× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ακόμη μία καταγγελία κακοποίησης για την «Κιβωτό» σε Γιάννενα και Βόλο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ένας 18χρονος πρώην τρόφιμος της δομής κατήγγειλε ότι και ο ίδιος έχει πέσει θύμα σωματικής βίας στη δομή στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων όταν ήταν 13 ετών, ενώ έγινε μάρτυρας αντίστοιχου περιστατικού κακοποίησης σε δομή του Βόλου

Δημοσίευση 19/11/2022

Ακόμη μία καταγγελία κακοποίησης για την «Κιβωτό» σε Γιάννενα και Βόλο

Μία ακόμη μια καταγγελία για πρακτικές κακοποίησης διαφόρων ειδών εις βάρος παιδιών, που φιλοξενούνταν και λάμβαναν φροντίδα στην «Κιβωτό του Κόσμου», βλέπει το φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά στα Γιάννενα και το Βόλο, δίνοντας νέες διαστάσεις στην πολύκροτη υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ένας 18χρονος πρώην τρόφιμος της δομής κατήγγειλε ότι και ο ίδιος έχει πέσει θύμα σωματικής βίας στη δομή στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων όταν ήταν 13 ετών, ενώ έγινε μάρτυρας αντίστοιχου περιστατικού κακοποίησης σε δομή του Βόλου.

Όπως είπε ο καταγγέλων, στέλεχος της δομής στα Γιάννενα τον είχε χτυπήσει όταν ήταν 13 χρονών και τον είχε κλειδώσει σε δωμάτιο για να παραδεχτεί ότι κάπνιζε. Όπως προσέθεσε, το εν λόγω στέλεχος της «Κιβωτού» ήταν πολύ κοντά στον πατέρα Αντώνιο και απολάμβανε της εμπιστοσύνης του, καθώς μεγάλωσε σε δομές της «Κιβωτού» και βρισκόταν για πολλά χρόνια εκεί.

«Είχε χτυπήσει και άλλα άτομα, τουλάχιστον άλλα τρία παιδιά. Δεν το άφηναν πάντως να είναι κοντά στα άλλα παιδιά αυτό το στέλεχος», σημειώνει ο 18χρονος, ο οποίος όταν ρωτήθηκε γιατι δεν κατήγγειλε τότε την κακοποίησή του απάντησε εύλογα ότι δεν είναι απλό πράγμα ένα παιδί 13 χρονών που κακοποιείται από στελέχη της δομής και έχουν εξουσία να βρει το θάρρος να μιλήσει ανοιχτά για αυτό και να εκτεθεί. Μάλιστα, φοβόταν ότι δεν θα τον πίστευε κάποιος για αυτόν ακριβώς το λόγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρόλα αυτά, υποστήριξε ότι στη δομή της Πωγωνιανής, κατά τα άλλα, οι συνθήκες ήταν άψογες, όπως επίσης και η συμπεριφορά των παιδαγωγών.

Στο πλάι του εν λόγω στελέχους, ο 18χρονος τοποθετεί άλλο ένα στέλεχος της Κιβωτού που συμμετείχε επίσης στην κακοποίηση των παιδιών όχι μόνο στη δομή της Πωγωνιανής, αλλά σε άλλες, καθώς και οι δύο είχαν την ευκαιρία να μετακινούνται από δομή σε δομή και να χειροδικούν και τιμωρούν αυθαίρετα παιδιά.

Ο 18χρονος αναφέρει ότι είχε μεταφερθεί και αυτός στη δομή του Βόλου όπου – κατά τον ίδιο – οι συνθήκες ήταν «πιο άσχημες». Περιγράφει δε ότι τα δύο αυτά στελέχη είχαν μεταβεί και αυτά στον Βόλο να ερευνήσουν ένα περιστατικό κλοπής στη δομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως λέει, οι άνθρωποι αυτοί κλείδωναν τα παιδιά στα δωμάτια, έμπαιναν τη νύχτα στα δωμάτιά τους και τα χτυπούσαν σκληρά, ενώ στη συνέχεια έλεγαν ότι τα παιδιά «έβλεπαν εφιάλτες και αυτοτραυματίστηκαν» για να καλύψουν τα ίχνη τους.

«Ήταν βία, τους χτυπήσανε άσχημα. Ένα παιδί 17 ετών το πλακώσανε, είχε χτυπήσει στο κεφάλι και στο αυτί, του τρέχανε αίματα. Μπήκανε μεσάνυχτα στο δωμάτιο, ο ένας του κρατούσε το στόμα και ο άλλος το χτυπούσε», είπε χαρακτηριστικά ο καταγγέλων.

Πρόσθεσε ότι για το περιστατικό στον Βόλο είχε ενημερωθεί η αστυνομία, αλλα τελικά δεν προέκυψε κάτι. Ο ίδιος δήλωσε ότι διατίθεται να καταθέσει στον εισαγγελέα για όσα λέει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η Εισαγγελία κάλεσε την Παρασκευή για κατάθεση 15χρονο που φιλοξενείται αυτή τη στιγμή στην Πωγωνιανή για όσα καταγγέλλονται αναφορικά με τη δομή της «Κιβωτού» στον Βόλο.

Μέχρι στιγμής, ερευνώνται πέντε δομές της «Κιβωτού», σε Αττική, Καλαμάτα, Ιωαννίνα, Βόλο και Χίο με βάση τις καταγγελίες που έχουν γίνει. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν σε ξυλοδαρμούς και σωματικές τιμωρίες, ενώ δύο αφορούν σε περιστατικά σεξουαλικών κακοποίησεων.

Απόσυρση κρατικής χρηματοδότησης μετά τις καταγγελίες

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί (19/11/22), ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε ότι υπό τη σκιά των εξελίξεων η κυβέρνηση θα αναστείλλει τη χρηματική στήριξη που παρέχει στην «Κιβωτό του Κόσμου» μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

«Οι καταγγελίες είναι πράγματα συγκλονιστικές και χρειάζονται διερεύνηση. Ως Υπουργείο ενισχύσαμε πρόσφατα πολλές από αυτές τις δομές για να ενισχύσουμε, σε τελική ανάλυση, τα παιδιά. Χθες, με δική μου απόφαση, το Υπουργείο παίρνει πίσω τις ενισχύσει μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Νωρίτερα, χθες, η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ήρθε από τα Υπουργεία Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη, με το Εργασίας να ανακοινώνει την ακύρωση της παραχώρησης ακινήτου στη ΜΚΟ μέχρι την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας.

Με γραμμή άρνησης απαντά στις καταγγελίες ο πάτερ Αντώνιος

Ο ιδιοκτήτης της «Κιβωτού του Κόσμου» πατέρας Αντώνιος εμφανίστηκε «αγανακτισμένος» και επιχείρησε να δώσει απαντήσεις για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες λέγοντας πως πρόκειται για «ανυπόστατα ψεύδη».

«Είμαστε λυπημένοι και στενοχωρημένοι (…). Έχουμε κάνει την έρευνά μας και όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι αγανακτισμένος. Έχω ακούσει να λένε ότι αναγκάζαμε παιδιά σε σκληρή εργασία, όταν μιλάμε για θεραπευτικά προγράμματα σε αγροκτήματα. Ακούσαμε ότι τα παιδιά ήταν έγκλειστα» ανέφερε στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος εμφανίσθηκε να μην γνωρίζει τίποτα. «Ξαφνικά ένα έργο 25 ετών κατηγορείται από τον καθένα χωρίς αποδείξεις και έλεγχο» τόνισε και ζήτησε σεβασμό, καθώς στην «Κιβωτό του Κόσμου» ζουν πολλά παιδιά.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει μια επίμονη προσπάθεια χαρτογράφησης όλων των κλειστών δομών παιδικής προστασίας

Δήλωση της Μερόπης Τζούφη,  βουλευτή Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναπλ. τομεάρχη Παιδείας:

Η υπόθεση της «Κιβωτού» συγκλονίζει και σίγουρα δε βοηθά να παίζει κανείς τον προφήτη εκ των υστέρων. Ωστόσο, στο πρόσφατο παρελθόν, οι επίμονες προσπάθειες της πρώην διευθύντριας Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελικής Φωτεινού να ενταχθούν τα παιδιά της ΜΚΟ σε σχολείο γειτονικού χωριού, συνάντησαν την πεισματική αντίδραση τόσο της «Κιβωτού» όσο και τοπικών παραγόντων.

Επίσης στο πρόσφατο παρελθόν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μια επίμονη προσπάθεια χαρτογράφησης όλων των κλειστών δομών παιδικής προστασίας, είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών. Την πρωτοβουλία των κινήσεων είχε η Θεανώ Φωτίου από τη θέση της αναπλ. υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καταγράφοντας κρίσιμα στοιχεία (αριθμός παιδιών, προσωπικό, οικονομικά στοιχεία). Επιπλέον μια σειρά από νομοθετικές αλλαγές ήρθαν για να ενισχύσουν τη διαφάνεια και τον έλεγχο, όπως και τη σωστή στελέχωση των δημόσιων δομών.

Ωστόσο κάθε πρωτοβουλία, κάθε προσπάθεια και κάθε θετική αλλαγή υπονομεύτηκε και εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Μάλιστα φέτος προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας σχολείου για παιδιά αποκλειστικά από τις κλειστές δομές (Κιβωτός, Κέντρο Παιδικής Προστασίας), αδιαφορώντας για την πιθανή «γκετοποίηση» των παιδιών. Η συμπερίληψη στο σχολείο, η ουσιαστική εποπτεία και η υποστήριξη από εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό θα μπορούσαν να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν παθογένειες και κακοποιητικές συμπεριφορές κάθε είδους. Ειδικά όταν μιλάμε για ευάλωτα και απροστάτευτα παιδιά.

Οι επικοινωνιακές εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των «πρωτοκλασάτων» υπουργών περί… Εθνικών Σχεδίων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των παιδιών, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ευχολόγια και γράμματα κενά.

Χρειαζόμαστε συνολική και οργανωμένη αναδόμηση του πλαισίου. Ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης εστιασμένο στην πρόληψη, στην έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση των περιστατικών, τη νομική προστασία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του παιδιού-θύματος. Τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν, πρέπει να γίνουν γρήγορα με σωστή κοινωνική και επιστημονική προσέγγιση. Ίσως τότε σταματήσουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα όταν τα δραματικά αυτά γεγονότα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το ριζάρι, των κόκκινων αυγών του φτωχού

ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ευχές για το Πάσχα από τον Κώστα Μουτζούρη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου απευθύνει ευχές στους κατοίκους των νησιών μας
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής

Τι αποφάσισε το Δικαστικό Συμβούλιο και ποιους όρους έθεσε - Αντίθετος ο εισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Το βάψιμο αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη και όσα πρέπει να προσέξετε

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων