× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μια Κυριακή «ολοκάστανη» στην Αγιάσο με εκατοντάδες επισκέπτες!

Και το «Αναγνωστήριο» ετοιμάζεται να πει τα κάλαντα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 4/11/2019

Μια Κυριακή «ολοκάστανη» στην Αγιάσο με εκατοντάδες επισκέπτες!

Εκατοντάδες επισκέπτες, περισσότεροι από ποτέ, όπως λένε οι διοργανωτές επισκέφτηκαν φέτος τη Γιορτή του Κάστανου στην Αγιάσο, ένας θεσμός που συνεχίζεται για 16 χρόνια! Οι επισκέπτες, ντόπιοι από όλη τη Λέσβο, αλλά και πολλοί από την Τουρκία πήγαιναν από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ.

Παράλληλα με την γιορτή του κάστανου στην Αγιάσο λειτούργησε έκθεση Λεσβιακών προϊόντων. Στην έκθεση των τοπικών προϊόντων υπήρχαν προϊόντα όπως λάδι, μέλι, βότανα, σαπούνια, ροδέλαια, ζυμαρικά, λικέρ, τσικουδιά κτλ. Συντονίστρια της έκθεσης που διοργανώθηκε από την Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου με την βοήθεια της ΚΟΙΝΣΕΠ Μοδούσα ήταν η Δήμητρα Σουσαμλή. «Ήταν η πρώτη σκέψη μας να γίνει αυτή η γιορτή, μια που τα Λεσβιακά προϊόντα είναι άριστα και παντελώς άγνωστα. Πρέπει λοιπόν να γίνουν γνωστά στους Λέσβιους για να μας υποστηρίξουν, αλλά και μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα» τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Σουσαμλή.

Δείτε τι δήλωσαν όλοι οι συμμετέχοντες: 

 

Ο Χ. Αθανασίου

«Δεν έχω ξαναδεί τόσο κόσμο» δήλωσε στο «Ν», ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ και Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου που πηγαίνει κάθε χρόνο στη γιορτή του Κάστανου. Παράλληλα ανέφερε ότι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκθειάζει θεσμούς σαν αυτόν, ενώ αναφέρθηκε στις ενέργειές του για τη διάσωση του καστανιώνα της Αγιάσου.

Στα Κάλαντα!!

Ο πρόεδρος του «Αναγνωστηρίου», Κλεάνθης Κορομηλάς αναφέρθηκε στον «καημό» του Αναγνωστηρίου: «Ο στόχος μας είναι να το σηκώσουμε και να έχουμε στέγη». Ο κ. Αθανασίου πάντως είπε ότι θα το στηρίξει το αίτημα η κυβέρνηση για τον πλούτο και την παράδοση και την πολιτιστική αξία του Αναγνωστηρίου. «Ακτινοβολεί σε όλη την Ελλάδα το Αναγνωστήριο» ανέφερε σε δήλωση στήριξης ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης. «Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη γιορτή του Κάστανου» πρόσθεσε.

Μάλιστα ο κ. Κορομηλάς ενημέρωσε ότι το Αναγνωστήριο θα πει τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ και ο συντοπίτης μας υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής έχει καλέσει το Αναγνωστήριο να παίξει στο Πεντάγωνο και στη Λέσχη Αξιωματικών.

Δείτε τις δηλώσεις τους: 

 Από το 2004

Η Γιορτή του Κάστανου ξεκίνησε το 2004 και οργανώνεται συνεχώς μέχρι σήμερα (μέχρι σήμερα έχουν γίνει 16 Γιορτές), το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη. Γνωρίζει τεράστια επιτυχία και έχει γίνει ο μεγαλύτερος φθινοπωρινός θεσμός στη Λέσβο, με θιασώτες και από άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά και από την Τουρκία.

Και η Έκθεση

Στη 16η Γιορτή Κάστανου οι περιηγητές είδαν και την Έκθεση «Νησιωτικότητα, σπουδή σε έναν τόπο (απόσπασμα από το Masterclass Εικαστικών τεχνών του Νήσων Περίπλους 2015) στο προαύλιο του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αγιάσου. «Η επιτυχία στο σχεδιασμό ενός προγράμματος, μιας δράσης φαίνεται όταν δεν ξεχνιέται στο χρόνο, όταν τα αποτελέσματά της είναι ακόμη ζωντανά, και έχουν επιπτώσεις στον τόπο...» σχολίασε ο διευθυντής της ΕΤΑΛ, Τάσος Περιμένης.

«Εικαστική Άνοιξη της Νησιωτικής Ελλάδας στη Λέσβο» είχε ονομάσει η ΕΤΑΛ τις δράσεις πολιτισμού του Δικτύου Αναπτυξιακών Εταιρειών της Νησιωτικής Ελλάδας «Νήσων Περίπλους» στη Λέσβο.

Τέσσερα χρόνια μετά, ένα μέρος από τα έργα των 14 καλλιτεχνών (μαζί και του δασκάλου Γ. Ζιώγα) επανεκτέθηκαν στην Αγιάσο, στο προαύλιο του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αγιάσου στο πλαίσιο της Γιορτής Κάστανου, μιας εκδήλωσης που ξεκίνησε από δράσεις της ΕΤΑΛ μέσω των προγραμμάτων εμψύχωσης EQUAL 2003, και τη χρηματοδότηση από το LEADER 2004-2006 και συνεχίζει.

Δείτε τις φωτογραφίες:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ