× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ό,τι και να κάνετε, είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός του κ. Μητσοτάκη»

O βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/12/2022

«Ό,τι και να κάνετε, είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός του κ. Μητσοτάκη»

Ομιλία στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2023 πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς. Αρχικά υπενθύμισε την περσινή συγκυρία κατάθεσης του Προϋπολογισμού, με κατάρρευση της δημόσιας υγείας με εκατόμβες νεκρών. Σήμερα η Ελλάδα είναι στη 15η θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε αριθμό νεκρών αναλογικά με τον πληθυσμό, σε χειρότερη θέση από όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου, περιλαμβανομένης της Νότιας Ευρώπης, και στο ίδιο επίπεδο με φτωχές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου αναφέρθηκε στα απελπιστικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας που τη διαφοροποιούν από την υπόλοιπη Ευρώπη: Ο πληθωρισμός καλπάζει, ακόμα και συγκρινόμενος με τις αυξημένες τιμές ένα χρόνο πριν, το κόστος διαβίωσης, στέγασης, θέρμανσης, ενέργειας, καυσίμων συνιστά πανευρωπαϊκό ρεκόρ, οφειλόμενο όχι στον πόλεμο, αλλά στην απροθυμία της κυβέρνησης να ελέγξει τα καρτέλ του μεγαλεμπορίου και της ενέργειας, να βάλει πλαφόν και να περιορίσει, αντί να επιδοτεί, την αισχροκέρδεια.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών, υπογράμμισε ο Γ. Μπουρνούς, είναι η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να έχει μειωθεί έως και 40%, όταν οι πολίτες μειώνουν ακόμα και τις δαπάνες για βασικά είδη διατροφής, γεγονός που φέρνει με τη σειρά του ύφεση και μείωση δημοσίων εσόδων, την ώρα μάλιστα που με τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση «θα έχουμε μαζική αναδιανομή ακινήτων υπέρ των Πάτσηδων» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Μπουρνούς επισήμανε πως ο λόγος που στη χώρα μας βιώνουμε σφοδρότερα και πιο επώδυνα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, είναι ο καθοριστικός ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίο εξάλλου οφείλεται και η κατάρρευση του κύρους της χώρας που προοιωνίζεται και αρνητικές εξελίξεις στη ροή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Γ. Μπουρνούς στηλίτευσε τα τριάμισι χαμένα χρόνια υπανάπτυξης για τον Νομό Λέσβου και το Βόρειο Αιγαίο. Τόνισε ιδιαίτερα την απελπιστική κατάσταση των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων της περιοχής, που έχουν αφεθεί να αντιμετωπίζουν μόνοι τους την εκτόξευση του κόστους παραγωγής κατά 23%, τη διατήρηση του ΦΠΑ στο 24% στη Λήμνο παρά τη δυνατότητα που έχει δώσει πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση για άμεση μείωσή του σε όλα τα νησιά, αλλά και την προσβλητική ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου με την Αθήνα.

«Aντί για στήριξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου, η κυβέρνηση», ανέφερε ο Βουλευτής Λέσβου, «βρήκε χρήματα μόνο για φαραωνικές υπερδομές προσφύγων και μεταναστών στη Βάστρια της Λέσβου και στα άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, για να κερδίζουν εργολάβοι-συγγενείς υπουργών και εταιρίες-σύμβουλοι του Υπουργού Μετανάστευσης».

Προκειμένου ο κόσμος της πρωτογενούς παραγωγής να κρατηθεί στη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο, τόνισε ο Γ. Μπουρνούς, θα χρειαστούν μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, όπως η απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, αύξηση του αφορολόγητου και προστασία των περιουσιών τους από τα funds. Θα απαιτηθεί η ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των νησιών στα κονδύλια ενός νέου σχεδιασμού του Ταμείου Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτεί μικρά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενεργειακές αναβαθμίσεις για μικρές επιχειρήσεις και αγρότες και καινοτόμες προσπάθειες.
Αναφερόμενος μάλιστα στο Μεταφορικό Ισοδύναμο και στην υπονόμευση και απαξίωσή του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Γ. Μπουρνούς ανέφερε πως πρέπει να μετατραπεί σε καθολικό αντιστάθμισμα του κόστους της νησιωτικότητας για κάθε επιχείρηση και επαγγελματία.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου αναφέρθηκε στις συνθήκες θεσμικής κατάρρευσης και δημοκρατικής εκτροπής που επικρατούν στις μέρες μας, όταν μια εγκληματική οργάνωση στην κορυφή του κράτους υποβάλει τη δημόσια ζωή σε ασφυκτικό έλεγχο. «Δεν υπάρχει χώρα της δημοκρατικής Ευρώπης που δεν θα είχε πάει σπίτι του ο κ. Μητσοτάκης, το γνωρίζετε όλοι αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Μπουρνούς, για να κλείσει λέγοντας πως «ό,τι και να κάνετε, είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός του κ. Μητσοτάκη. Έρχεται η ώρα που θα ανασάνει η δημοκρατία στην πατρίδα μας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ως πότε θα μείνει η Μυτιλήνη χωρίς κολυμβητήριο;

Καμία εξέλιξη έως αυτή τη στιγμή για την χρηματοδότηση του έργου η οποία περιορίστηκε σημαντικά από το Υπουργείο μετά την πρώτη δημοπράτηση του έργου. Δεν προχωρά η διαδικασία χωρίς ολόκληρο το ποσό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος