× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αγαπημένα βιβλία για μικρούς και μεγάλους!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 19/11/2022

Αγαπημένα βιβλία για μικρούς και μεγάλους!

Στις σημερινές μου προτάσεις θα συναντήσετε βιβλία που έχω λόγους να πιστεύω ότι, θα τα αγαπήσετε! Ξεκινώ με ένα πραγματικά ξεχωριστό βιβλίο, το οποίο έχει αγαπηθεί από πολύ κόσμο, ανά τον κόσμο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τζιμ Κνοπφ και ο μηχανοδηγός Λούκας, του Μίχαελ Έντε, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1960 στη Γερμανία, εικονογράφηση F.J. Tripp, η συγγραφέας Σίρα Σίνου, το μετέφρασε για τις εκδόσεις Κέδρος. Ένα βιβλίο που αξίζει να υπάρχει σε όλες τις βιβλιοθήκες! Οι 328 σελίδες του, μπορεί να έχουν γραφτεί για παιδιά, μα είναι από εκείνα τα βιβλία που διαβάζονται από όλες τις ηλικίες!

Τουλάχιστον εγώ ως μεγάλο παιδί απόλαυσα το διάβασμα του! Παραθέτω τα του οπισθόφυλλου: Το μικροσκοπικό νησί της Καλοχώρας είναι πια υπερβολικά μικρό για να χωράει τον βασιλιά Αλφόνσο τον Δώδεκα-πα-ρά-τέταρτο και τους άλλους... τέσσερις κατοίκους του. Έτσι, ο μηχανοδηγός Λουκάς και η Έμα, η παλιά ατμομηχανή του, πρέπει να φύγουν. Μαζί τους θα φύγει κι ο μικρός Τζιμ Κνοπφ, ή Τζιμ ο Κουμπής, το αγοράκι που έφτασε στην Καλοχώρα μέσα σ’ ένα δέμα και ονειρεύεται να εξερευνήσει τον κόσμο.

Από περιπέτεια σε περιπέτεια, θα φτάσουν στο Πινγκ, την πρωτεύουσα της Μανδάλας, και θα μάθουν για την απαγωγή της κόρης του αυτοκράτορα, της πριγκίπισσας Λι Σι. Η πριγκίπισσα βρίσκεται, λέει, αιχμάλωτη στην Πόλη των Δράκων... Ο Λουκάς, ο Τζιμ και η γενναία Έμα θα ξεκινήσουν να τη βρουν. Τους περιμένουν μεγάλοι κίνδυνοι, τρομερές εκπλήξεις και απρόσμενες συναντήσεις. Ίσως στην πορεία να λύσουν και μερικά μυστήρια...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ετοιμαστείτε να ζήσετε την πιο καταπληκτική, την πιο συναρπαστική περιπέτεια της ζωής σας! Ο Τζιμ Κνοπφ και ο μηχανοδηγός Λουκάς είναι ένα από τα σημαντικότερα παιδικά βιβλία όλων των εποχών, που έχουν αγαπήσει ήδη πολλές γενιές αναγνωστών.

Τιμήθηκε με το Γερμανικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου το 1961. Έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες. Έχει γίνει κουκλοθέατρο, θεατρικό έργο, κινούμενα σχέδια και ταινία.
Η σπουδαία συγγραφέας Κίρα Σίνου μετέφρασε το βιβλίο στα ελληνικά, αποδίδοντας μοναδικά το χιούμορ και το πνευματώδες όσο και τρυφερό ύφος του Μίχαελ Έντε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Μυστικό του Ίκαρου, της Μαίρης Κωστάκη, είναι ένα σπονδυλωτό μυθολογικό μυθιστόρημα, όπου η μοίρα, το δίκαιο, το άδικο, η φιλία, η αγάπη, έχουν την θέση τους και αυτό κάνει το βιβλίο τούτο να διαβάζεται από όλες τις ηλικίες! Από τα παιδιά του δημοτικού σχολείου ( προτεινόμενη ηλικία από εννέα ετών), που διδάσκονται την ιστορία του Ίκαρου, και άλλων άτυχων ηρώων της ελληνικής μυθολογίας, και όλους όσους αγαπούν την μυθολογία, όποια ηλικία και αν έχουν! Από τις εκδόσεις Κάκτος. Παραθέτω τα του οπισθόφυλλου: Ένα αγόρι, ο Ίκαρος, που παράκουσε τις εντολές του πατέρα του. Ένα κορίτσι, η Έλλη, που ακολούθησε στη θυσία τον αδερφό της, και ο γιος του Νηρέα, που φυλακίστηκε σε ένα κοχύλι. Η Μοίρα είχε ορίσει γι’ αυτούς σκληρό και άδικο τέλος.

Τι έχει συμβεί όμως; Ποια είναι η αλήθεια; Πώς θα μπλεχτούν οι ζωές τους; Τι είναι αυτό που ορίζει πραγματικά τη μοίρα των ανθρώπων;
Ένα διαφορετικό ταξίδι στην ελληνική μυθολογία. Ένα ταξίδι στην παιδική αθωότητα, εκεί που μόνο η φιλία και η αγάπη έχουν αξία και μπορούν να κάνουν θαύματα.


Λατέρνα, φτώχεια και περίσσευμα καρδιάς-Ημερολόγιο μιας παλιάς γειτονιάς, είναι ο τίτλος του βιβλίου του Θωμά Σιταρά, ο οποίος μας ταξιδεύει νοσταλγικά σε άλλες εποχές, στις γειτονιές της Αθήνας, της εποχής του1920 με 1940, όσοι έχουν προλάβει κάτι από το άρωμα και το χρώμα που είχαν εκείνες οι εποχές σίγουρα θα συγκινηθούν! Θα θυμηθούν οι παλαιότεροι και θα μάθουν οι νεότεροι, μέσα από ένα ευχάριστο και επιμορφωτικό ανάγνωσμα, πόσο ανθρώπινα κυλούσε η ζωή τότε! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Παραθέτω τα του οπισθόφυλλου: Ο καταξιωμένος αθηναιογράφος Θωμάς Σιταράς μάς προσφέρει ένα νοσταλγικό ταξίδι στην εικοσαετία 1920-1940, αποτυπώνοντας την ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε στις γειτονιές με τους ανθρώπους, τις χαρές τους, τα βάσανά τους, τις ελπίδες τους. Οι άνθρωποι διασκέδαζαν διαφορετικά: Θέατρα, συνοικιακά σινεμά, χοροδιδασκαλεία, ταβέρνες και κουτούκια, τίποτα δεν έλειπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι γυναίκες της γειτονιάς με τα κουτσομπολιά, τους κρυφούς πόθους και τα πάθη τους, οι πλανόδιοι κι οι γυρολόγοι με τα κόλπα τους, ο μπακάλης, ο φούρναρης, ο κουρέας, με τις ιστορίες τους, η φωνακλάδικη λαϊκή, οι μπόμπιρες του παιδομαχαλά, οι καφενόβιοι και οι κουβέντες τους. Όλα είναι εδώ! Οι γιορτές με τα ξεχασμένα πια ήθη κι έθιμα, οι παντρειές και τα αρραβωνιάσματα, η καθημερινή αγωνία για την επιβίωση, η πολυπόθητη ησυχία –που πάντοτε έλειπε μεσημεριάτικα–, η ξεχωριστή προεκλογική περίοδος, οι πάντα αθεράπευτοι ερωτικά κανταδόροι και τα καμώματά τους. Ο αναγνώστης τού σήμερα κατακλύζεται από μια έντονη νοσταλγία για μια άλλη εποχή, τότε που όλα κυλούσαν απλά και ανθρώπινα…

Οὐαὶ ὑμῖν, είναι ο τίτλος της συλλογής διηγημάτων (περιλαμβάνει 16 διηγήματα), της Κατερίνας Γαγανέλη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Συμμετρία. Παραθέτω τα του οπισθόφυλλου: Μια συλλογή με διαχρονικές ιστορίες που από μόνες τους αποτελούν ολοκληρωμένη αφήγηση και αποκαλύπτουν όσα χωράνε στις ανθρώπινες σχέσεις, στις αναζητήσεις του εαυτού μας. Ελάτε να γνωρίσουμε την Κυρά Στάσα, την Μάγδα, τον κύριο Ηλία, την Ελπίδα, τη Μαρίνα, τη Σοφία, τη Σοφούλα, την Ελένη, το Νίκο, τον Κωνσταντίνο... Άνθρωποι της καθημερινότητας! Η συγγραφέας με τρόπο γραφής απλό και λιτό μας συστήνει τους ήρωες που ζουν στην σφαίρα της φαντασίας της. Ή μήπως κάποια πρόσωπα είναι υπαρκτά και ζουν δίπλα μας;

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι δημοσιογράφος-θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης