροπή Ελέγχου και Καταλληλότητας Αγωνιστικών Χώρων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων του τότε Δήμου Λέσβου, εισηγήθηκε επίσημα τη μη πραγματοποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων στο κολυμβητήριο Μυτιλήνης, αναγνωρίζοντας τα μεγάλα προβλήματα στατικότητας, τόσο στα υποστυλώματα του κτιρίου, όσο και στη στατικότητα της ίδιας της πισίνας.
Είχε προηγηθεί συνέντευξη Τύπου για το θέμα, την οποία παραχώρησε ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, έχοντας στο πλάι του και τον Καθηγητή Αντισεισμικής Τεχνολογίας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Κώστα Σπυράκο, ο οποίος είχε έρθει στη Λέσβο έπειτα από παρέμβαση του πρώην Πρύτανη Κώστα Μουτζούρη και σημερινού Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, για να οργανώσει εξονυχιστική αυτοψία, προκειμένου να διαπιστωθεί με τον καλύτερο τρόπο ποιες παρεμβάσεις απαιτούνται να πραγματοποιηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Σπυράκος δήλωνε τότε σχετικά: «Το κτίριο αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στατικότητας. Είναι σαφές ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες, δεν μπορεί να λειτουργήσει.». Από την πλευρά της, η Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας Αγωνιστικών Χώρων του τότε Δήμου Λέσβου, στο πόρισμά της, το οποίο υπέγραφαν οι κ.κ Χρήστος Βαθρακούλης, Νικόλαος Μαρμαράς, Ελευθέριος Ελευθεριάδης και Γεώργιος Παπανικολόπουλος, οι διαπιστώσεις… τρόμαζαν και τρομάζουν. «Έντονα σημάδια αποσάθρωσης του οπλισμού των υποστυλωμάτων εξωτερικά και ιδιαιτέρως σε αυτά στη νότια πλευρά του κολυμβητηρίου, προφανώς λόγω του ότι αυτά βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. Έντονα σημάδια αποσάθρωσης του οπλισμού και στα τοιχώματα της μεγάλης πισίνας, που σε συνδυασμό με την έντονη υγρασία, έχουν προκαλέσει φουσκώματα στα επιχρίσματα των τοιχωμάτων της. Μικρές διαρροές ύδατος πέριξ αυτής…».

Το «λουκέτο»
Την απόφαση για κλείσιμο του κολυμβητηρίου έλαβε ο τότε Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου, Κώστας Αστυρακάκης, δηλώνοντας εμφατικά στα τοπικά Μέσα της εποχής πως «έκανε αυτό που έπρεπε».

Ωστόσο, τον ίδιο κατηγόρησαν εκείνη την περίοδο γονείς αθλητών και αθλητριών, αλλά και συνάδελφοί του, εντός του δημοτικού συμβουλίου, επισημαίνοντας πως δεν είχε αρμοδιότητα να προχωρήσει στο κλείσιμο του κολυμβητηρίου και πως ήταν ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και του τότε γενικού γραμματέα της, Φώτη Χατζημιχάλη, να αποφασίσει κάτι τέτοιο ή όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα χρόνο αργότερα, Σεπτέμβριο του 2012, ο κ. Σπυράκος –που στο μεσοδιάστημα είχε ολοκληρώσει την αυτοψία του- ενημέρωνε το Δημοτικό Συμβούλιο για τα συμπεράσματά της μελέτης του και το έντονο πρόβλημα που παρουσιάζει το κολυμβητήριο Μυτιλήνης.

Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου επεσήμαινε πως «είναι επικίνδυνο από άποψη στατικότητας και χωρίς μεταλλικά υποστυλώματα, δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια». Σε ότι αφορά το κόστος των εργασιών, ο Τύπος της εποχής, με βάση μαρτυρίες της δημοτικής αρχής, το υπολόγιζε 1 εκατ. ευρώ, τονίζοντας επιπρόσθετα πως πρέπει να υπάρξει μέριμνα, μέχρι να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, ώστε ο χώρος να παραμείνει ανοικτός, χωρίς να είναι επικίνδυνος για το κοινό. Φευ!

Καμία εξέλιξη 8 χρόνια μετά
Παρότι πέρασε μια οκταετία και δύο δημοτικές αρχές έκτοτε, τίποτα από όλα αυτά δεν προχώρησε. Η δημοτική αρχή Γαληνού, με την ανάληψη των καθηκόντων της, αποφάσισε να προχωρήσει στο δικό της μεγαλεπήβολο σχέδιο, που προέβλεπε την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου κολυμβητηρίου στα Θέρμα και την ταυτόχρονη παραχώρηση του παλιού κολυμβητηρίου στο κράτος, για την αξιοποίησή του ως ενός κτιρίου, που θα μπορεί να στεγάσει τις υπηρεσίες του Λιμεναρχείου, αλλά και να ενοικιαστεί από τουριστικά πρακτορεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθησε, τον Απρίλιο του 2017, η παρουσίαση του Master Plan του λιμένα Μυτιλήνης, το οποίο μάλιστα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο.

Βάσει αυτού, η επικεφαλής της μελετητικής ομάδας, που είχε αναλάβει την εκπόνησή του, Μαριλένα Φράγκου, προέβλεπε ότι ο περίγυρος του λιμανιού θα αλλάξει σημαντικά, ενώ το κολυμβητήριο έπρεπε «να γκρεμιστεί λόγω των πολύ σοβαρών στατικών προβλημάτων, που είναι σχεδόν αδύνατον να βελτιωθούν, αλλά ακόμη και αν γίνει, είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει αποτέλεσμα», επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «το κτίριο δεν θα καταφέρει ποτέ να αποκτήσει πιστοποιητικό ενεργειακής επάρκειας, αφού δεν τηρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο δημόσιο κτίριο».

Τι προέβλεπε αντ’ αυτού το master plan του λιμένα Μυτιλήνης; Να ανεγερθεί στη θέση του κολυμβητηρίου μια αίθουσα αναμονής για τους επισκέπτες και τους επιβάτες του λιμανιού και να στεγαστούν επίσης διάφορες υπηρεσίες ως χώρος γραφείων.

Πώς φτάσαμε στο συνεδριακό κέντρο;
Πριν λίγες ημέρες, με κάθε επισημότητα, ο κ. Σπυράκος επανεμφανίστηκε στη Λέσβο στο πλευρό του Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, για να μας θυμίσει ότι ως πρόσωπο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το κτίριο του παλιού κολυμβητηρίου, καταθέτοντας σχετικές μελέτες για την αξιοποίησή του, οι οποίες ωστόσο μένουν… μελέτες, στα συρτάρια των δημοτικών αρχών.

Δημοτικές αρχές, που όλο «σκαλίζουν» το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά καμία δεν έχει το σθένος να προχωρήσει σε ριζικές εργασίες ανακατασκευής, που θα καταστήσουν εκ νέου το εμβληματικό αυτό κτίριο, λειτουργικό.

Βέβαια, αυτή τη φορά, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης έχει διαφορετικά σχέδια από τους προηγούμενους, επιθυμώντας να μετατραπεί το -κλειστό μέχρι σήμερα- κολυμβητήριο σε έναν πολυχώρο πολιτισμού – συνεδριακό κέντρο, που ναι μεν λείπει από το νησί μας, αλλά δεν είναι το μόνο.

Ενδιαφέρον πάντως έχει το γεγονός πως αφού ο συγκεκριμένος χώρος προβλέπεται στο master plan του λιμανιού να στεγάσει γραφεία, αυτό σημαίνει ότι αλλάζουν οι όροι χρήσης του. Γεγονός, όμως, που δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, ο οποίος έχει βάλει σε εφαρμογή το δικό του μεγαλεπήβολο σχέδιο για το εμβληματικό αυτό κτίριο στην «καρδιά» του λιμανιού.

Τι απ’ όλα θα συμβεί;
Δεν θέλουμε να είμαστε μάντεις κακών, αλλά μάλλον τίποτα. Ο μόνος κερδισμένος από τη συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται πως είναι ο μελετητής κ. Κωνσταντίνος Σπυράκος, που από το 2011 και εντεύθεν παρουσιάζεται συχνά – πυκνά, ως προσωπικός φίλος και συνάδελφος του νυν Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος την περίοδο που το κολυμβητήριο Μυτιλήνης έβαλε «λουκέτο» ήταν διευθυντής του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συνάδελφος καθηγητής του κ. Σπυράκου, αναλαμβάνοντας επιπρόσθετα -τον Απρίλιο του 2014- και πρόεδρος της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων.

Η σχέση τους είναι εξάλλου «πολυδιαφημισμένη» από τον ίδιο τον κ. Μουτζούρη, που συχνά – πυκνά, με προσωπικές του ανακοινώσεις προς τον Τύπο, ενημέρωνε στο πρόσφατο παρελθόν είτε για την επικοινωνία του με τον μελετητή του έργου και την εξέλιξη της υπόθεσης, είτε για την ολοκλήρωση των εργασιών του και το πόσα πολλά –γενικώς κι αορίστως- έχει προσφέρει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην τοπική κοινωνία του νησιού μας.

Τη στιγμή, μάλιστα, που μια σειρά από μελέτες π.χ. 5ο Δημοτικό, κερκίδες Σταδίου Μυτιλήνης κ.α. έχουν πληρωθεί αδρά από τον Δήμο Λέσβου. Και προφανώς η επικαιροποίηση της μελέτης για το Κολυμβητήριο στο λιμάνι θα κοστίσει εκ νέου στο Δήμο Μυτιλήνης. Κι όλα αυτά όταν η Λέσβος, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, παραμένει χωρίς κολυμβητήριο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, ενώ η κατεδάφιση του εμβληματικού κτιρίου που στεγάζει το παλιό κολυμβητήριο αποτελεί βασική προυπόθεση για να προχωρήσει η αστική ανάπλαση της πόλης.

Η εισήγηση του Δημάρχου Μυτιλήνης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου 2019 για το Κολυμβητήριο

Η αντίδραση του Δημοτικού Συμβούλου Κώστα Φραγκόπουλου 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης