× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κρατικός προϋπολογισμός 2023: Ούτε καν μια από τα ίδια...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*

Δημοσίευση 17/12/2022

Κρατικός προϋπολογισμός 2023: Ούτε καν μια από τα ίδια...

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023. Έναν προϋπολογισμό που μας λέει ξεκάθαρα τι μας περιμένει την επόμενη χρονιά. Για να μην έχουμε, δε, απορίες μας το ξεκαθαρίζει εξ αρχής: '' Το 2023 ο δημοσιονομικός σχεδιασμός αναμένεται να κινηθεί σε συγκριτικά στενότερα περιθώρια έναντι της μεγάλης δημοσιονομικής επέκτασης που ακολουθήθηκε για τις κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας την περίοδο 2020 - 2022 ''αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με μια φράση τα είπαν όλα. Ότι, δηλαδή, τη περίοδο 2020 - 2022 φάγαμε με '' χρυσά κουτάλια '' και ότι το 2023 πρέπει να σφίξουμε το ζωνάρι - κι άλλο, ναι κι άλλο...- διότι '' ο δημοσιονομικός σχεδιασμός θα κινηθεί σε στενότερα περιθώρια ''.Χωρίς, δε, να μπούμε σε λεπτομέρειες, και εντελώς ενδεικτικά, ιδού τι εννοεί ο '' ποιητής ''.

  •  Το σύνολο των φόρων και των χαρατσιών που θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά ανέρχεται στα 56,7 δις ευρώ, αυξημένα κατά 2 δις από τα περυσινά, ενώ διατηρείται η βαθιά αντιλαϊκή αναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων.
  • Παγώνουν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που σε συνθήκες έκρηξης του πληθωρισμού σημαίνει απώλειες για μια ακόμα χρονιά.
  •  Παγώνουν οι δαπάνες για την Υγεία, παρά τα τεράστια προβλήματα που καταγράφονται στην ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα και στα υπό κατάρρευση νοσοκομεία αλλά και για την Παιδεία.
  •  Οι δαπάνες για τις συντάξεις, που εμφανίζονται αυξημένες, στην πραγματικότητα είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες και τις απώλειες που είχαν οι συνταξιούχοι τα προηγούμενα χρόνια , ιδιαίτερα, μάλιστα, με τα άλματα του πληθωρισμού που θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά.
  • Μειώνονται οι δαπάνες για τα οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα ΑμεΑ, στεγαστικά, κλπ.
  • Οι περιβόητες εξαγγελίες για τη δήθεν '' ανακούφιση '' του λαού είναι περίπου 4 - 5 δις όλα κι όλα, σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις λαϊκές ανάγκες, αλλά και μέρος αυτών θα χρηματοδοτήσει την προστασία των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.
  •  Στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων πάνε συνολικά 15,3 δις για την '' πράσινη και ψηφιακή μετάβαση '' που κι αυτά θα βγουν από τη τσέπη του λαού.

Αυτά έχει σκοπό να κάνει η κυβέρνηση , για μια ακόμα χρονιά στις πλάτες μας. Όμως αν θα τα κάνει, και πόσα απ' αυτά θα κάνει, είναι και στο δικό μας χέρι..Είναι και στο δικό μας χέρι να μη δεχτούμε , για μια ακόμα φορά να πληρώσουμε εμείς το '' μάρμαρο ''.Τελικά είναι στο δικό μας χέρι μας να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές που γεννούν τέτοιους προϋπολογισμούς.

*Ο Παναγιώτης Κλαδίτης είναι πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*