× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εγκρίθηκε το πλαίσιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ

Έρχονται μεγάλες περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις για την περίοδο 2023 - 2027. Απουσιάζει η στήριξη της νησιωτικής αγροτικής παραγωγής από τον κυβερνητικό σχεδιασμό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/11/2022

Εγκρίθηκε το πλαίσιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ

Σήμερα Δευτέρα 21 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε η έγκριση του πλαισίου εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Ελλάδα από την Ευρωπαική Επιτροπή. Το στρατηγικό σχέδιο, όπως το ονόμασε η Ελληνική κυβέρνηση, εγκρίθηκε με καθυστέρηση δύο περίπου μηνών σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε καταθέσει το στρατηγικό σχέδιο, στην αρμόδια διεύθυνση  της Ε.Ε. το Δεκέμβριο του 2021. Οι κοινοτικές αρχές ζήτησαν να γίνουν εκτεταμένες αλλαγές στο Ελληνικό σχέδιο καθώς δεν ανταποκρίνονταν στις διατάξεις της ΚΑΠ που είχε υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου η Ελληνική κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει στις απαιτούμενες τροποποιήσεις. Έτσι χρειάστηκε να πάει στις Βρυξέλλες κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων με επικεφαλής τον αρμόδιου γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νέα ΚΑΠ θα οδηγήσει σε μεσοσταθμική απώλεια επιδοτήσεων 30 % και σε αρκετές περιπτώσεις οι περικοπές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Βασικό πρόσχημα για τις περικοπές αυτές είναι η αγροτική παραγωγή να γίνει πιο φιλική προς το περιβάλλον. Είναι δε εντυπωσιακό πως ο σχεδιασμός που έχει κάνει η Ελληνική κυβέρνηση δεν προβλέπει κανένα μέτρο στήριξης της νησιωτικής αγροτικής παραγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεργαντάς,  κινείται σε άλλο κλίμα και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η έγκριση του Στρατηγικού μας Σχεδίου σηματοδοτεί μια νέα περίοδο σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών για τον πρωτογενή μας τομέα και τις αγροτικές μας περιοχές, δεδομένων των σοβαρών και μεγάλων προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Μέσα από τον εθνικό στρατηγικό μας σχεδιασμό επιδιώκουμε την ενσωμάτωση με ισορροπημένο τρόπο των στόχων της νέας ΚΑΠ για οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία, και μάλιστα για πρώτη φορά μέσα από μια ενιαία προσέγγιση, η οποία προβλέπει την από κοινού συνεισφορά των δύο Πυλώνων της, τόσο του Πυλώνα Ι των άμεσων ενισχύσεων, όσο και τον Πυλώνα ΙΙ των επενδύσεων, στην επίτευξη συγκεκριμένων προτεραιοτήτων με μετρήσιμα αποτελέσματα».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου

Μέτρια αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την ελαιοκομική περίοδο 2024 - 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξησε τις εξαγωγές τυριών η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Μικρή αύξηση της παραγωγής αναμένεται για το 2024, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την αγροτική οικονομία της Ε.Ε.
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παραγωγή ελαιολάδου με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Καινοτόμο πρόγραμμα παραγωγής ελαιολάδου από εκπυρηνωμένη ελιά πριν την έκθλιψη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην έκθεση ακινήτων οι μεσίτες της Λέσβου

Με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών- Νωρίτερα ο Σύλλογος Μεσιτών κάνει εκδήλωση και υπογράφει για τη δημιουργία νέας πανελλήνιας ομοσπονδίας του κλάδου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βάνδαλοι έβαλαν στόχο τα νέα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Μελανό σημείο της μεγάλης απήχησης των νέων εγκαταστάσεων από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας τους είναι οι ζημιές που προκάλεσαν άγνωστα άτομα πέντε φορές στον εξοπλισμό των λουτρών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Υποχρεωτική η δήλωση απασχόλησης για κάθε συνταξιούχο με αγροτικό εισόδημα

Στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 80.000 συνταξιούχοι που εργάζονται
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελίες εργασίας για το κέντρο «The Beauty House»

Αναζητούνται έμπιστοι συνεργάτες με όρεξη στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πλέκοντας ξερολιθιές – κεντώντας λιθόστρωτα»

Βιωματικό εργαστήριο με Δωρεάν Συμμετοχή στις 25 &26 Μαΐου , στην Ανεμώτια Λέσβου από την ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανοιξε ανανεωμένο το Hola στα Βατερά

Με αφορμή την επένδυσή του, στον τόπο καταγωγής του ο υποψήφιος Διδάκτορας, Στέφανος Καραβίδας μιλά στο «Ν» για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ