× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στην πορεία του Πολυτεχνείου και οι φοιτητές

Ο Φοιτητικός Σύλλογος του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών καλεί το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς

Δημοσίευση 17/11/2022

Στην πορεία του Πολυτεχνείου και οι φοιτητές

Ο Φοιτητικός Σύλλογος του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνης) καλεί σε φοιτητική πορεία για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου, την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μήνυμα των φοιτητών:

«Στις 17 Νοέμβρη, συμπληρώνονται 49 χρόνια από το ξεσηκωμό του 1973, τον ξεσηκωμό των φοιτητών του Πολυτεχνείου αλλά και όλου του λαού της Αθήνας ενάντια στην αμερικανόδουλη χούντα των συνταγματαρχών.

Ο φετινός εορτασµός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς οι στιγµές που ζούµε είναι ιδιαίτερα κρίσιµες. Οι ιµπεριαλιστικοί ανταγωνισµοί εκφράζονται µε δολοφονική σφοδρότητα στον ρωσο-ΝΑΤΟϊκό πόλεµο στην Ουκρανία, την ίδια ώρα που προστίθενται νέες εστίες έντασης σε όλο τον πλανήτη, την ίδια ώρα που γίνονται απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων από Ρωσία και ΗΠΑ. Γι’ αυτό και επείγει άμεσα, η χώρα μας να μην έχει καμία εμπλοκή στον πόλεμο, να σταματήσει η Ελλάδα να είναι ορμητήριο των Αμερικάνων και πιθανός στόχος αντιποίνων από το αντίπαλο στρατόπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η  ειρήνη και η φιλία των λαών ήταν και είναι οι αξίες των φοιτητών. Το σύνθημα που ήταν γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου "Έξω το ΝΑΤΟ - Έξω οι ΗΠΑ"’ παραμένει επίκαιρο στον αγώνα ενάντια στην  εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή μας που γεννούν πολέμους, φτώχεια, ξεριζωμό.

Οι φοιτητές της Λέσβου, γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει ξεριζωμός, αφού ζούμε σε ένα νησί που η Ε.Ε. το έχει μετατρέψει σε φυλακή για τους κατατατρεγμένους από τους πολέμους. Γίναμε πολλές φορές και συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες της απάνθρωπης πολιτικής τους που πνίγει τους ξεριζωμένους στο Αιγαίο, όπως έγινε πριν ένα μήνα με το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου και τους 18 νεκρούς πρόσφυγες.

Τα συνθήµατα του ξεσηκωµού του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού παραµένουν και σήμερα επίκαιρα και δείχνουν τον δρόµο για ακόµα πιο αποφασιστικούς, µαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες για αξιοπρεπή ζωή και σπουδές µε σύγχρονα δικαιώµατα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπεράσπιση της ζωής, των σπουδών μας είναι υπόθεση δική μας και όλου του λαού. Ενωμένοι είμαστε δυνατοί! Οι φοιτητές του ’73 είχαν τη στήριξη του εργαζόμενου λαού που είχε κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών της υπαίθρου. Σήμερα ο αγώνας μας για σύγχρονες σπουδές πρέπει να ενωθεί με τον αγώνα τον εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα!

Ο αγώνας του λαού και της νεολαίας «φώτισε» και τους πιο σκοτεινούς καιρούς! Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος απέναντί του. Ο λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις!

Και τότε κάποιοι έλεγαν ότι η Χούντα είναι πανίσχυρη, ότι οι αγώνες δεν έχουν νόημα, ότι τίποτα δε θα αλλάξει. Η ιστορία όμως τους διέψευσε. Οι φοιτητές με το μεγαλειώδη ξεσηκωμό τους απέδειξαν ότι έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τα πράγματα και με τον αγώνα τους να επιβάλλουν τα δίκαια αιτήματα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τιμάμε το πολυτεχνείο στους δρόμους του αγώνα!

Καλούμε σε:

•           Φοιτητική πορεία και κατάθεση στεφάνου, την Πέμπτη 17/11 στις 6:30 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς, για να τιμήσουμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, έχασαν τη ζωή τους για να ζήσει ο λαός καλύτερα!

•           Συμμετοχή του Συλλόγου μας στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου και ώρα 17.00, «Επετειακή Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, Αντιδικτατορικός Αγώνας (1967-1974)», με Μαρτυρίες από τους: Γεωργία Σαρηγιαννίδου - εκπαιδευτικός, πολιτική κρατούμενη και Παύλος Παπαδόπουλος - οικονομολόγος, μέλος του Συντονιστικού του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Γ, στο κτίριο Γεωγραφίας (Μυτιλήνη) και θα μεταδίδεται μέσω youtube.»

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το «Ν» συμμετέχει στην απεργία των ΜΜΕ

Από τις 5 το πρωί της Τετάρτης ως τις 5 το πρωί της Πέμπτης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι γιατροί του ΕΣΥ στη Λέσβο την Πρωτομαγιά

Η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου καλεί σε συμμετοχή στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

212 συμμετοχές στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής

Δείτε εδώ τα ονόματα των διακριθέντων μαθητών
ΥΓΕΙΑ

Καταγγέλλουν τον Γεωργιάδη οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Αντί συνάντηση με τον υπουργό βρήκαμε μπροστά μας την Αστυνομία αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εγκατάλειψη θύματος σε τροχαίο

Η Αστυνομία της Μυτιλήνης αναζητά το δράστη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για κροτίδες στην Γέρα

Κατασχέθηκαν 144 φωτοβολίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 με αφετηρία από την Πλατεία Σαπφούς, στις 5:00 το απόγευμα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γλυκό πορτοκάλι και λικέρ από τους μαθητές της Λουτρόπολης Θερμής

Και φέτος τα παιδιά με τη βοήθεια των γονιών τους έφτιαξαν γλυκό κουταλιού και λικέρ από τα πορτοκάλια της αυλής του δημοτικού σχολείου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου