× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα απολιθώματα ερμηνεύουν τις κλιματικές αλλαγές

Μεγάλη έκθεση απολιθωμάτων – προβολή της Λέσβου στο νέο Κέντρο Ενημέρωσης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Karawanken/Karavanke στα σύνορα Αυστρίας με Σλοβενία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/12/2022

Τα απολιθώματα ερμηνεύουν τις κλιματικές αλλαγές

Το απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου και τα ευρήματα που βλέπουν το φως μέσα από τις συστηματικές ανασκαφές και τη μελέτη των απολιθωμάτων της χλωρίδας και της πανίδας ους αποτελούν δείκτες των κλιματικών αλλαγών του παρελθόντος. Και έχουν ιδιαίτερη σημασία σήμερα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την κλιματική αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό τόνισε σήμερα Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, αργά το απόγευμα ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου εγκαινιάζοντας τη μεγάλη έκθεση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» στην Αυστρία, στο νέο Κέντρο Ενημέρωσης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Karawanken/Karavanke στα σύνορα Αυστρίας με Σλοβενία.

Η πρωτότυπη έκθεση «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» δομείται με κεντρικά εκθέματα απολιθωμένους κορμούς σεκόιας, πεύκων, βαλανιδιάς και κανελόδενδρων από το  απολιθωμένο δάσος Λέσβου. Οι σεκόιες είναι τα μεγαλύτερα δένδρα που έζησαν στη γη και αποτελούν δείκτες ηπειρωτικού κλίματος που επικρατούσε στην Αιγηίδα χέρσο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Στη Λέσβο από τις ανασκαφές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους έχουν έρθει στο φως εντυπωσιακά ευρήματα απολιθωμένων δέντρων σεκόιας, τα οποία αποτελούν μοναδικά στοιχεία του κλίματος την εποχή εκείνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικότατα και εντυπωσιακά απολιθώματα από τις πρόσφατες ανασκαφές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθώς και πληροφορίες για το δεινοθήριο της Λέσβου και τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους.

Στόχος της έκθεσης  είναι η γνωριμία του κοινού με τα μοναδικής επιστημονικής αξίας απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που αποτελούν δείκτες των κλιματικών αλλαγών του παρελθόντος.

«Το αρχείο των απολιθωμάτων που αποκαλύπτεται στη Λέσβο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την κατανόηση των μεγάλων κλιματικών μεταβολών που έλαβαν χώρα  αλλά και των επιπτώσεών τους στα οικοσυστήματα που τεκμηριώνονται από την παρουσία συγκεκριμένων ειδών που έχουν εξαφανισθεί ή δεν εμφανίζονται πλέον στον Ελληνικό και τον ευρύτερο Μεσογειακό χώρο» τόνισε ο κ. Ζούρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση περιλαμβάνει τέσσερις κύριες ενότητες, οι οποίες επικεντρώνονται στο Απολιθωμένο Δάσος και τα στοιχεία που μας παρέχει για την κλιματική αλλαγή. Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην κλιματική αλλαγή και τη σχέση της με το γεωλογικό χρόνο.  Η δεύτερη μεγάλη ενότητα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στο Απολιθωμένο Δάσος και τα φυτικά απολιθώματα που έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια.  Η τρίτη ενότητα της ενότητα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στο Δεινοθήριο της Λέσβου και τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους. Η τέταρτη ενότητα είναι αφιερωμένη στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO τονίζοντας τις δράσεις του τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του διασυνοριακού Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Karawanken/Karavanke της Αυστρίας και της Σλοβενίας. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν 14 Δήμαρχοι όλων των δήμων της περιοχής του Γεωπάρκου, εκπρόσωποι των Οργανισμών Προστασίας Περιβάλλοντος της Αυστρίας και της Σλοβενίας, εκπρόσωποι της τοπικής κυβέρνησης της Καρίνθιας, εκπρόσωποι  των Γεωλογικών Ινστιτούτων της Αυστρίας και της Σλοβενίας, πολλοί εκπρόσωποι συνεργαζόμενων φορέων και πλήθος κόσμου, οι οποίοι εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για την παρουσίαση της έκθεσης και τα μοναδικά εκθέματα του Απολιθωμένου Δάσους που παρουσιάζονται στο αυστριακό κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο Γεωπάρκων Λέσβου και Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Karawanken/Karavanke στα πλαίσια του οποίου θα πραγματοποιηθούν ανταλλαγές πολιτιστικών εκδηλώσεων, επισκέψεις σχολείων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, και κοινές δράσεις προώθησης και προβολής της γεωλογικης κληρονομιάς των δύο περιοχών.

 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσιάσθηκε το βιβλίο «Ο κόσμος καίγεται»

Από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ και τις εκδόσεις Τόπος έγινε η παρουσίαση του βιβλίου των Πέτρου Κόκκαλη και Ξενοφώντα Κοντιάδη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος η ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες

Και η νεολαία και ο λαός, μπορεί να αξιοποιήσει κάθε κάλπη για να δοθεί συνέχεια στον αγώνα, που αποκρούει την πολιτική που υπερασπίζεται τους λίγους σε βάρος των πολλών» τόνισε η βουλευτής του κόμματος Αφροδίτη Κτενά στην ομιλία της στην εκδήλωση του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μπακογιάννης και Κοσιώνη στην Αγιάσο

Δοκίμασαν λουκουμάδες στο κατάστημα της πρώην Προέδρου του χωριού Διαμάντως Ρουγκέλλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης... ξανά στο Κιόσκι Μυτιλήνης

Άπαντες παρόντες στην πλατεία Ελευθερίας, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του νεκρού Διοικητή του Τάγματος των Λεσβίων στρατιωτών, στην πολύνεκρη Μάχη του Σκρά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν πάει άλλο με αυτή την Ευρώπη»

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά μιλά στο «Ν» για τις ευρωεκλογές, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επίσκεψη Μουτζούρη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

Ενημερώθηκε για εκπαιδευτικά θέματα του νομού ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καθυστέρησαν πάρκο της Επάνω Σκάλας και πάρκο αναψυχής»

Υπέγραψε ο Μουτζούρης την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστή η Ζωοδόχου Πηγής τη Δευτέρα

Λόγω επισκευής βλάβης από τη ΔΕΥΑΛ