× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Προστατέψτε την υγεία και την ασφάλεια των στρατιωτικών»

Αναφορά Γιάννη Μπουρνού στον υπουργό Εθνικής Άμυνας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/12/2022

«Προστατέψτε την υγεία και την ασφάλεια των στρατιωτικών»

Αναφορά προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για τον -εν ώρα υπηρεσίας - τραυματισμό στρατιωτικού σε μονάδα της Λέσβου καθώς και για τα ερωτήματα που εγείρει ο τραυματισμός του σχετικά με την τήρηση των διατάξεων για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.
Ο Γιάννης Μπουρνούς αναφέρει στον κ. Παναγιωτόπουλο ότι το συμβάν σημειώθηκε κατά την εκτέλεση συγκεκριμένων καθηκόντων, παρά την ύπαρξη ιατρικής γνωμάτευσης – σύστασης για αποχή του εν λόγω στρατιωτικού από αυτά εξαιτίας προηγούμενου πρόσφατου τραυματισμού του.
Αλγεινή εντύπωση, υπογραμμίζει ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η ως άνω ιατρική γνωμάτευση είχε γνωστοποιηθεί στη Διοίκηση της Μονάδας παρ’ όλα αυτά αγνοήθηκε και υποχρεώθηκε ο στρατιωτικός σε ανάληψη 24ωρης ένοπλης υπηρεσίας.
Ο κ. Μπουρνούς συμμεριζόμενος πλήρως την ανησυχία της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου για τις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας τους, καλεί τον Υπουργό να δώσει σαφείς απαντήσεις στα εύστοχα και κρίσιμα ερωτήματα της Ένωσης σχετικά με την τήρηση διατάξεων του ν.3850/2010 που διέπει – μεταξύ άλλων – την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, όπως η ύπαρξη Ιατρού Υπηρεσίας στην εν λόγω Μονάδα, ο έλεγχος των συνθηκών εργασίας από Τεχνικό Ασφαλείας, η επικαιροποίηση των Ατομικών Ιατρικών Φακέλων και η έκδοση βεβαιώσεων προς εργασία για το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού, στο πλαίσιο της ετήσιας ανασκόπησης επαγγελματικού κινδύνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς.

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2022

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: «Τραυματισμός αξιωματικού του Ε.Σ εν ώρα υπηρεσίας».

Ο Βουλευτής Ιωάννης Μπουρνούς καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας αναφορά με την επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου με την οποία εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία για ατύχημα αξιωματικού του Ε.Σ σε στρατιωτική μονάδα της Λέσβου, κατά την εκτέλεση συγκεκριμένων καθηκόντων, παρά την γνωμάτευση ιατρού - που είχε γνωστοποιηθεί στην Διοίκηση - να απέχει από αυτά.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι τη 12η Δεκεμβρίου ανατέθηκε στον ως άνω αξιωματικό η εκτέλεση 24ωρης ένοπλης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της οποίας επήλθε ο τραυματισμός του λόγω απώλειας ισορροπίας που πιθανώς οφείλεται σε υφιστάμενο τραυματισμό του.
Επισημαίνεται ότι ο προηγούμενος πρόσφατος τραυματισμός του εν λόγω στρατιωτικού καθώς και η ιατρική γνωμάτευση – σύσταση περί αποχής από συγκεκριμένα καθήκοντα είχαν γνωστοποιηθεί στη Διοίκηση της Μονάδας αλλά αγνοήθηκαν, με αποτέλεσμα τον εκ νέου βαρύ τραυματισμό του.
Το ως άνω περιστατικό εγείρει μια σειρά από ερωτήματα - που διατυπώνονται εύστοχα και αναλυτικά στην επιστολή - σχετικά με την τήρηση διατάξεων του ν.3850/2010 που διέπει – μεταξύ άλλων – την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, όπως η ύπαρξη Ιατρού Υπηρεσίας στην εν λόγω Μονάδα, ο έλεγχος των συνθηκών εργασίας από Τεχνικό Ασφαλείας, η επικαιροποίηση των Ατομικών Ιατρικών Φακέλων και η έκδοση βεβαιώσεων προς εργασία για το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού, στο πλαίσιο της ετήσιας ανασκόπησης επαγγελματικού κινδύνου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

«Κάτω τα χέρια από το φράγμα Ερεσού»

Την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού, εκφράζει ο Αγροτικός Σύλλογος της περιοχής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ας πάμε παντού στη Μυτιλήνη....με ένα ποδήλατο

Δεκάδες δημότες της πόλης πήραν το ποδήλατό τους και συμμετείχαν στην πανελλαδική δράση που διοργάνωσε ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου την Κυριακή 12 Μαΐου στις 5 το απόγευμα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η ξιμπουμπλήθρα έφερε την άνοιξη στο Μεσότοπο

Μια μουσικοχορευτική παράσταση γεμάτη «αρώματα», μουσικές και νεανικές παρουσίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει το στολίδι της Μυτιλήνης

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετών προς τιμή του Αγίου Θεράποντα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Μάης δείχνει το ανοιξιάτικο πρόσωπό του

Με καλό καιρό θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στη Λέσβο και θερμοκρασίες κοντά στους 27 βαθμούς κελσίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιστημονική διημερίδα προς τιμήν του καθηγητή Ευθύμιου Παπαταξιάρχη

Πραγματοποιείται στις 17 και 18 Μαΐου από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Αμφιθέατρο του κτιρίου Γεωγραφίας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μανούλες και παιδιά της Μυτιλήνης έτρεξαν για τη ζωή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε δράση που διοργάνωσαν την Κυριακή στις 11 το πρωί στα Τσαμάκια ο Σύλλογος Lesvos Runners με τον Δήμο Μυτιλήνης για την Γιορτή της Μητέρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι περιπέτειες του γέρο ‑ Πρέβελης στο Βόρειο Αιγαίο

Με αρκετή καθυστέρηση έφτασε το πλοίο που αντικατέστησε προσωρινά το «Νήσος Ρόδος», στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Κάποιοι ενοχλήθηκαν από τα πανό για τις μάνες της Παλαιστίνης»

Η Κίνηση Μνήμη και Δράση καταγγέλλει την απομάκρυνση των πανό που τοποθέτησε στην αρχή του πεζόδρομου στα Τσαμάκια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Νέοι παιδικοί σταθμοί, καλύτερες συνθήκες για Ρομά και ξενώνες αστέγων στη Μυτιλήνη»

Μεγάλες προκλήσεις και σημαντικά ζητήματα καλείται να διαχειριστεί ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, Νίκος Σπανός
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

41 φιάλες αίμα στην αιμοδοσία της Αγιάσου

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαΐου στο Γυμνάσιο της περιοχής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Ημέρα της Μητέρας είναι ο εορτασμός της ανιδιοτελούς αγάπης

Ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου στην ανακοίνωση του σημειώνει πως στις 12 Μαΐου έχει την τιμητική του το πιο αγαπημένο πρόσωπο για κάθε άνθρωπο