× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δεύτερη έφοδος στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου και στο επίκεντρο η Καϊλή

Καταιγιστικές για τέταρτο 24ωρο οι εξελίξεις γύρω απ' το σκάνδαλο που συγκλονίζει την Ε.Ε. και σχετίζεται με λόμπι του Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/12/2022

Δεύτερη έφοδος στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου και στο επίκεντρο η Καϊλή

Καταιγιστικές είναι για τέταρτο 24ωρο οι εξελίξεις γύρω απ' το σκάνδαλο που συγκλονίζει την Ε.Ε. και σχετίζεται με λόμπι του Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο, με την Εύα Καϊλή να είναι μέχρι τώρα το πιο τρανταχτό εμπλεκόμενο όνομα.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι οι αστυνομικές αρχές στις Βρυξέλλες πραγματοποιούν δεύτερη έφοδο στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις βελγικές ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές.

Σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση της oμοσπονδιακής εισαγγελίας των Βρυξελλών, η Εύα Καϊλή και οι άλλοι τρεις προσωρινά κρατούμενοι για το σκάνδαλο θα παρουσιαστούν την Τετάρτη ενώπιον του προδικαστικού τμήματος.

Στην ανακοίνωση της εισαγγελίας αναφέρεται ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Σύμφωνα με βελγικά δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, όλα δείχνουν πως πρόκειται για τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοικία της κ. Καϊλή, στην κατοχή του πατέρα της, αλλά και ενός ακόμα υπόπτου, του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντζέρι.

Μεταξύ των ονομάτων που φαίνεται να απασχολούν τη δικαιοσύνη, σύμφωνα με πληροφορίες των Le Soir και Knack, αναφέρεται αυτό της Μαρία Αρένα, Βελγίδας ευρωβουλευτή (S&D), που στο παρελθόν μοιράστηκε με τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα τον χρόνο εργασίας του GM, κοινοβουλευτικού βοηθού, το γραφείο του οποίου σφραγίστηκε την Παρασκευή. Στο Twitter, η Μαρία Αρένα ανακοίνωσε την προσωρινή αποχώρησή της από την προεδρία της υποεπιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Αυτό μέχρι να ξεκαθαρίσουν όλα».

Η ανακοίνωση της εισαγγελίας
Σε μια υπόθεση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, με επικεφαλής ανακριτή στις Βρυξέλλες, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τέσσερις και πλέον μήνες για διαφθορά, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και εγκληματική οργάνωση, νέες έρευνες πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Δευτέρα, το απόγευμα.

Από την Παρασκευή, με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ηλεκτρονικές πηγές δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων έχουν «παγώσει» για να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων που είναι απαραίτητα για την έρευνα. Ο σκοπός της σημερινής αναζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν να κατασχέσει αυτά τα δεδομένα.

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν επίσης διάφορες έρευνες στην Ιταλία.

Αυτή η έρευνα κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της Eurojust.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 έρευνες, συμπεριλαμβανομένων 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και αυτή στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι νομικές διατάξεις για έρευνες σε σπίτια βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποικίλλουν ανάλογα με την εθνικότητα και την τοποθεσία τους. Με συγκεκριμένους όρους, σε περίπτωση που η έρευνα διεξήχθη από το Βέλγιο σε έναν Βέλγο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να εφαρμοστούν οι βελγικοί κανόνες ασυλίας που χορηγούνται στους Βέλγους βουλευτές. Για να διεξαχθεί έρευνα σε Βέλγο ευρωβουλευτή, το βελγικό σύνταγμα απαιτεί εντολή από τον πρώτο πρόεδρο του εφετείου κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου ανακριτή και παρουσία του προέδρου της ενδιαφερόμενης συνέλευσης (στην περίπτωση αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Και οι δύο προϋποθέσεις λοιπόν πληρούνταν αυτό το Σαββατοκύριακο. Όλα αυτά έγιναν με άριστη συνεργασία και με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του κοινοβουλίου επισημαίνει η ανακοίνωση.

Σημειωτέον ότι η ύπαρξη αδικήματος «επ'αυτοφώρω» καθιστά επίσης δυνατόν το να ενεργούν, και ιδίως για τη διεξαγωγή ερευνών, ακόμη και σε περίπτωση βουλευτικής ασυλίας.

Κινητοποίηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δεσμεύτηκε σήμερα το απόγευμα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας να ξεκινήσει εσωτερική έρευνα.

«Θα ανταποκριθούμε σε αυτή τη δοκιμασία κατά μέτωπο, δεν θα υπάρξει ατιμωρησία», είπε η Μέτσολα ανοίγοντας τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. «Είμαστε Ευρωπαίοι, προτιμάμε να κρυώνουμε, παρά να μας πληρώνουν» είπε η Ιταλίδα πρόεδρος του ΕΚ. Η ίδια ενώ σημείωσε πως υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας, έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του προεδρείου για να κινήσει τη διαδικασία - παύση της θητείας της κ. Καϊλή ως αντιπροέδρου της Ευρωβουλής.

Η Μέτσολα τόνισε ότι οι κακοήθεις δράστες έχουν χρησιμοποιήσει ΜΚΟ, βουλευτές, βοηθούς, και άλλους ως Δούρειους Ίππους, ενώ συμπλήρωσε πως οι υπηρεσίες του ΕΚ έχουν συνεργαστεί πολύ στενά και συντονισμένα με τις αρχές.

Μια απ' τις σημαντικότερες εξελίξεις που σημειώθηκαν σήμερα είναι πως η Ολομέλεια του ΕΚ αποφάσισε την αναπομπή στην Επιτροπή LIBE του θέματος της συμφωνίας με το Κατάρ για τις βίζες.

Σε μια άλλη σημαντική εξέλιξη, το Ευρωκοινοβούλιο με ευρεία πλειοψηφία ψήφισε την πρόταση που κατέθεσε η επικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (LEFT) να γίνει συζήτηση για σύσταση επιτροπής με θέμα τη θωράκιση των θεσμικών οργάνων απ' τις προσπάθειες διαφθοράς. Η συζήτηση θα γίνει την Τρίτη το απόγευμα.

Η Μανόν Ομπρί, επικεφαλής της LEFT υπενθύμισε ότι και ο Γάλλος πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είναι υπόλογος για υπόθεση συναλλαγής με το Κατάρ και ζήτησε η έρευνα να επεκταθεί στον Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Κομισιόν.

Διαγραφή της Καϊλή από τους Σοσιαλιστές με άμεση ισχύ

Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή διαγράφηκε από την ομάδα των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: μια απόφαση με άμεση ισχύ.

Η ομάδα S&D επικαλέστηκε το άρθρο 21 του κοινοβουλευτικού κανονισμού, το οποίο καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους μπορούν να απομακρυνθούν τα ανώτερα μέλη του Κοινοβουλίου.

Επιπλέον, κάθε ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών που έχει κοινοβουλευτικούς βοηθούς υπό έρευνα, θα πρέπει «να παραιτηθεί από κάθε θέση ευθύνης και να απέχει από οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανέφερε η ευρωομάδα.

Το S&D ζήτησε επίσης να διεξαχθεί επείγουσα συζήτηση στην ολομέλεια αυτή την εβδομάδα για τη «διαφθορά από τις χώρες του Κόλπου» και πρότεινε τη σύσταση κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για ξένες παρεμβάσεις.

Προσπάθεια λόμπινγκ απ' την Καϊλη κατήγγειλε Κύπριος ευρωβουλευτής

Εν μέσω όλων αυτών των εξελίξεων ο Κύπριος ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς κατήγγειλε σήμερα στο SigmaLive ότι η Εύα Καϊλή τον είχε προσεγγίσει προκειμένου να περάσει τροπολογίες που αφορούσαν το Κατάρ.

«Αυτό συμβαίνει μεταξύ συναδέλφων. Όταν είδα τις τροπολογίες και αφορούσαν το Κατάρ, μπήκαν ψύλλοι στα αυτά μου και πήρα τηλέφωνο τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών τον κ. Κορνηλίου και του είπε ότι σαν Κύπρος δεν πρέπει να ασχοληθούμε», ανέφερε.

«Δεν ξέρω αν οι τροπολογίες πέρασαν, ούτε αν άλλος συνάδελφος τις κατέθεσε» πρόσθεσε ο κ. Φουρλάς.

Συνεργασία με τις ιταλικές αρχές και έφοδος σε σπίτια του Παντζέρι

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου υπέβαλε αίτημα για δικαστική συνεργασία με την Ιταλία μέσω της Eurojust, της υπηρεσίας της Ε.Ε. που είναι αρμόδια για τη συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Οι βελγικές αρχές δεν έχουν υποβάλει άλλο αίτημα προς το παρόν, είπε ο εκπρόσωπος, υποδεικνύοντας ότι η συνεργασία για την υπόθεση αυτή τη στιγμή περιορίζεται στο Βέλγιο και την Ιταλία.

Έρευνες πραγματοποιήθηκαν σήμερα και στην Ιταλία, στο Μιλάνο και στο Καλούσκο Ντ' Άντα, στην επαρχία του Μπέργκαμο, εναντίον του Αντόνιο Παντζέρι. Οι νέες έρευνες οδήγησαν στην κατάσχεση ηλεκτρονικών μέσων και εγγράφων, καθώς και στο χρηματικό ποσό των 17.000 ευρώ σε μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι στην επαρχία του Μπέργκαμο.

Αναφορικά με τη Μαρία Ντολόρες Κολεόνι, σύζυγο του Παντζέρι, και τη Σίλβια Παντζέρι, κόρη του πρώην ευρωβουλευτή, «δεν φαίνεται να υπάρχουν εμπόδια για την έκδοσή τους» στο Βέλγιο, κατά τη δικαστή του εφετείου της Μπρέσκια, Άννα Ντάλα Λίμπερα. Οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν την Παρασκευή στο σπίτι τους στο Μπέργκαμο και τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό. Οι δυο τους κατηγορούνται για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για πράξεις που διαπράχθηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2021 και 8 Δεκεμβρίου 2022.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ικανοποίηση Μουτζούρη για βίζα, αλλά θέλει και μείωση των ροών

Σε καλό κλίμα έγινε η πρώτη συνάντηση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη
ΕΛΛΑΔΑ

Ποιος είναι ο 18χρονος που ομολόγησε ότι έριξε φωτοβολίδα στον αστυνομικό

Τι είπε ο καθ' ομολογίαν δράστης στην πρώτη κατάθεσή του για τα επεισόδια στο Ρέντη
ΕΛΛΑΔΑ

Στα χέρια της ΕΛΑΣ ύποπτος για τον σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού

Σύμφωνα με πληροφορίες το άτομο αυτό ομολόγησε την πράξη του.
ΕΛΛΑΔΑ

«Γιατί δεν έκαναν κάτι όσοι είπαν ότι άκουγαν τακτικά καυγάδες;»

Ξεσπά η αδελφή της 43χρονης που δολοφονήθηκε στη Σαλαμίνα
ΕΛΛΑΔΑ

Ατυπο καθεστώς τρομοκρατίας φοβούνται οι δημοσιογραφικές ενώσεις

Ζητούν η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων αναστολής των επιβαλλόμενων ποινών, που προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, να μην ισχύσει για τους δημοσιογράφους
ΕΛΛΑΔΑ

Φοροκαταιγίδα με πέντε παρεμβάσεις

Το ποσό των τριών δις ευρώ εκτιμά η κυβέρνηση πως θα εισπράξει με την εφαρμογή μιας σειράς φορολογικών παρεμβάσεων
ΕΛΛΑΔΑ

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στον πρωτογενή τομέα

Οι δύο χώρες εκφράζουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα των αγροτικών καλλιεργειών, να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση πλημμυρών και της ξηρασίας
ΕΛΛΑΔΑ

«Είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση που φιλοδοξεί να ξανακυβερνήσει»

Τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Καταπέλτης» η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τους νέους Ποινικούς Κώδικες

Με αδιάσειστα επιστημονικά κριτήρια, στην τοποθέτηση της για τους νέους Κώδικες η μειοψηφία της ΕνΔΕ, κάνει λόγο για «επιστημονική ένδεια»
ΕΛΛΑΔΑ

Προστατέψτε τους δημοσιογράφους από τις αγωγές slapp

Επιστολή ΠΟΕΣΥ και Ενώσεων Συντακτών σε Φλωρίδη και Γαλαμάτη
ΕΛΛΑΔΑ

Δίνουν αίμα για αστυνομικό θύμα οπαδικής βίας

Ανακοίνωση της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής Πειραιώς και Νήσων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ικανοποίηση Μουτζούρη για τη βίζα εξπρές στα νησιά

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συμφωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν που αφορά το θέμα της βίζας εφτά ημερών