× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Κρίσιμες εξελίξεις στην Ουκρανία και στο Αιγαίο, ο λαός πρέπει να γνωρίζει»

Συνέντευξη τύπου της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στον πόλεμο και τις Τουρκικές προκλήσεις. Μίλησαν ο Γραμματέας της Τομεακής Κώστας Ρήγας και η βουλευτής Μαρία Κομνηνάκα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/11/2022

«Κρίσιμες εξελίξεις στην Ουκρανία και στο Αιγαίο, ο λαός πρέπει να γνωρίζει»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε τη Δευτέρα το μεσημέρι  η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ  με θέματα που αφορούν την Εθνική άμυνα της χώρας μας σε σχέση με το γενικότερο πλαίσιο που διαμορφώνεται με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που είναι σε εξέλιξη και τις Τουρκικές προκλήσεις και απειλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο της Συνέντευξης τοποθετήθηκαν  ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Κώστας Ρήγας και  η βουλευτής Νομού Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Στην τοποθέτησή του ο Κώστας Ρήγας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα επικίνδυνα σχέδια στο Αιγαίο, σε μια εποχή όπως είπε πολύ δύσκολη για το λαό με την ακρίβεια σε καύσιμα, ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης να γονατίζει τα νοικυκυριά.

«Οι εξελίξεις είναι κρίσιμες, σημείωσε ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής,  και σε ό, τι αφορά την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο που διεξάγουν στην Ουκρανία, σε βάρος του λαού της, η Ρωσία και το ΝΑΤΟ, μα και σε ότι αφορά τις αμφισβητήσεις και τους σχεδιασμούς στο Αιγαίο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Οι κίνδυνοι που πηγάζουν για το λαό και τα νησιά του Αιγαίου από την εμπλοκή της χώρας στους σφοδρούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιπαραθέσεις  είναι μεγάλοι. Το ΚΚΕ έχει χρέος να ενημερώσει τους νησιώτες καθώς τα άλλα κόμματα, σχεδόν συντονισμένα, ή καθησυχάζουν και αποπροσανατολίζουν ή κρύβουν και συγκαλύπτουν τις σοβαρές πλευρές των εξελίξεων και των πραγματικών απειλών».

Το ΚΚΕ, επισήμανε ο κ. Ρήγας  δεν μένει μόνο στην παρουσίαση των  μεγάλων κινδύνων που πηγάζουν  από την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτή η συμμετοχή.

     Και βεβαίως δεν μένουμε  μόνο στις διαπιστώσεις και τις αποκαλύψεις, αλλά δείχνουμε και συζητάμε και το ποιος είναι ο δρόμος για να  αποτρέψει ο λαός τους μεγάλους κινδύνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

      Επίσης το ΚΚΕ ενδιαφέρεται να ενημερώσει και να  συζητήσει και με τους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς του στρατού. Πιστεύουμε ότι και για αυτούς έχει μεγάλη σημασία να γνωρίσουν τις θέσεις του ΚΚΕ για αυτά τα ζητήματα, μα και για εμάς να ακούσουμε τους προβληματισμούς και τις θέσεις τους. Άλλωστε το ΚΚΕ ενδιαφέρεται όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη και για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί και οι οικογένειες τους, που βρίσκονται και ζουν στα νησιά».

Αναφερόμενος ο Κώστας Ρήγας στα αιτήματα για τα οποία παλεύει το ΚΚΕ σημείωσε ότι το πρώτο και σημαντικότερο είναι να σταµατήσει η συµµετοχή της χώρας στον πόλεµο της Ουκρανίας.

«-Να απαιτήσουµε καµιά συµµετοχή εκτός συνόρων Ενόπλων Δυνάµεων και πολεµικού υλικού, σε κάθε ιµπεριαλιστικό πόλεµο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Να αντιπαλέψουµε και να αποτρέψουµε τον επικίνδυνο σχεδιασµό για επιβολή καθεστώτος συνδιαχείρισης στο Αιγαίο.

- Κάθε πατριώτης πρέπει να αγωνιστεί για την προάσπιση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωµάτων, για να µην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες του πολέµου.

-Να µην έχουµε καµιά εµπιστοσύνη σε όσα ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις και τα κόµµατα που υπηρετούν τις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

- Να απαιτήσουµε αποδέσµευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ.

- Να φύγουν οι βάσεις, ορµητήρια πολέµων και στόχοι αντιπάλων.

- Να παλέψουµε για την προστασία της ζωής και των δικαιωµάτων του λαού.

- Να αποµονώσουµε κάθε φασιστική, εθνικιστική - ακροδεξιά φωνή.

Με τον λαό της Τουρκίας έχουµε συµφέρον να αγωνιστούµε µαζί

για καµία αλλαγή των συνόρων - συνθηκών, κατά της συµµετοχής των χωρών µας σε ιµπεριαλιστικούς πολέµους και συµµαχίες».

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα επισήμανε ότι είναι  γνωστή η δράση του ΚΚΕ, για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων και  τις συνθήκες με τις οποίες καλούνται να υπηρετήσουν τη θητεία τους.

Αντίστοιχη δράση ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ αναπτύσσεται  τόσο έξω όσο  και μέσα στη βουλή, για τους ένστολους, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς, με σημαντικές  παρεμβάσεις που αφορούν την απομάκρυνση του αμιάντου από τα στρατόπεδα, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τη μετακίνηση των στρατιωτικών και των φαντάρων, τα ειδικά επιδόματα, τις άδειες μετά την απόκτηση παιδιού, τις υγειονομικές μονάδες κ.λπ.

Αναφερόμενη στον πόλεμο και τις επικίνδυνες καταστάσεις που διαμορφώνονται η Μαρία Κομνηνάκα σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Οι συνθήκες που διανύουμε είναι κρίσιμες και σε συνδυασμό με ορισμένες εξελίξεις από την τυπική έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έως τώρα, εμπνέουν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και απαιτούν εγρήγορση από το λαό μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

-Ο πόλεµος στην Ουκρανία φουντώνει. Η προσάρτηση κατεκτηµένων εδαφών στη Ρωσική Οµοσπονδία και η πολύµορφη στήριξη, ακόµη και µε βαρύ οπλισµό, του ευρωατλαντικού στρατοπέδου προς την αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο του ιµπεριαλιστικού ανταγωνισµού και πολέµου. Πραγµατοποιούνται δολιοφθορές σε κρίσιµες υποδοµές. Απειλούν ακόµα και µε  χρήση πυρηνικών όπλων. Το πρόσφατο περιστατικό βομβαρδισμού των εδαφών της Πολωνίας επιβεβαιώνει το διαρκή κίνδυνο για γενίκευση του πολέμου.

-Η ηγεσία της Τουρκίας συνεχώς κλιµακώνει τη ρητορική σε βάρος της χώρας. Αυξάνει τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από νησιά. Τώρα πια δεν αµφισβητεί µόνο την κυριαρχία σε νησιά που υποτίθεται δεν καλύπτονται από διεθνείς συνθήκες (“γκριζάρισµα”), ούτε µόνο τα κυριαρχικά δικαιώµατα της χώρας (αιγιαλίτιδα ζώνη - ΑΟΖ). Αµφισβητεί επιπλέον την κυριαρχία νησιών συνδέοντάς την µε την “αποστρατιωτικοποίησή” τους! Εργαλειοποιεί κατατρεγµένους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα µειώνονται απαράδεκτα οι αµυντικές δυνατότητες των νησιών µετά από την πρόσφατη απόσυρση των ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 και άλλου σηµαντικού οπλισµού και αποστέλλονται στην Ουκρανία (ήδη συζητιούνται S -300, TOR M-1)! Η απόσυρση αντικειµενικά συσχετίζεται µε την “αποστρατιωτικοποίησή”, ενώ η αποστολή τους βαθαίνει την επικίνδυνη ελληνική εµπλοκή στον πόλεµο της Ουκρανίας.

-Όλες οι µέχρι σήµερα κυβερνήσεις της χώρας µας συµµετέχουν στους πολέµους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ. Στέλνουν στρατό ακόµη και πολύ µακριά, εκτός συνόρων, σε πολεµικές αποστολές σε βάρος άλλων λαών.

-Και οι τρεις μαζί ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ) ψήφισαν τη διεύρυνση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας. Και οι τρεις μαζί ψήφισαν στο ευρωκοινοβούλιο την αποστολή όπλων στο Ζελένσκι. Και οι τρεις μαζί έστρωσαν το έδαφος και υλοποίησαν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας, και τη μετατροπή της σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ».

«Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, σημειώνει η Μαρία Κομνηνάκα,  αποτελούν ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας οι αγώνες και µαζικές κινητοποιήσεις των εργαζοµένων σε πολλές χώρες, ενάντια στον πόλεµο και την εµπλοκή σε αυτόν, ενάντια στους υπέρογκους στρατιωτικούς εξοπλισµούς, ενάντια στις συνέπειες της ενεργειακής φτώχειας και ακρίβειας, ενάντια στην προσπάθεια να φορτωθεί για µια ακόµη φορά στις πλάτες των εργαζοµένων ο λογαριασµός του πολέµου και της πολύπλευρης στήριξης του κεφαλαίου».

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί με ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου του ΚΚΕ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η ενορία του Κάτω Χάλικα στη Μυτιλήνη

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Φωτεινής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βγήκαν οι λαμαρίνες από την προκυμαία Μυτιλήνης

Ο υπεύθυνος του έργου μίλησε στην κάμερα του «Ν» για την εξέλιξη των εργασιών οι οποίες το τελευταίο διάστημα όπως είπε έχουν ομαλοποιηθεί αρκετά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανάσταση με ομπρέλες στη Λέσβο

Μικρή αστάθεια με μπόρες αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο στο νησί ενώ την Κυριακή του Πάσχα μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο καιρός θα κυλήσει χωρίς προβλήματα
ΧΩΡΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή στο Σίγρι

Οι γυναίκες του χωριού τηρώντας το έθιμο των παππούδων τους που ήρθαν πρόσφυγες από το διωγμό του 1922 στολίζουν τον επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης