× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιορτινές φιλανθρωπίες με ρύζια και μακαρόνια

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μοίρασε τρόφιμα αξίας μόλις 14,70 ευρώ στους οικονομικά ευάλωτους πολίτες της Λέσβου. Η σακούλα δεν περιλάμβανε ούτε τυρί, ούτε κρέας, ούτε λάδι

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 19/12/2022

Γιορτινές φιλανθρωπίες με ρύζια και μακαρόνια

Φιλανθρωπίες για γέλια και για κλάματα στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέσα από το Κοινωνικό της Παντοπωλείο μοίρασε σε οικονομικά ευάλωτους πολίτες, στο νησί της Λέσβου,  τρόφιμα αξίας 14,70 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διανομές πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε  και 1.000 περίπου δικαιούχοι κλήθηκαν από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και τις 13 δημοτικές ενότητες της Λέσβου, να παραλάβουν  από τις εγκαταστάσεις του Δημόσιου ΚΤΕΟ στη Λάρσο μία σακούλα με 2 πακέτα ρύζι, 2 πακέτα, μακαρόνια, 2 πακέτα ζάχαρη, 2 πακέτα φασόλια, 2 πακέτα φακές, 2 πακέτα αλεύρι και 2 κουτιά γάλα εβαπορέ. Στη σακούλα δεν περιλαμβάνονταν φυσικά ούτε μια σταγόνα λάδι για να μαγειρέψουν οι άνθρωποι τις γιορτές, ούτε ένα γραμμάριο τυρί ή κρέας ή κάποιο άλλο βασικό αγαθό για το γιορτινό τραπέζι. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι πολιτικοί προϊστάμενοί της προφανώς θεωρούν ότι οι 1.000 αυτοί συμπολίτες μας ανάμεσά τους και οικογένειες με παιδιά, θα κάνουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με φασόλια, μακαρόνια και αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Τις προηγούμενες ημέρες, επικοινώνησαν με το «Ν» δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι εξέφρασαν το παράπονο και την απογοήτευσή τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κατέβηκαν στη Μυτιλήνη από τα χωριά με το λεωφορείο για να παραλάβουν τα τρόφιμα, αναγκάσθηκαν κάποιοι να πάρουν ταξί ή να υποχρεωθούν σε φίλους για να πάνε στη Λάρσο, και στο τέλος πλήρωσαν για μεταφορικά περισσότερα χρήματα από το συνολικό κόστος της σακούλας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας, που ήρθε από το Πλωμάρι με λεωφορείο, πληρώνοντας εισιτήριο πάνω από 10 ευρώ  για να παραλάβει τα τρόφιμα. Όπως δήλωσε στο «Ν» πίστευε ότι στο πακέτο θα υπήρχε μέσα ένα μπουκάλι λάδι ή έστω λίγο τυρί φέτα. «Με τα ρύζια και τα μακαρόνια θα κάνουμε γιορτές;» Είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας άλλος συμπολίτης μας από τη Μυτιλήνη, όπως ανέφερε, δεν είχε τρόπο να πάει στη Λάρσο, και ζήτησε από φίλη του να τον εξυπηρετήσει. «Ένιωσα πολύ άσχημα όταν πήρα στα χέρια μου τη σακούλα και περίμενα να έχει μέσα έστω κάποιο αξιοπρεπές προϊόν, για να δώσω σαν δωράκι στη φίλη που με εξυπηρέτησε. Τι να δώσω όμως ρύζια ή ζάχαρη; Ούτε βενζίνη να βάλει κανείς στο αυτοκίνητό του δεν αξίζει για να πάει να παραλάβει αυτά τα τρόφιμα. Ντράπηκα για λογαριασμό τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κονδύλι που διατέθηκε συνολικά  για την αγορά των τροφίμων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Λέσβου  είναι 25.985,60 ευρώ.

Στον αναλυτικό πίνακα με την κοστολόγηση των προϊόντων που αγοράστηκαν, εντύπωση προκαλούν οι τιμές, οι οποίες με μια πρώτη ματιά για αυτούς που γνωρίζουν, είναι αρκετά υψηλές  και μάλιστα πολύ πιο υψηλές από την τιμή του ίδιου προϊόντος σε ράφι σούπερ μάρκετ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα

Μακαρόνια Νο6: 1.08 ευρώ ανά συσκευασία 500 γραμμαρίων

Φακές φιλές: 0,98 ευρώ ανά συσκευασία 500 γραμμαρίων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φασόλια μέτρια: 0,99 ευρώ ανά συσκευασία 500 γραμμαρίων

Ρύζι καρολίνα: 0,76 ευρώ ανά συσκευασία 500 γραμμαρίων

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 1,27 ευρώ ανά συσκευασία 1 κιλού

Γάλα εβαπορέ: 1,10 ανά συσκευασία 410 γραμμαρίων

Ζάχαρη: 1,17 ανά συσκευασία 1 κιλού

Οι παραπάνω τιμές ακόμη και με τα δεδομένα της ακριβής εποχής  που διανύουμε θεωρούνται εξωφρενικές, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η προμήθεια της Περιφέρειας δεν αφορούσε μεμονωμένα προϊόντα αλλά μαζική προμήθεια η οποία θα δικαιολογούσε μια ικανοποιητική έκπτωση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γάλα εβαπορέ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, πωλείται σε γνωστό σούπερ μάρκετ της πόλης μας κάτω από 1 ευρώ η Περιφέρεια όμως αγόρασε 2.000 τεμάχια προς 1.10 ευρώ.

Ανάλογες διαφορές εντοπίζονται  και στα υπόλοιπα προϊόντα τα οποία είναι πολύ πιο φθηνά  στα ράφια καταστημάτων  της Μυτιλήνης.

Από εκεί και πέρα είναι μάλλον εξευτελιστικό το γεγονός να διατίθενται τόσο μικρά ποσά για την στήριξη και τη βοήθεια των ευάλωτων συμπολιτών μας, τις Άγιες αυτές ημέρες,  ενώ την ίδια στιγμή δαπανώνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για φιέστες, εκδηλώσεις βιτρίνας, δημόσιες σχέσεις και δήθεν τουριστική προβολή την οποία δυστυχώς για όλους μας, δεν την έχουμε δει να αποδίδει καρπούς μέχρι σήμερα.

Φυσικά κανείς δεν ζει με  την ελεημοσύνη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ή των Δήμων ή των άλλων  προγραμμάτων  διανομής τροφίμων. Αυτού του είδους οι δράσεις λειτουργούν επικουρικά σε άλλες ενέργειες που πραγματοποιούνται. Θα περίμενε ωστόσο κάποιος, οι ευάλωτοι οικονομικά συμπολίτες μας να αντιμετωπίζονται με περισσότερη αγάπη, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Θα περίμενε κανείς μία σακούλα, συμβολικά έστω να  περιέχει μέσα και κάποια επιπλέον προϊόντα και τρόφιμα. Η φιλανθρωπική διάθεση του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφερειακής Αρχής  περιορίζεται στο ρύζι και στις φακές και δεν μπορεί να επεκταθεί στο κρέας, το τυρί ή έστω σε κάποιο γιορτινό γλύκισμα. Προφανώς αυτά κρίνονται ως  είδη πολυτελείας και δεν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια για να αγοραστούν!

 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ